Вторник, 16 мая 2023 07:24

Підлеглі Фірташа розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю газу, — СБУ

Посадовці "облгазів Фірташа " розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю газу.

Про це йдеться в опрлюднених СБУ переговорах фігурантів справи, в якій правоохоронці повідомили про підозру бізнесмену Дмитру Фірташу і топ-менеджменту його компаній 15 травня. В СБУ заявляють, що зловмисники привласнили державний газ із газотранспортної системи України на мільярди гривень.

В СБУ зазначають, що серед причетних до оборудки, окрім Фірташа, є керівники Регіональної газової компанії (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України. Лише у 2021 році фігуранти завдали державі збитки на понад 4,2 млрд гривень. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд гривень.

"Фактично мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі", – йдеться у повідомленні.

Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу. Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок газу, що знаходився у державній власності – облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на "відсутність коштів". За наявними даними, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС у середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

У подальшому фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Із року в рік вони нарощували збитки для держави.

СБУ підтвердила, що правоохоронці провели обшуки в офісах та за місцями проживання організаторів цієї схеми.

Фірташу, двом керівникам ТОВ РГК, керівнику ТОВ ЙЕ Енергія і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за статтями привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 КК України).

З них – п’ятьом фігурантам підозру повідомлено заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Також СБУ оприлюднила записи переговорів Дмитра Фірташа та керівника РГГ Олексія Тютюнника.

"У тебе є 120 мільйонів – відправляй. Через годину у тебе вже ніх...я не буде. Розумієш? Беню (Ігоря Коломойського – ред.) і мене хочуть чікнути", – дає вказівки Фірташ керівнику РГК.

Нагадаймо, ще два роки тому Дмитро Фірташ потрапив під санкції через свій титановий бізнес у Криму. Тоді ж державі було повернуті дві ліцензії на видобуток газу, а кілька сумнівних ліцензій анулювали.

Також державі повернули запорізький комбінат Фірташа. Суд розірвав договір держави з компанією Толексіс Трейдинг Лімітед, яка входить у групу компаній DF Group.

«Аргумент»

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.