Понедельник, 11 сентября 2023 16:01

Менеджер Фірташа зміг втекти з України за кордон на наступний день після вироку

зтмк

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду оголосила в міжнародний розшук колишнього директора Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) Володимира Сивака, який втік за кордон наступного ж дня після оголошення вироку у його справі .

Відповідне рішення Апеляційна палата ВАКС ухвалила 6 вересня, повідомляє "Слово і діло".

Прокурор САП просив оголосити Сивака в міжнародний розшук, оскільки той ще 24 грудня 2022 року, тобто наступного дня після оголошення вироку Апеляційної палати ВАКС, виїхав за кордон.

"Клопотання прокурора задовольнити. Оголосити міжнародний розшук обвинуваченого (Володимира Сивака, – ред.). Контроль за виконанням вказаної ухвали покласти на прокурора САП, який здійснює підтримання державного обвинувачення у кримінальному провадженні. Кримінальне провадження зупинити до розшуку", – йдеться в рішенні.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2022 року Апеляційна палата ВАКС скасувала рішення суду першої інстанції, який виправдав Сивака у справі про розтрату коштів підприємства на суму майже 500 млн₴ Судді визнали його винуватим у зловживанні службовим становищем, що завдало збитків на 18,62 млн грн, і призначили Сиваку покарання у вигляді 3,5 років позбавлення волі, але запобіжний захід не обрали, тож він залишався на свободі.

Захист подав скаргу на це рішення. І у липні 2023 року Верховний Суду задовольнив скаргу частково, скасував вирок Апеляційної палати ВАКС і призначив новий розгляд справи в апеляційній інстанції. На думку Верховного Суду, судді вишли за межі висунутого обвинувачення та змінили обвинувачення з частини 5 статті 191 ККУ (розтрата) на ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем).

Читайте також: Фірташ знову зміг зупинити екстрадицію до США за допомогою австрійських судів

Нагадаймо, ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" було створено у 2013 році державою в особі Фонду держмайна (володіє 51% статутного капіталу) та кіпрською компанією Tolexis Trading Limited (49%), яка пов’язана із Дмитром Фірташем. Остання зобов’язалася сплатити борги держпідприємства, на основі якого було створено ТОВ, та інвестувати $110 млн у впровадження на виробництві передових технологій та обладнання.

Однак, як з’ясувало слідство, більшість із залучених інвестицій було витрачено на погашення раніше створених боргів ДП "ЗТМК" перед кредиторами, пов’язаними з Group DF Фірташа. Надалі ці кошти виведено з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн₴

Директором ТОВ "ЗТМК" з 2010 року був Володимир Сивак. До цього Сивак обіймав посаду заступника голови правління – комерційного директора найбільшого виробника кальцинованої соди в Україні – "Кримського содового заводу", підконтрольного Group DF Дмитра Фірташа.

НАБУ затримало Володимира Сивака у вересні 2016 року за підозрою у розтраті 492 млн грн компанії-співвласника комбінату Tolexis Trading Limited, які мали піти на розвиток підприємства, а були витрачені на погашення його боргів, що компанія-інвестор мала зробити самостійно.

Проте Заводський суд Запорізької області у травні 2019 року ухвалив виправдувальний вирок у справі Володимира Сивака про розтрату 492 млн₴ У січні 2021 року рішенням Апеляційної палати ВАКС вирок суду першої інстанції залишено без змін. Однак Верховний Суд у листопаді 2021 року частково задовольнив касаційну скаргу САП та скерував обвинувальний акт стосовно Сивака на новий розгляд до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.