Среда, 31 января 2024 06:49

Експорт американської зброї сягнув рекордного рівня у 2023 році

Американські гелікоптери Apache беруть участь у військовому параді у Польщі

Експорт американської зброї зріс торік на 16%, сягнувши рекордної суми 238 мільярдів доларів, повідомив Держдепартамент США.

Найбільші угоди з купівлі американської військової техніки та зброї уклали Німеччина та Польща, які збільшують та модернізують свої військові арсенали на тлі масштабного російського вторгнення в Україну.

Польща витратила 12 мільярдів доларів на закупівлю бойових гелікоптерів Apache. Ще на 10 мільярдів доларів Варшава закупила ракетні комплекси HIMARS далекого радіусу дії. Німеччина уклала контракти майже на 9 мільярдів доларів на закупівлю транспортних вертольотів Chinook. Вона також купує американські ракети «повітря-повітря». Чехія отримає американські винищувачі пʼятого покоління F-35. Великі контракти на купівлю американських бойових літаків та гелікоптерів уклала Південна Корея.

Міра Рєзник, керівниця відділу Держдепартаменту, який санкціонує угоди з продажу зброї, в інтервʼю виданню Politico розповіла, що американський експорт озброєнь зростає на тлі того, що російська військова індустрія «перебуває в падінні»: «Наші партнери на так званому «глобальному півдні» ухвалюють непрості рішення і відмовляються від російської зброї», – заявила Рєзник. Вона наголосила на серйозному інтересі Сполучених Штатів до збільшення експорту американських озброєнь до Індії. Торік Індія уклала майже двомільярдний контракт, за яким у цій країні вироблятимуться авіаційні двигуни General Electric.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.