Вторник, 13 февраля 2024 17:14

Російські міномети 2С41 "Дрок": що відомо про зброю, і чи використовується вона в Україні

Читать на русском

Російські міномети 2С41

Російські міномети 2С41 "Дрок": що відомо про зброю, і чи використовується вона в Україні

Як зазначив польський оглядач Адам Свірковський, російський міномет ще не завершив процес випробування. Більше того, до нього необхідно розробити тактику застосування.

Російська корпорація "Ростех" влітку 2023 оголосила про проведення випробувань першої партії мінометної системи 2С41 "Дрок" на території України. А на початку лютого російські пропагандисти розповіли, що зброярі вже отримали перші відгуки після застосування установок на передових і готуються до їхньої модернізації. Про те, чи міг потрапити "Дрок" на український фронт, і що являє собою дана система озброєння, розповіли в Defence 24.

Незважаючи на заяви російської сторони, досі не було інформації про розгортання оснащених 2С41 підрозділів на території України, зазначає автор публікації польський оглядач Адам Свірковський. За його словами, одержувачами систем "Дрок" швидше за все стали повітряно-десантні війська (ВДВ), які мали отримати 2С41 вже в 2021 році, коли було оголошено про початок їхнього серійного виробництва.

"Однак немає жодних фото- або відеодоказів того, що росіяни випробовували свою систему в бойових умовах", — підкреслив оглядач.

Крім того, система ще не завершила процес випробування, тому до неї необхідно внести покращення за запитами кінцевих користувачів та розробити тактику застосування.

міномет Дрок ЗС РФ qhtixhiqtdiqqeant

Можливості 2С41 "Дрок"

2С41 "Дрок" — російська самохідна мінометна установка калібру 82 мм, що встановлюється на бронетранспортер К-4386 "Тайфун-ВДВ" із захистом від мін та засідок (MRAP). Комплекс призначений для розгортання у підрозділах повітрянодесантних військ.

Він оснащений 450-сильним дизельним двигуном, з’єднаним із 9-ступінчастою коробкою передач. Машина може рухатися з максимальною дорожньою швидкістю понад 100 км/год, а максимальний запас ходу становить 1000 км.

Основне озброєння – 82-мм міномет 2B24, розміщений у турельній установці, розташованій у задній частині машини. Дальність прицілювання становить 6000 метрів, а боєкомплект — 64 гранати. При цьому скорострільність системи складає до 20 пострілів за хвилину. Доповненням до неї є універсальний 7,62-мм кулемет ПКМ у безпілотному бойовому модулі, розташованому у передній частині даху машини.

Міномет оснащений цифровою системою керування вогнем (СУО) з оптико-електронним прицілом, що дозволяє екіпажу вести вогонь з мінометного модуля, не залишаючи машину.

Також є можливість вести мінометний вогонь із ґрунту, для цього в комплект входить окремий міномет 2Б24 калібру 82-мм. Загальний боєкомплект складає 40 хв, що зберігаються у бойовому відділенні. Перехід із похідного режиму до бойового займає менше хвилини, що підкреслює загальні характеристики мобільності всієї системи.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.