Вторник, 23 января 2024 09:42

Туск – в Україні, блокада – в Польщі. Чи покращаться відносини Києва та Варшави

Прем’єр Польщі Дональд Туск і Президент України Володимир Зеленський у Києві 22 січня 2024 року

Прем’єр Польщі Дональд Туск і Президент України Володимир Зеленський у Києві 22 січня 2024 року

«Це мав бути Київ»

Це був перший візит глави Ради міністрів Польщі до держави поза межами Європейського Союзу (свій перший закордонний візит він здійснив у грудні до Брюсселя). «Це не могла бути інша столиця, це мав бути Київ. Перша столиця, яку відвідую після виборів у Польщі», — зазначив Туск.

Під час зустрічі із українським президентом Зеленським глава польського уряду підкреслив, що від України залежить безпека всього європейського континенту. «Якщо комусь не байдужа свобода, права людини, верховенство права, демократія, він має сьогодні підтримувати Україну всіма доступними засобами у її боротьбі з Росією», — заявив Туск, звертаючись до західних партнерів.

Новий уряд Дональда Туска. Чого чекати Україні?

Прем’єр Польщі заявив, що домагатиметься вступу України до Євросоюзу, «щоб увесь ЄС ставився до українських амбіцій дуже серйозно». «Ми досягли згоди з президентом щодо ролі Польщі, яка намагатиметься допомогти в усіх аспектах процесу вступу, щоб повноправне членство України в ЄС стало фактом якомога швидше», — сказав Дональд Туск.

Прем’єр Польщі Дональд Туск під час зустрічі з президентом Зеленським в Києві

Прем’єр Польщі Дональд Туск під час зустрічі з президентом Зеленським в Києві

Це дуже важливий сигнал, адже останнім часом — через блокаду кордону, протести фермерів та перевізників — інколи складалося враження, що Польща намагається таким чином тиснути на Україну, вимагаючи від неї певних поступок до самого старту процесу вступу до ЄС.

На політичному та економічному рівні Туску слід докладати вагомих зусиль задля того, щоб переговори між ЄС та Україною найближчими тижнями були дійсно відкриті. Адже процес зустрічає перешкоди з боку таких країн, як Угорщина та потенційно Словаччина. А це серйозний виклик для Варшави і персонально прем’єр-міністра Туска.

Від грошей до безпекових гарантій

Важливим питанням є подальша підтримка Польщі нашої держави. Під час зустрічі з президентом Зеленським Туск зауважив: «Польща буде готова виробляти та підтримувати Україну обладнанням і матеріалами». Він сказав, що сторони разом шукатимуть фінансування й не уникатимуть комерційних правил, коли йтиметься про польські поставки в Україну, і що завдяки цьому спільно дбатимуть про безпеку та спільні інтереси.

Очільник польського уряду наголосив на важливості українсько-польських бізнес-проєктів й повідомив, що Польща планує взяти участь у відбудові України. Окрім того, Туск повідомив про призначення уповноваженим уряду Польщі з питань відбудови України польського депутата Павела Коваля.

Наслідки обстрілу школи у Львові.

Наслідки обстрілу школи у Львові.

Президент України, зі свого боку, зазначив, що переговори також стосувалися оборонної підтримки, зокрема надання Варшавою нового оборонного пакету Києву та спільного виробництва зброї.

«Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб. Це польський кредит для України. Обговорили ми сьогодні з паном прем’єр-міністром і можливості щодо спільного майбутнього виробництва зброї», — повідомив Зеленський.

Втім, найбільш важливим було те, що Польща, як повідомляється, приєдналася до декларації країн Групи семи щодо надання гарантій безпеки Україні.

«Вдячний за готовність розпочати роботу щодо двосторонньої угоди між нашими державами. Та впевнений: угода може бути дуже амбітною, саме такою, якої потребують наші народи», — заявив президент України.

Президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконфенції з прем’єром Польщі Дональдом Туском після зустрічі в Києві, 22 січня 2024 року.

Президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконфенції з прем’єром Польщі Дональдом Туском після зустрічі в Києві, 22 січня 2024 року.

Це особливо актуально зараз, коли в січні була укладена перша угода про гарантії безпеки між Україною і Великою Британією. Невдовзі подібний документ планують підписати лідери Франції та Канади.

Тож і угода з Польщею може бути не за горами. А це, вочевидь, значно посилить взаємну безпеку й співпрацю обох країн.

Виклики залишаються

На перемовинах з Туском керівництво нашої держави порушило питання блокування кордону польськими автоперевізниками та експорту українського зерна. За словами Дональда Туска, щодо сторони знайшли взаєморозуміння.

«Для мене дуже важливо, що пан президент підтвердив сьогодні налаштованість на спільне вирішення проблем як пов’язаних із зерном, бо це певною мірою спрощення, так і з блокадою з нашого боку кордону. Ці дві справи, безперечно, знайдуть добре рішення у наших двосторонніх відносинах і перемовинах».

Обговорив глава уряду Польщі питання безперешкодного руху товарів через українсько-польський кордон й з українським колегою Денисом Шмигалем.

Очільники уряду Польщі Дональд Туск і України Денис Шмигаль

Очільники уряду Польщі Дональд Туск і України Денис Шмигаль

«Вважаємо, що на сьогодні питання вирішено, кордон розблоковано, а спільна робота дає результат. Україна запропонувала механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Єврокомісії. Цей механізм уже ефективно працює з Румунією і Болгарією, і ми пропонуємо його використовувати в наших взаємовигідних відносинах», — зазначив Шмигаль.

Йшлося, в цьому контексті, про запровадження спільного прикордонного контролю, модернізацію пунктів пропуску та створення чотирьох нових пунктів пропуску на кордоні між Україною і Польщею.

Однак, якщо уряд Польщі спромігся досягти угоди із автоперевізниками про припинення протестів на кордоні з Україною (хоча й там є ризики відновлення акцій протесту у разі невиконання положень документа), «зернове» питання все ще залишається актуальним. Особливо на тлі останніх новин.

Річ у тім, що польські фермери анонсували на 24 січня акцію протесту, із перекриттям доріг по всій країні. Вони закликають усіх трактористів та сільськогосподарські організації приєднатися до мітингів.

Протести, перш за все, пройдуть на повітових та воєводських дорогах. Трактористи вийдуть, щоб протистояти, як вони зазначають, неконтрольованому надходженню української агропродукції до Євросоюзу, а також виступити проти погіршення ситуації у польському сільському господарстві.

Польські фермери блокують вулицю під час протесту в Щецині, 3 квітня 2023 року.

Польські фермери блокують вулицю під час протесту в Щецині, 3 квітня 2023 року.

Схоже, запланована акція стане наймасштабнішою за останні роки. За словами координаторів, вже зареєстровано близько 100 майданчиків, де відбудуться протести, і це ще не кінець.

«Давайте разом вийдемо на вулиці і протестуємо проти імпорту зерна з України та проти тих ідей, які хочуть суттєво обмежити сільськогосподарське виробництво в Польщі та ЄС. Фермери протестують по всьому ЄС. Наш голос мають почути також у Польщі», — заявив речник аграрної організації «Солідарність» Адріан Вавжиняк.

Страйк польських фермерів є частиною протестів, які відбуваються у багатьох країнах Євросоюзу, зокрема Німеччині, Франції, Нідерландах, Румунії, Литві. Організатори наголошують, що акція має на меті привернути увагу до драматичної ситуації в польському та європейському сільському господарстві.

Варто нагадати, що саме акції польських фермерів, які розпочалися на початку минулого року, та, як наслідок, запровадження Варшавою обмежень на ввезення української сільськогосподарської продукції поклали початок погіршенню відносин між Україною та Польщею. Тож перед урядом Туска стоїть непросте завдання в цій царині, й дуже добре, що візит до Києва відбувся напередодні нової хвилі протестів.

В цілому ж, візит польського прем’єр-міністра до нашої країни виявився плідним та результативним. Якщо сторони продовжать співпрацю в такому ж ключі, є шанс на відкриття нової сторінки в українсько-польських відносинах.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.