Понедельник, 29 января 2024 05:02

Ремонт диспетчерської «швидкої» за 23 мільйони переграли через ДАСУ, але ціни так і лишились x2

КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Харківської обласної ради розірвало договір із ТОВ «СК СТС» про реконструкцію нежитлової будівлі у Харкові вартістю 23 млн грн за висновком Держаудитслужби та провело тендер наново. Підрядник, сума і завищені ціни у кошторисі не змінились. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Влітку «Наші гроші» писали, що Центр замовив реконструкцію нежитлової будівлі (Літ. Б-1) по вул. Конторська, 41, у якій знаходяться Центральна оперативна диспетчерська та Музей швидкої медичної допомоги. Ціни бетону і сталі тоді виявились удвічі вищими від ринкових цін.

ДАСУ 29 вересня наказала розірвати договір, бо виявила на тендері порушення. На її думку, в тендерній документації Центру були невідповідності стосовно умов повернення тендерного забезпечення і надання переможцем документів про відсутність підстав для відхилення. Крім того, підрядник не вказав у довідці деяку техніку та обладнання, які необхідні при виконанні робіт згідно відомості ресурсів до локальних кошторисів та договірної ціни, а також подав аналогічні договори без актів і додатків. Центр заперечував, але 6 жовтня розірвав договір.

Повторні торги оголосили 26 жовтня, зсунувши строк виконання робіт із кінця 2023 року на 31 серпня 2024 року. На них знову прийшла тільки «СК СТС» із такою самою ціною 23 млн₴ Цього разу вона вказала у довідці техніку та обладнання, щодо яких ДАСУ раніше мала претензії. Договір уклали 29 листопада. Ціни в підсумковій відомості ресурсів не змінились.

Як і раніше, найбільше коштів припадає на бетон В25 М350 із крупністю заповнювача 10-20 мм по 6 604 грн/куб. м (тут і далі ціни з ПДВ). Харківський виробник «Rockside» пропонує бетон В25 М350 по 3 050-3 300 грн/куб. м залежно від рухливості П2-П4, що вдвічі дешевше.

Повнотіла одинарна керамічна цегла М-100 коштує 16,20 грн/шт. «Епіцентр» у Харкові її продає по 10,40 грн/шт., а магазин «Атлант» – по 10,70 грн/шт. Це в півтора раза дешевше.

Арматуру класу А400С різних діаметрів врахували по 76 800 грн/т. У жовтні на торгах Київської ОДА щодо укриття сільського ліцею вона коштувала 33 240 грн/т, а на торгах НКРЕКП щодо ремонту сховища в Києві – по 37 900 грн/т. Тобто вдвічі дешевше.

Крім того, вологостійкий гіпсокартон Knauf 12,5х1200х3000 мм врахували у кошторис по 456 грн/кв. м. Наразі у харківському «Епіцентрі» його можна придбати по 577 грн за лист площею 3,6 кв. м, тобто по 160 грн/кв. м, що майже втричі дешевше від тендерної ціни.

Власниками місцевої «СК СТС» є директор Андрій Сукесов і Сергій Кудрявцев. За даними системи «YouControl», у 2016 році співзасновником також був Антон Палєй, який зараз є головою Старосалтівської ВЦА. До 2023 року Сукесов володів ТОВ «Спецтехбудавто» з Антоном і Анатолієм Палєями, а потім її переписали на ТОВ «Сток Трейд Текнолоджиз».

«Харківський антикорупційний центр» писав, що «СК СТС» узяла підряди на відновлення будинків у Старому Салтові. Антон Палєй запевнив, що вже довгий час не є партнером з Андрієм Сукесовим та довгий час не має відношення до «СК СТС». Ще чиновник зазначив, що не запрошував брати участь у торгах колишніх бізнес-партнерів, закупівлі оголошені Департаментом капітального будівництва ХОДА і там беруть участь всі, хто має бажання.

Ще Сукесов і Кудрявцев володіють харківським ТОВ «Інженерна фірма Спецтехстрой».

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.