Понедельник, 12 февраля 2024 14:55

Польща посилить контроль за транзитом зерна з України, митники вже відмовляються пломбувати фури (оновлено)

Польща посилить перевірки фур з українським зерном

Польські служби перевірятимуть на кордоні все українське збіжжя, яке прямує транзитом через країну до інших країн та портів.

Про це заступник міністра сільського господарства і розвитку села РП Міхал Колодзєйчак заявив в інтерв’ю польському інформагентству PAP, передає Укрінформ.

За його словами, процедури перевірки зерна на кордоні "погані", а сам він "не довіряє жодному імпортеру або експортеру продукції з-за кордону, який надає нам свої тести".

"Сьогодні на нараді з різними службами я вимагатиму, щоб усі партії зерна, призначені для експорту, що підпадають під ембарго, перевірялися в Польщі. Я лобіюватиму ці правила", – сказав заступник міністра.

Він додав, що перевірки проводитимуть польські служби, які "відповідальні за те, що у нас є на польських столах і що надходить в Польщу".

"Сьогодні підуть чіткі вказівки, що ми перевірятимемо все збіжжя на кордоні (з Україною – ред.), яке підлягає пломбуванню, підлягає експорту та подальшому транзиту", – заявив Колодзєйчак.

За його словами, українське збіжжя нібито прямує транзитом до Німеччини, але звідти через неналежну якість "на 99% повертається до Польщі вже як європейське збіжжя". Він додав, що схожі випадки є також в портах.

Своєю чергою віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін під час брифінгу у понеділок розповів, що польські митники вже відмовляються ставити пломби на фури з українським зерном, які мають йти транзитом в інші країни.

"Вже сьогодні машини з таким товаром (із зерном, – ред.), які пройшли митне оформлення на українській митниці та на польській митниці, польські митники не випускають і кажуть, що не повісять пломби", – повідомив представника АСМАП.

Балін нагадав, що під час митного оформлення вантажівки, які прямують транзитом, мають бути опломбовані для того, щоб товар гарантовано проїхав територією Польщі. За його словами, польські митники відмовляються ставити такі пломби.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що попри ембарго, все ще багато агропродукції з України потрапляє на польський ринок. Туск додав, що вибіркові перевірки щодо вантажних перевезень розпочалися також на польсько-литовському кордоні через можливе потрапляння до Польщі українських агропродуктів з Литви.

Читайте також: "Ганебний злочин": Посольство прокоментувало інцидент із розсипаним зерном на кордоні з Польщею

Раніше повідомлялося, що польські фермери, які протестують поблизу кордону з Україною, висипали частину зерна з трьох українських вантажівок, що прямували до Литви. Правоохоронці розслідують інцидент.

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери вранці розпочали блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною – "Медика – Шегині". Пізніше протести поширилися ще на два пункти пропуску.

До того повідомлялося, що в межах протестів польські фермери планують заблокувати рух у п’яти пунктах пропуску на кордоні з Україною: три – 9 лютого, ще два – 12 лютого.

Детальніше про сиуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.