Понедельник, 12 февраля 2024 17:46

Безпілотники та напівпровідники: Велика Британія торік експортувала до Росії обладнання на $100 мільйонів

лондон,велика,британія

За 10 місяців минулого року британські компанії експортували до Росії критично важливі компоненти, зокрема напівпровідники та безпілотники , на суму понад $100 млн.

Про це пише The Times із посиланням на дані, що були підготовлені Київською школою економіки та міжнародною робочою групою Єрмака-Макфола з питань російських санкцій, передає Європейська правда.

Згідно з дослідженням, британські компоненти найчастіше потрапляють до російських військових опосередковано через третіх осіб за кордоном.

Водночас ця цифра свідчить про різке скорочення торгівлі між Росією та Великою Британією порівняно з 2022 роком, коли було експортовано критично важливих компонентів на суму близько $770 млн.

Загалом у російській зброї виявили 28 компонентів британського походження, порівняно з більш ніж 2 тис. компонентів американського походження, йдеться в матеріалі.

Більшість британських товарів, що постачалися до РФ, були напівпровідниковими та комп’ютерними компонентами, але минулого року до Росії також потрапили верстати з числовим програмним управлінням, вироблені у Великій Британії, на суму близько $1,5 млн.

За даними The Times, минулого року до РФ імпортували компоненти британського виробника напівпровідників FTDI на приблизно $1,5 млн, порівняно з $500 тис. у 2022 році.

Багато товарів, вироблених або розроблених у Британії, опосередковано потрапляють до РФ загалом через китайські, гонконзькі та турецькі фірми.

Втім, відзначає видання, також є кілька британських постачальників, які напряму постачають до Росії компоненти на мільйони доларів.

У грудні 2023 року уряд Великої Британії оголосив, що створює нове відомство, яке займеться боротьбою з обходом санкцій проти Росії – Бюро застосування торгових санкцій (OTSI).

Автор: Галина Ялівець

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.