Понедельник, 12 февраля 2024 21:09

Федоров пояснив різницю між Україною та Росією у забезпеченні армії дронами: більшість виробників є приватними

Читать на русском

Федоров пояснив різницю між Україною та Росією у забезпеченні армії дронами: більшість виробників є приватними

Федоров пояснив різницю між Україною та Росією у забезпеченні армії дронами: більшість виробників є приватними

У Росії у виробництві дронів для військових потреб домінує держава. В Україні переважна більшість виробників безпілотників – це приватні підприємства, і лише одна з 10 компаній, чиї дрони можуть долітати до Москви чи Санкт-Петербурга, є державною.

Про це в інтерв’ю Reuters, записаному в Києві, повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Він повідомив, що в рамках ініціативи BRAVE1, створеної урядом минулоріч, військово-технологічні стартапи отримали гранти на загальну суму близько 2,5 мільйонів доларів. У 2024-му цю суму буде збільшено приблизно вдесятеро, анонсував міністр.

Він упевнений, що в нашій країні будуть вироблятися тисячі дронів далекої дії, здатних атакувати військові об’єкти на території РФ. В Україні вже є до 10 компаній, які виробляють дрони, здатні досягти Москви й Санкт-Петербурга.

"Категорія дронів-камікадзе великої дальності зростає: дальність дії складає 300, 500, 700 та 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало… взагалі", – зазначив Федоров.

Нещодавня серія "бавовни" на нафтових об’єктах РФ відображає прогрес Києва у швидкому дерегулюванні ринку дронів і збільшенні його фінансування.

За словами очільника Мінцифри, рівень виробництва й постачання БПЛА у 2023 році збільшився більше ніж у 120 разів. Розвиток цієї сфери є вкрай важливим, тому що допомагає скоротити відставання від ударних можливостей країни-агресора Росії.

Федоров заявив, що погоджується з оцінкою голови ГУР МО Кирила Буданова про те, що Київ досяг "певного паритету" з Москвою у виробництві безпілотників дальньої дії.

"Нам потрібно діяти антибюрократично. У цьому суть прориву в технологічній війні. Ми збираємося й надалі робити на це ставку, працювати в цьому напрямку. Тому що технології справді можуть нас урятувати", – наголосив Федоров.

Загалом минулого року було укладено контрактів на понад 300 000 дронів різних типів і понад 100 000 відправлено на фронт. До цієї кількості не входять дрони, які поставили волонтери.

У 2024-му зусилля будуть спрямовані також на локалізацію виробництва комплектуючих, оскільки зараз багато деталей українські компанії отримують із зарубіжних країн, включно з Китєм.

"Тільки у грудні постачі дронів були в 50 разів вищими, ніж за весь 2022 рік. Уявіть собі, система до цього не була готова, і, думаю, логістика не усвідомлювала, що такі обсяги можливі", – додав Федоров.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.