Среда, 08 мая 2024 09:40

Чергова атака на українську енергетику: пошкоджені ТЕС, поранені люди

Уночі командування Повітряних сил повідомило про небезпеку для України через ймовірне використання ворогом крилатих ракет.

Стратегічні бомбардувальники Ту-95 МС здійснили пускові маневри у Каспійському регіоні. Також упродовж кількох годин тривала атака «шахедами» — вибухи лунали в Сумах, Харкові й Полтаві.

У ніч на 8 травня російська армія атакувала об’єкти генерації і передачі електроенергії в шести областях України.

Наслідки обстрілу уточнюють, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. "Ворог не полишає планів позбавити українців світла. Знову масована атака на нашу енергетику! Атаковані об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях", – сказав він.

Міністр енергетики Герман Галущенко

Міністр енергетики Герман Галущенко

За словами урядовця, Росія хоче позбавити Україну можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію. Він закликав ощадливо використовувати енергію, особливо в ранкові і вечірні години.

У ДТЕК додали, що ворог вдарив по трьох теплоелектростанціях. "Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки. Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяці. Востаннє ворог атакував теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня", – йдеться у повідомленні.

Унаслідок російської атаки 8 травня є знеструмлення в дев’яти областях України. Сьогоднішня атака – вже п’ята з 22 березня, коли ворог провів наймасованіший обстріл за сезон. Пошкоджень зазнали тепло та гідроелектростанції, повідомили в Укренерго.

"Також російські «шахеди» пошкодили обладнання одного з об’єктів «Укренерго» в центральному регіоні. Наразі споживачі в цьому регіоні заживлені резервними схемами. На пошкоджених об’єктах працює ДСНС, тривають аварійно-відновлювальні роботи", – йдеться у повідомленні.

Сьогодні ввечері з 18:00 до 23:00 можливе обмеження побутових та промислових споживачів по всій Україні. Обмеження будуть рівномірно розподілені по всіх регіонах. Місцеві обленерго оприлюднять графіки відключень.

Ліквідація наслідків російської атаки на Полтавщині

Ліквідація наслідків російської атаки на Полтавщині

Голова Полтавської ОВА Філіп Пронін повідомив, що є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі. Після удару ворожого БпЛА виникла пожежа. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

У Кіровоградській області внаслідок ворожої ракетної атаки поранена восьмирічна дитина, повідомив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

Також внаслідок ворожої ракетної атаки на Кіровоградщину в Олександрійському районі пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури. Руйнувань попередньо зазнали 13 приватних будинків та майже три десятки гаражів.

В Івано-Франківській області унаслідок удару загорівся об’єкт енергетики. На щастя, минулося без поранених.

Київську область ворог атакував безпілотниками і крилатими ракетами. Влучань немає, але внаслідок падіння уламків є пошкодження в чотирьох районах.

Рятувальники на місці обстрілу на Київщині.

Рятувальники на місці обстрілу на Київщині.

Двох постраждалих – жінку та чоловіка з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями – доправили до лікарні, повідомив голова ОВА Руслан Кравченко.

Судячи з повідомлення мера Броварів Ігоря Сапожка, поранені є мешканцями цього міста. "Унаслідок ракетної атаки та загоряння обʼєкту цивільної інфраструктури пошкодження отримали дві особи – жінка 1962 р.н. та чоловік 1990 р.н. В стресовому стані та з пошкодженням кінцівок госпіталізовані до Броварської лікарні", – сказав він.

Загалом в області є пошкодження ліній електромереж. В одному з сіл частково відсутня електроенергія.

"За оперативною інформацією, внаслідок падіння уламків ⁠один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджено", – додав Кравченко.

У Львівській області ворог атакував два об’єкти енергетики.

Зокрема постраждали Стрийський і Червоноградський райони. Під час повторної тривоги ворог запустив по області "Кинджали". На Львівщину залетіли 12 ворожих ракет, з них 8 збили, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Рятувальники борються з вогнем після обстрілів РФ на Львівщині

Рятувальники борються з вогнем після обстрілів РФ на Львівщині

"Окупанти влучили крилатими ракетами в обʼєкт генерації енергії у Червоноградському районі. Є два осередки загоряння. На місці працюють вогнеборці. Залучили спецтехніку. Загрози для людей, які живуть поблизу, немає", – написав Козицький.

Також через влучання poсійcькoї paкети постраждав обʼєкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі. Під час повторної повітряної тривоги, яку оголосили у Львівській області о 06:27, окупант атакував Львівщину "Кинджалами". Критична та житлова інфраструктура не постраждали.

Як повідомив командувач Повітряних Сил Збройних Сил України Микола Олещук, загалом ворог застосував 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник.

У результаті протиповітряного бою знищено 59 повітряних цілей:

  • 33 крилаті ракети Х-101/Х-555;
  • 4 крилаті ракети «Калібр»;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69;
  • 20 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136».

"Противник продовжує завдавати ударів по об’єктах критичної інфраструктури України та інших важливих стратегічних об’єктах. Я дякую усім, хто сьогодні доклав максимум зусиль, аби ворог не досяг своїх цілей", – додав Олещук.

Як зазначалося, навесні російська армія відновила масовані атаки на українську енергетику. 22 березня ворог провів наймасштабнішу атаку за сезон – застосував 88 ракет і 63 безпілотники. Про наслідки і висновки атаки – в матеріалі на LB.ua.

За період повномасштабної війни теплоелектростанції ДТЕК були обстріляні близько 180 разів. 51 працівника було поранено, три енергетика загинули.

Атакувала російська армія й залізницю, зокрема залізничну інфраструктуру Херсона. Пошкоджено вокзал і колії.

Наслідки атаки залізничної інфраструктури у Херсоні.

Наслідки атаки залізничної інфраструктури у Херсоні.

Залізничники тимчасово обмежили рух потягу №121/122 Київ – Херсон – Київ: він їхатиме до Миколаєва, повідомили в Укрзалізниці. "Звідти пасажирів до Херсона і зворотно везтимуть автобусами. Наразі всі 99 пасажирів у безпеці", – йдеться у повідомленні.

Решта поїздів Укрзалізниці продовжує рух за графіком.

Над ліквідацією наслідків сьогоднішніх обстрілів працюють 350 рятувальників та 100 одиниць спеціалізованої техніки, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

"Ворог атакував 7 регіонів України. На Київщині постраждали двоє людей, на Кіровоградщині – одна дитина. Під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі", – написав він.

У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

"У День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні росія вчергове продемонструвала світові свою терористичну сутність, – зазначив Клименко. – Слідчі поліції фіксують кожен воєнний злочин".

На Київщині фіксують наслідки атаки рф: поранені цивільні та пошкоджені приватні будинки , 8 травня 2024 року

На Київщині фіксують наслідки атаки рф: поранені цивільні та пошкоджені приватні будинки , 8 травня 2024 року

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.