Пятница, 03 мая 2024 06:18

Припис. Чим він загрожує компаніям і як його скасувати

Припис. Чим він загрожує компаніям і як його скасувати

Припис від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення — це новий засіб реагування, який запровадив закон «Про медіа». Медійники ще до нього не звикли та зазвичай під час засідань ставляться до нього насторожено й сприймають як санкцію, яка негативно може вплинути на роботу компанії (наприклад, при участі у конкурсах чи продовженні ліцензії).

Адже до набуття чинності нового профільного закону регулятор виносив порушникам попередження. Наявність кількох таких санкцій була підставою для відмови регулятора у продовженні ліцензії.

Але припис — це не аналог попередження, а зовсім інший засіб реагування. Про те, чим він небезпечний і як його скасувати, розповідає «Детектор медіа».

Що таке припис

Згідно з законом «Про медіа», припис — це захід реагування, покликаний застерегти того, хто його отримав, від нових порушень. Рішення про припис ухвалюється, якщо компанія вчинила незначне порушення законодавства або умов ліцензії. Наприклад, це може бути порушення строків внесення оновлень у реєстр, порушення правил мовлення у дні жалоби, незначні порушення мовних квот щодо пісень на радіо, порушення маркування агітації, порушення вимог рекламного законодавства щодо порядку поширення інформації тощо.

Основна мета механізму припису — відійти від винятково каральної системи. Регулятор звертає увагу на порушення та вимагає його усунення.

Також у законі встановлений строк, у який Нацрада розглядає та приймає рішення щодо винесення припису: він не має перевищувати 30 днів із моменту виявлення порушення.

«Припис має містити докладний опис виявленого порушення та застереження щодо недопущення такого порушення в майбутньому», — йдеться у статті 100, частина 1 закону «Про медіа».

Також Нацрада має вказувати строк, у який має бути виконаний припис і усунено порушення.

«Суб’єкт у сфері медіа, який отримав припис, зобов’язаний припинити порушення, що триває і стало підставою для винесення припису, у строк, визначений Національною радою у приписі. Цей строк має бути достатнім для виконання вимог припису», — йдеться у статті 100, частина 2.

У коментарі «Детектору медіа» член Нацради Максим Онопрієнко розказав, що строк виконання припису може бути різним. Регулятор встановлює його, виходячи з суті самого порушення та терміну, в який можливо його усунути.

«Наприклад, при виявленні порушень умов ліцензії в частині програмної концепції медіарегулятор зобов’язує суб’єкта у сфері медіа усунути порушення протягом місяця (з дня оприлюднення рішення про винесення припису). Якщо зафіксовано порушення Закону України “Про рекламу”, то терміном для усунення може бути сім робочих днів із дня оприлюднення відповідного рішення. Якщо ж ідеться про порушення Правил мовлення у дні трауру та дні пам’яті, то тут ми термінів не встановлюємо, але зобов’язуємо не допускати таких порушень у подальшій роботі», — розказав Максим Онопрієнко.

У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Якщо порушення залишається, приписи не скасовані та не анульовані, то наступним заходом реагування може бути штраф. У законі не йдеться, що наявність приписів впливає на рішення щодо продовження ліцензії.

Адже, як написано у статті 59, відмовити у продовжені ліцензії Нацрада може, якщо до компанії з моменту останнього продовження строку дії ліцензії «були застосовані 10 чи більше заходів реагування у вигляді штрафу за вчинення значних порушень та/або два чи більше заходів реагування за вчинення грубого порушення та які не скасовані». Наявність приписів не згадується.

За що Нацрада виносить і не виносить приписи

За інформацією «Платформи прав людини», за перший рік після набуття чинності закону «Про медіа» Нацрада видала 14 приписів — через недодержання програмної концепції, правил мовлення у дні жалоби, порушення рекламного законодавства тощо. Після цього регулятор за останні тижні виніс ще чотири приписи за те, що медіа не відокремлювали рекламні блоки від інформації, розміщували фото неповнолітньої. Вперше припис Нацрада винесла у вересні 2023 року радіостанції «Перець FM» через порушення в день пам’яті, а у жовтні — «Країні ФМ». 4 грудня 2023 припис отримала редакція міськрайонного радіомовлення «Радіо-Лубни» з Полтавської області. 11 грудня приписи отримали державний канал «Рада» та канал «Так TV» (юридична особа ТОВ «Корона Санрайс»), а 21 грудня 2023-го приписи отримали «Радіо Магніт» (юридична особа — ТОВ «ТРК «Магніт»), «Богуслав-FM» (ТОВ «Богуславська інформаційна агенція») та «Бліц-FM» (ТОВ «Рекламно-інформаційне агентство «Бліц»). 11 січня 2024 року через порушення програмної концепції припис отримав канал «РАІ». 29 лютого — «Правда тут Львів» і «Радіо Хуст». Перша компанія порушила правила мовлення у день пам’яті, а друга — умови програмної концепції. 28 березня 2024 року припис отримав телеканал «Дитинець», який зменшив обсяги дитячих програм. А 11 квітня засіб реагування отримав канал «Тростянець» через невідокремлення реклами. 25 квітня регулятор оголосив припис радіостанції «Лада» через порушення строків внесення інформації про зміну адреси до реєстру.

Окремо слід звернути увагу і на перші приписи для онлайн-медіа. У перший рік дії закону «Про медіа» Нацрада може виносити припис як захід реагування на вчинення онлайн-медіа незначних, значних і грубих порушень. З 31 березня 2024 набудуть чинності й штрафи. Приписи регулятор виносив за результатами перевірок, які робив у відповідь на скарги людей. Перший припис отримало ГО «Громадянський рух “Всі разом!”» (сайт vsirazom.ua) через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації у статті «ЛГБТ-рух і педофілія. Історичний зв’язок». Ще два приписи отримало онлайн-медіа dumka.media («Думка», юридична особа ФОП Шапошник О.Л.) через невідокремлення банерної реклами від матеріалу.

Також засіб реагування Нацрада винесла ТОВ «Свої.кр», Кривий Ріг Дніпропетровської обл. (svoi.kr.ua) через публікацію фотографії неповнолітньої, постраждалої від злочину.

Зазвичай під час засідань члени Нацради кажуть, що припис обов’язково виноситься, коли було порушення. Навіть коли компанії повідомляють причини й інформують про виправлення цих порушень. Однак 25 квітня 2024 року був випадок, коли регулятор зафіксував порушення, однак припис не виніс. Тоді розглядали результати планової виїзної перевірки ТОВ «Радіо «Нова», Нововолинськ Волинської області. Компанія не повідомила про хвилину мовчання за загиблими, про що був указ Президента. Представник радіостанції Микола Пасько сказав, що це сталося не зумисне: «Були технічні проблеми, і ми писали про це Нацраді. Передавач ми відремонтували, а програмне забезпечення дало збій».

Нацрада не винесла засобу реагування, а лише визнала порушення.

Як скасувати припис

У законі «Про медіа» йдеться, що незгодні з рішенням регулятора можуть подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис.

Таку заяву слід подати впродовж семи днів після оприлюднення рішення. Однак під час засідання регулятор не повідомляє компанії про можливість звернення з такою заявою. Максим Онопрієнко сказав, що таке інформування не передбачено процедурою: «Ми вчасно повідомляємо суб’єктів у сфері медіа про розгляд питання щодо винесення припису, запрошуємо взяти участь у засіданні, у письмовій формі викладаємо суть виявленої ознаки порушення. Це дає змогу медійникам підготувати аргументацію, особисто взяти участь у засіданні та безпосередньо ознайомитись із чинним законодавством або звернутися за юридичною допомогою».

У статті 100, частина 3 закону «Про медіа» йдеться, що якщо під час розгляду заяви буде встановлено нові обставини, які свідчать про відсутність порушень законодавства та/або умов ліцензії з боку заявника, Національна рада має право ухвалити рішення про скасування припису.

Досі був лише один випадок, коли компанія хотіла скасувати припис. Це сталося на засіданні 25 квітня 2024 року. Телеканал «Дитинець» із Чернігова (юридична особа ТОВ «ТРО «Ліга») отримала припис 28 березня через зменшення обсягу дитячих програм. За ліцензією мало бути дві години, але фактично транслювали лише 1 годину 30 хвилин.

Компанія звернулася до регулятора щодо перегляду рішення. Директорка компанії Ірина Ломонос розказала, що порушення виправили одразу після винесення рішення Нацради. Компанія має дитячий контент у достатній кількості, однак зменшила його обсяг через недогляд. «Ми виправили свою неуважність», — сказала вона.

Однак Нацрада не скасувала припис. Член Нацради Максим Онопрієнко сказав, що компанія має право на перегляд винесення припису. Однак регулятор може його скасувати, лише якщо будуть виявлені нові обставини щодо порушення. «Медіа звітує про виконання нашого рішення. Але це не містить додаткових обставин, які могли б бути підставою для скасування припису», — сказав він.

А як пояснив член Нацради Олександр Бурмагін під час одного з засідань Нацради, через рік припис буде анульований, якщо не буде нових порушень.

Ця норма про анулювання приписів упродовж року непрямо прописана у статті 116 (частина 1, пункт 2), де йдеться, що штраф виноситься за наявності певної кількості (для більшості видів медіа — 3–5) нескасованих приписів упродовж останнього року.

Таким чином через рік після вчинення порушення, якщо воно виправлене і не повторюється, припис анулюється.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись

Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.