Вторник, 09 апреля 2024 05:37

У США пригрозили санкціями китайським банкам, які працюють із Росією

Міністерка фінансів США Джанет Єллен сказала про це під час пресконференції в Пекіні по завершенні 4-денного візиту в Китай (фото архівне)

Китайські банки, які сприяють експорту до Росії товарів військового і подвійного призначення, можуть стати об’єктами американських санкцій, заявила 8 квітня міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Під час пресконференції в Пекіні після завершення чотириденного візиту до Китаю, під час якого вона зустрічалася з прем’єром Державної ради Лі Цяном й іншими високопоставленими китайськими представниками, Єллен заявила, що мала «важкі» дискусії з питань національної безпеки, і що вона висловила занепокоєння щодо підтримки китайськими компаніями російського військово-промислового комплексу.

За словами Єллен, вона наголосила на тому, що китайські компанії не повинні надавати «матеріальну підтримку» військовим зусиллям Росії, інакше вони зіткнуться зі «значними наслідками». «І я ще раз попередила, що будь-які банки, які забезпечують значні транзакції, пов’язані з постачанням до Росії товарів військового чи подвійного призначення, викликають ризик американських санкцій», – наголосила мінстерка фінансів США.

Представник китайського МЗС заявив у відповідь, що США намагаються «очорнити нормальні міждержавні відносини між Росією і Китаєм», і що вони «не повинні завдавати шкоди законним інтересам китайських компаній».

Заяви Джанет Єллен стали одними з найпомітніших публічних попереджень Сполучених Штатів на адресу китайських компаній. На початку минулого року Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про те, що Китай надав Росії «нелетальну допомогу» і розглядає можливість надання «летальної допомоги».

З того часу США запровадили санкції проти кількох китайських компаній за порушення заборони на експорт до Росії товарів, які можуть використовуватися у військовому виробництві.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.