Понедельник, 15 апреля 2024 16:38

«Достатньо лише політичної волі»: Зеленський закликав союзників захистити Україну так само, як Ізраїль

За словами Зеленського, партнери можуть обʼєднатися також і для захисту України

Повністю вберегти від російських ударів деякі об’єкти інфраструктури може тільки достатньо ефективна система протиповітряної оборони. Саме рішучі дії союзників в Ізраїлі не допустили втрати інфраструктури країни, написав президент України Володимир Зеленський за підсумками засідання Ставки верховного головнокомандувача 15 квітня.

За словами Зеленського, партнери можуть обʼєднатися також і для захисту України.

«Захистивши Ізраїль, вільний світ продемонстрував, що саме таке єднання не лише можливе, а й на сто відсотків ефективне. Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те саме можливе й у захисті від терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація п’ятої статті, достатньо лише політичної волі», – написав президент.

Він також розповів, що на Ставці йшла мова стосовно ситуації на фронті та стану енергосистеми.

«Заслухав доповіді представників енергетичної галузі – Міненерго, «Енергоатому», «Укренерго», «Нафтогазу» – щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення пошкодженої генерації, перепідключення споживачів. Також була доповідь віцепрем’єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах», – зауважив Зеленський.

Раніше міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон пояснив, що британські війська не допомагають відбивати російські повітряні атаки оскільки країна уникає ескалації у Європі.

Камерон уточнив, що в контексті підтримки Ізраїлю Велика Британія допомагає США у рамках Op Shader – це кодова назва участі Великої Британії у війні проти «ІДІЛ» – «вони використовують наші літаки, якщо можуть, для збиття ракет і дронів». Водночас він зазначив, що Україна потребує передусім наземних систем протиповітряної оборони.

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії.

До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив про те, що незначні збитки були завдані одній військовій базі в пустелі Негєв. Жертв немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі намічені військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цим повідомленням немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.