Понедельник, 13 ноября 2023 05:09

Укриття в Нерубайському збудують за 19 мільйонів із коштовними блоками та бетоном

Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Нерубайської сільської ради Одеської області 1 листопада за результатами тендеру замовило ТОВ «Давмір Строй» укриття за 19,44 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До літа 2024 року мають збудувати захисну споруду цивільного захисту для Нерубайського академічного ліцею №2 по вул. Зелена, 5А. Роботи оплачуватимуть протягом трьох місяців після виконання. Згідно пояснювальної записки до кошторису, середньомісячна зарплата робітника при розряді робіт 3,8 складає 12 558₴ За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії в Україні складає 16 012₴ За даними порталу пошуку роботи «Work.ua», нині середня зарплата за вакансіями в Одесі складає 18 000₴

У підсумковій відомості ресурсів 1,47 млн грн іде на важкі готові бетонні суміші вдвічі дорожче ринку. Так, бетон В25 [М350] коштує 4 560 грн/куб. м (тут і далі ціни й суми з ПДВ). У серпні Білгород-Дністровський прикордонний загін замовив реконструкцію будівель у селі Маяки із таким самим бетоном по 2 627 грн/куб. м, що вдвічі дешевше.

Крім того, 1,09 млн грн відведено на залізобетонні фундаментні блоки, ціни яких теж можуть бути удвічі вищими від ринкових цін. Наприклад, найдорожчі по сумі блоки ФБС 24.5.6-т урахували по 3 600 грн/шт., а столична група «Ковальська» пропонує їх по 1 818 грн/шт.

Ще 1,09 млн грн припадає на гарячекатану арматурну сталь періодичного профілю класу А-ІІІ по 50 688 грн/т. У вересні «Укренерго» оприлюднило ціни будівництва захисту підстанцій від «шахедів» по Україні: така була врахована по 36 570 грн/т. Тобто на третину дешевше.

Якби ці товари врахували за такими цінами, то замість 3,65 млн грн на них витратили б 2,15 млн₴ Різниця складає 1,50 млн₴ Це співставно з ціною нового пікапа Mitsubishi L200.

Крім того, дві насосні установки MD.12.3.4 врахували по 324 тис₴ Схоже, це Grundfos Multilift MD.12.3.4, яку в магазині «AquaStory» продають удвічі дешевше – за 153 тис₴

Анонімна компанія просила надати проектну документацію в електронному вигляді для ознайомлення та виконання розрахунків. Замовник відповів їй, що тендерна документація відповідає закону й постанові Кабміну №1178 і що оприлюднена ним технічна специфікація містить види й обсяги потрібних робіт. Вона складена відповідно до проектно-кошторисної документації, яка має позитивний експертний звіт. Проектно-кошторисна документація має багато сторінок різних форматів, тому замовник не має технічної можливості її надати. На його думку, учаснику для підготовки своєї пропозиції достатньо технічної специфікації.

Фірма «Давмір Строй» отримала підряд без конкуренції, бо на тендер більше ніхто не прийшов. Для участі треба було надати аналогічний договір на реконструкцію або капітальний ремонт об’єкту соціальної сфери. Також замовник встановив вимогу щодо мінімальної кількості техніки: автогрейдер, екскаватор, коток, автонавантажувач, бульдозер, шліфмашинка, компресор, дриль і два перфоратори. Серед працівників мали бути майстер, виконавець робіт, інженер-проектувальник у частині кошторисної документації, а також інженер з охорони праці.

Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму очолює Нерубайської сільради Лілія Гапоненко, а уповноваженою особою є Ірина Гордієнко. Головою сільради є Олег Мишаглі.

Створеною в 2019 році одеською «Давмір Строй» володіє Андрій Межевий з окупованого Сєвєродонецька, а керує Сергій Вихристюк. Останній є заступником директора одеського ТОВ «Виробничо-будівельна фірма «Олександр» Валентина Бодюла. З 2019 року «Давмір Строй» натендерила 102,65 млн грн, а «ВБФ «Олександр» із 2017 року – 91,27 млн₴

У липні 2023 року поліція почала кримінальне провадження щодо можливого зловживання службовим становищем службовими особами Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Нерубайської сільради, «Давмір Строй» і ТОВ «БК Делюкс Девелопмент», розтрати та привласнення бюджетних грошових коштів в умовах воєнного стану. У «Давмір Строй» замовили ремонт гімназії за 3,98 млн грн, а у «БК Делюкс Девелопмент» – ремонт укриття Нерубайського академічного ліцею №1 за 4,84 млн грн та 2,84 млн₴ У жовтні 2023 року суд дозволив слідчому огляд об’єктів для встановлення обсягів і вартості виконаних робіт.

У 2021 році «Давмір Строй» згадувалась ще в одному кримінальному провадженні. Як пише «Антикорупційний вимір», тоді поліція почала справу про можливе привласнення коштів під час реконструкції будівлі літнього павільйону Слов’янського психоневрологічного інтернату під відділення для підтриманого проживання пацієнтів. Підряд на 15,40 млн грн виграло ПП «АСК», а субпідрядником була «Давмір Строй». Один зі свідків розповів слідчим, що фірми платили по 500 доларів інспектору, який здійснює технічний нагляд за об’єктом; за ці гроші інспектор підписував підрядникам акти про нібито виконані роботи. Більше ухвал по тій справі не було.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.