Понедельник, 08 апреля 2024 21:56

Процес приєднання України до НАТО «може просуватися тільки після війни» – Держдеп

Україна може приєднатися до Північноатлантичного альянсу після завершення війни, яку розв’язав Кремль, кажуть у Держдепі США

Україна може приєднатися до Північноатлантичного альянсу після завершення війни, яку розв’язав Кремль, зазначив під час брифінгу у Вашингтоні речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

«Зрештою, це процес, який просуватиметься далі після завершення цього конфлікту»,– зауважив представник Держдепу.

Міллер підкреслив, що позиція Сполучених Штатів у цьому питанні «залишається незмінною впродовж певного часу».

Він також зазначив, що «питання України обговорювалося під час останнього міністерського засідання НАТО в Брюсселі минулого тижня, а також на зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена й глави МЗС України Дмитра Кулеби».

Раніше 5 квітня про те, що Вашингтон і Берлін не підтримують ідею запросити Україну до альянсу на найближчому саміті НАТО, написало американське видання The New York Times. Як ідеться в статті, союзники не мають бажання приймати нового члена, який через угоду про колективну безпеку в межах альянсу втягнув би НАТО в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року.

«Сполучені Штати та Німеччина, як і раніше, виступають проти пропозиції Україні розпочати переговори про членство у Вашингтоні, як вони це зробили на торішньому саміті у Вільнюсі, і хочуть, щоб це питання було зняте з порядку денного в липні, попри аналогічний процес у Європейському союзі, який був схвалений минулого літа», – пише NYT.

Саміт НАТО відбудеться з 9 до 11 липня 2024 року в столиці США, Вашингтоні. Він буде присвячений 75-річчю оборонного альянсу.

Повідомлення про позицію ключових партнерів України щодо перспектив її запрошення до НАТО надійшли на тлі нездатності Вашингтона затвердити запропоновану ще восени 2023 року адміністрацією президента США Джо Байдена допомогу Києву на суму 60 мільярдів доларів.

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.