.

Генеральний штаб Збройних сил повідомив 23 березня, що російські війська повністю залишили місто Нова Каховка на контрольованому РФ лівому березі Дніпра.

Об этом сообщает Скандалы РУ

"Станом на 22 березня 2023 року всі підрозділи армії окупанта, які були розміщені в населеному пункті Нова Каховка Херсонської області, залишили місто. Цьому передував обхід найближчих помешкань місцевого населення з метою наживи. Окупанти "конфісковували" у цивільного населення у великих кількостях побутову та електронну техніку, коштовності, елементи одягу та мобільні телефони", — йдеться у зведенні генштабу.

Попри такі заяви, військові на місці подій у розмові з ВВС News Україна заперечили вихід російських військ з Нової Каховки.

"Це якась неправдива інформація. Росіяни і далі є в Новій Каховці, це стратегічно для них важливе місце, чому б вони звідти пішли?" — каже співрозмовник, який служить на правому березі Дніпра неподалік. Він припускає, що максимум — йде певна ротація.

У оперативному командуванні "Південь" також не змогли підтвердити вихід росіян з Нової Каховки. На питання, чи можна стверджувати, як вказує генштаб, що росіяни пішли, там відповіли "не рекомендуємо".

У генштабі на прохання ВВС прокоментувати ситуацію пообіцяли надати більше інформації пізніше.

Представник обласної влади Юрій Соболевський у фейсбук обтічно оцінив ситуацію, але не поспішає говорити про залишення росіянами Нової Каховки.

"Друзі, вся лівобережна частина Херсонщини буде вільною, питання часу. Щодо ситуації в Каховському районі — справді є підстави вважати, що місцевий окупаційний контингент затужив по дому та не виключений варіант чергового жесту доброї волі у найближчому майбутньому", — написав він.

Нова Каховка — це райцентр у Херсонській області, він був окупований у перші дні війни. Тут розташовані Каховська ГЕС та гідротехнічні споруди Північнокримського каналу, що постачає дніпровську воду до Криму. Російські війська використовували місто як тилову базу та логістичний центр.

Прохід по Каховській ГЕС один з небагатьох у регіоні, де є сухопутній перехід з правого на лівий берег Дніпра.

Російське командування нічого не говорило про те, що військові РФ залишили місто.