Понедельник, 16 октября 2023 06:49

Держспецзв’язок через суд відібрав у УГКЦ святиню, на якій не мав жодного об’єкту. Це образливо для українців

Господарський суд Львівської області скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на ділянку площею 2,1 га, що розташована за адресою пл.Св.Юра, 5. Фактично йдеться про частину Митрополичих садів — так звані нижні сади.

Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень, передає Твоє місто.

Суд задовольнив позов до Львівської міської ради, поданий заступником військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах держави в особі Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Судом була визнана незаконною та скасована ухвала Львівської міської ради №6503 від 04.09.2020, на підставі якої Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ отримала у постійне користування земельну ділянку для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і влаштування парково-рекреаційної зони загального користування, була скасована державна реєстрація права власності ЛМР на цю ділянку та права постійного користування нею Курією Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Прокурор стверджував, що спірна земельна ділянка перебуває у державній власності ще з 1951 року, згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міської Ради депутатів трудящих № 31/246 від 06 квітня 1951 року, яким ділянку площею 1,9 га та нерухоме майно на ній закріпили за Львівським обласним управлінням зв`язку. Правонаступником управління є Концерн РРТ, що належить до сфери управління Адміністрації Держспецзв’язку. Таким чином, ділянка, на думку прокуратури, безперервно перебувала у державній власності від 1951 року, і ЛМР не могла нею розпоряджатись — передавати у користування Курії.

Натомість, ЛМР заперечувала позицію прокурора, наполягаючи, що право розпоряджатись ділянкою міською радою виникло в неї після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 року, яким до комунальної власності віднесені усі землі в межах населених пунктів. Окрім цього, на сформованій спірній земельній ділянці, яка була надана у постійне користування Курії, не було ніяких об’єктів нерухомого майна, які перебували б у державній власності, зокрема у власності Адміністрації спецзвязку чи Концерну РРТ. Проте, ці об’єкти розташовані на несформованій у Державному земельному кадастрі ділянці (анклаві), яку оточує з усіх боків спірна ділянка.

Суд дійшов висновку, що спірна ділянка перебувала у державній власності безперервно від 1951 року і після набуття Україною незалежності, а Львівська міська рада без згоди землекористувача (концерну РРТ та Адміністрації Держспецзв’язку) зменшила його початкову земельну ділянку площею 1,9 га до анклаву площею 0,1 — 0,15 га, де розміщені споруди у власності землекористувача. Ділянка площею 1,9 га, яка була закріплена за Львівським обласним управлінням зв`язку у 1951 році, та ділянка плошею 2,1382 га, яка була надана у постійне користування Курії у 2020 році, перетинаються, причому ймовірна площа накладення становить 1,8661 га.

Додамо, що це рішення все ще може бути оскаржено в Західному апеляційному господарському суді. Прокуратура судиться за цю ділянку з кінця 2020 року, але спершу суди у Львові не задовольняли вимог прокуратури. Втім, Касаційний господарський суд 1 червня 2022 року своєю постановою повернув справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області.

Нагадаймо, що 4 лютого 2022 року Львівська міська рада передала ключі Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ від квартири на площі Святого Юра, 5, яку минулого року викупили, аби розширити Святоюрський комплекс.

Очільник Держспецзв’язку Юрій Щиголь не може не знати, що відбираючи Митрополичі сади у його законного, історичного власника — УГКЦ, очолюване ним відомство фактично продовжує практику НКВС стосовно українських релігійних святинь. І тоді це робота на ворога. А якщо він цього не знає або не усвідомлює — він малограмотна, малокультурна людина, що не дивує у кадровій політиці Офісу Президента. Фото Держспецзв’язку

«Аргумент»

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.