Вторник, 24 октября 2023 15:10

За що у Сумах затримали мера Лисенка від партії «Батьківщина» /Подробиці —

Дата: 24 октября , 2023 Автор: operkor 0 Комментарии

Хабарництво Сумського мера Лисенка від

У вівторок, 3 жовтня, САП за участі НАБУ оголосила про підозру міському голові Сум Олександру Лисенку, якого викрили на вимаганні та одержанні хабаря в розмірі понад 2,1 мільйона гривень. Однак, ZN.UA ще в 2020 році попередило про всі ризики щодо нього в межах проєкту “Країна по поличках”, створеного з нагоди місцевих виборів.

Лисенко тоді повторно став кандидатом у мери від партії “Батьківщина”. Він обійняв крісло міського голови ще в травні 2014 року, а згодом був переобраний у другому турі в 2020-му. Протягом шести років після Майдану голова міста був успішно присутнім у місцевих ЗМІ тодішнього народного депутата Андрія Деркача, підозрюваного в державній зраді та незаконному збагаченні, як і останній у Сумах та Сумській області.

У матеріалі також зазначалося: “Криміналітет упереміш із силовиками, що споконвіку курирують прикордонні «зеленку» та КПП області, — місцева родзинка. Контрабанда, наркотики, зброя, проституція… У місті давно спокійно вимовляють ім’я відомого на всю СНД злодія в законі Льори Сумського, який буває зі своїх питань у Лисенка”.

У минулому міський голова Лисенко був офіцером, але звільнився з лав ЗСУ в 1992 році. Потім кілька років поєднував комерційну діяльність із політичною. У Сумах був відомий як власник бізнесу маршрутних таксі. Лисенко двічі безуспішно балотувався в народні депутати від “Батьківщини”, на громадських засадах допомагав парламентарю VІІ скликання від партії Олександру Турчинову, поки не став мером у 2014 році.

Джерела ZN.UA в оточенні Лисенка стверджували, що напередодні місцевої кампанії 2020 року Лисенко і «Слуга народу» довго вели переговори про співпрацю. Посередником виступав Владислав Бухарєв – людина Тимошенко, наближена до ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова, яка мала ключовий вплив у регіоні. Результатом переговорів стало висування від СН кандидата, що не міг би скласти конкуренції чинному градоначальникові.

Перебуваючи на посаді, Лисенко “не тільки зберіг особистий статус мера — любимчика Юлії Тимошенко, а й якимось дивним чином не дав підприємливій лідерці продати франшизу міської організації ексрегіоналу, як це сталося на рівні області”.

У чому бачили корупційний фактор містяни, медіа та правоохоронці?

Місцеві ЗМІ писали, що зважаючи на досвід керівництва власним підприємством-монополістом ТОВ «Сумитранс-С», дуже важко було запідозрити Лисенка в нездатності побудувати ефективну схему заробітку для комунального підприємства “Електроавтотранс” з урахуванням адміністративних важелів і доволі «ситого» бюджету розвитку для боротьби з приватними конкурентами.

“Освоєні казкові для Сум бюджети розвитку, а Сумами досі їздять три з половиною нові тролейбуси, якими просто замінили ті, котрі вже страшно було випускати з воріт депо”, – звертали увагу в медіа.

Там розповідали, що сумчан “кошмарили” безліччю транспортних визначень, але все це було “мішурою і димовою завісою, за якими ховається проста істина: єдиним прибутковим видом транспорту в Сумах є маршрутки”. “І тому, хто цей прибуток отримує, комунальний конкурент потрібен тільки у вигляді “пацієнта, який швидше мертвий, ніж живий”, – підсумовували журналісти.

Інша точно «нежива» ініціатива Лисенка пов’язана з міським кейсом «Євродвори», коли створювалися фірми-одноденки під тендер і одразу помирали під вагою грошей з міського бюджету. Розкрадання оцінювали в сотні мільйонів гривень, покараних не було.

“Навряд чи варто дивуватися, що до «Євродворів» міська влада поспішила прокласти «євротротуари». Правда, не за ДБН України, зате КП «Доррембуд» працює на повну потужність. Асфальт, плитка, конфлікт інтересів у керівництві, випадково помічений НАЗК. У Сумах уміють освоювати бюджет. І добре платити за професіоналізм”, – розповідали автори ZN.UA в тексті.

У липні 2019 року ЗМІ писали, що Національне агентство з питань запобігання корупції подало до суду 14 протоколів про адміністративні правопорушення, щодо мера Сум Олександра Лисенка. У НАЗК повідомляли: «Мер на власні розсуд і бачення оцінював особистий внесок у результати роботи і впродовж семи місяців установлював самому собі премії в розмірі 65‒270% до свого посадового окладу, надбавок та доплат». Однак, Апеляційний суд не побачив складу зазначених правопорушень і закрив справу.

Як розповідалося в матеріалі, “свої п’ять копійок у боротьбу з корупцією в Сумах вставила Рахункова палата”. За даними медіа, у жовтні-листопаді 2018 року сумська влада привласнила частину грошей Державного фонду регіонального розвитку на реконструкції колектора. Перевірка показала, що місцева влaда вкрала 2,5 мільйона грн з виділених 8,5 млн. У завершальному aкті були робoти, які не виконувалися дeпaртaмeнтом інфрacтруктури містa Суми.

Увечері понеділка, 2 жовтня, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура спільно з СБУ викрили на гарячому Сумського міського голову та директора Департаменту інфраструктури. Олександра Лисенка та спільника затримали під час одержання останнього траншу – 1,4 млн грн – із загальної суми у 2,13 млн₴

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.