Пятница, 03 ноября 2023 09:18

ЄБА закликала Уряд, Нацбанк та Раду не допустити скорочення термінів повернення валютної виручки експортерами

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови НБУ Андрія Пишного, а також голови Комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням не допустити подальше скорочення граничних строків повернення валютної виручки. Про це йдеться у заяві ЄБА, оприлюдненій на сайті організації.

Крім того, ЄБА виступила проти введення будь-яких додаткових валютних обмежень. Асоціація також пропонує розглянути можливість збільшення згаданих строків повернення валютної виручки. “У окремих компаній-членів Асоціації реалізація продукції на експорт складає близько 80% товарного портфелю, але стан взаємовідносин українських компаній з іноземними контрагентами з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну значно ускладнився”, — говориться у заяві. Перш за все, як стверджує ЄБА, відсутність доступу до українських портів призвела до збільшенню транспортного плеча до кінцевих клієнтів до 4-6 місяців. Крім того, у зв’язку з військовими діями споживачі продукції вимагають підтримування незнижувального залишку готової продукції на іноземних складах на 4-5 місяців як гарантію стабільності постачань, що з урахуванням стандартної відстрочки платежу у 1-2 місяці призводить до майже річного циклу обертання грошей.

“Існуючі на сьогодні обмеження в 180 днів, за інформацією від бізнесу, часом вже не дають змоги вести ефективний експортний бізнес і періодично підприємці звертаються з пропозиціями щодо збільшення граничних термінів повернення грошей”, — йдеться у заяві ЄБА.

ЄБА звернулась до Уряду та НБУ з пропозицією розглянути доцільність звільнення компаній від відповідальності у разі, коли контрагенти-нерезиденти несвоєчасно оплачують товари/роботи/послуги або несвоєчасно повертають передоплату на користь резидента.

Раніше у ЗМІ зʼявилась інформація про те, що через зловживання окремих зернотрейдерів Уряд та НБУ розглядають проект рішення про збільшення терміну повернення валютної виручки експортерами за 180 до 90 днів.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.