Четверг, 16 ноября 2023 05:33

"128 кг збагаченого урану": Іран може створити три ядерні бомби, – Reuters

Читать на русском

"128 кг збагаченого урану": Іран може створити три ядерні бомби, – Reuters

За інформацією МАГАТЕ, темпи збагачення урану Іраном сповільнилися втричі з початку року, але напруженість між агентством та Іраном лише зросла.

Згідно зі звітом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Іран має достатньо урану, збагаченого до 60% чистоти, близької до збройової, щоб створити три атомні бомби. У звіті, поданому в середу, 15 листопада, також зазначається, що Ісламська держава досі перешкоджає перевіркам МАГАТЕ. Про це повідомляє агентство Reuters.

У повідомленні йдеться, що Іран ігнорує заклики Заходу зупинити ядерну програму та допустити експертів МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти, що створює проблему як для агентства, так і для західних країн.

За два місяці запаси іранського урану, збагаченого до 60%, зросли на 6,7 кг та за оцінками експертів становлять 128,3 кг, йдеться у звіті МАГАТЕ. Це більш ніж утричі перевищує вагу уранової маси (приблизно 42 кг), якої за визначенням МАГАТЕ теоретично достатньо створення ядерної бомби при подальшому збагаченні.

"Це досить велика кількість, особливо якщо ви не використовуєте її ні для чого", – сказав журналістам дипломатичне джерело на умовах анонімності.

Ідеться про те, що Іран – єдина країна, яка збагатила уран до високого відсотка чистоти, не виробляючи ядерної зброї. Збройова частота збагаченого урану, що застосовується для створення ядерної зброї, становить близько 90%.

Темпи збагачення урану Іраном сповільнилися приблизно втричі з початку року, що, за словами дипломатів, є очевидним результатом непрямих переговорів із США, які, ймовірно, призвели до обміну полоненими між двома країнами у вересні.

Кількість діючих каскадів або кластерів центрифуг для збагачення урану також не змінилася, йдеться у доповіді. Проте напруженість між агентством та Іраном лише зросла.

Рада керуючих організації ООН з ядерної безпеки, до складу якої входять 35 країн, рік тому ухвалила резолюцію, яка наказує Ірану дозволити розслідування МАГАТЕ слідами урану, виявленими на трьох незаявлених об’єктах. З того часу МАГАТЕ скоротило список об’єктів до двох, але жодного іншого прогресу досягнуто не було.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.