Пятница, 22 декабря 2023 16:04

Гетманцев звинуватив виробників половини українського зерна в ухиленні від сплати податків

гетманцев

Деякі із земель українці оброблять , але за документами ці землі не обробляються. Таким чином з половини експортованого зерна не сплачуються податки.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів у інтерв’ю Liga.net.

"Фермер взяв це зерно, воно чорне, походження в нього немає, оформив його на фіктивну фірму, завантажив на судно, корабель пішов, потім він переписав це зерно на таку ж фіктивну фірму декілька разів за кордоном, вони переуступили це зерно декілька разів, гроші в країну не повернулись, жодної копійки податків не сплачено. І такого зерна приблизно половина", – сказав Гетманцев.

За його словами, у такому випаду "митниця і правоохоронні органи не досконалі", тому і виникла потреба законопроєкту боротьби з чорним зерном.

"Механізм полягає у тому, що у кожного зернятка має бути історія. Тобто експортувати зможе лише платник ПДВ, у платника ПДВ на це зернятко має бути вхід ПДВ і так до першого виробника. Весь цей ланцюг має бути з ПДВ. Якщо у тебе немає документа походження цього зерна, тебе не випускають нормою закону", – пояснив Гетманцев.

Він розповів, що СБУ пропонує надати тримісячний строк, щоб аграрії змогли сплативши державі великий відсоток від вартості чорного зерна і одноразово його вивести.

"Але поки йде обговорення", – додав Гетманцев.

Читайте також: В Офісі президента розповіли про схему виведення мільярдів доларів за кордон під час війни через схеми з зерном

Як повідомлялося, наприкінці листопада Верховна Рада ухвалила за основу два законопроєкти, спрямовані на протидію "чорному експорту" зерна.

За оцінкою Бюро економічної безпеки (БЕБ), у січні-вересні 2023 року ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн, що становить понад 20% від загальної кількості.

З 11 листопада тижня Нацбанк на виконання рішення Кабміну зменшив зі 180 до 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту аграрних товарів, а також змінив правила для експортерів зерна.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.