Пятница, 12 января 2024 10:54

Румунія виділить 130 мільйонів євро на розвиток портів для експорту товарів з України

констанца

Єврокомісія схвалила запропоновану Румунією схему державної допомоги на загальну суму 126 мільйонів євро для розвитку портів в умовах зростання товарних потоків з України.

Це сприятиме розвитку зовнішньої торгівлі України в умовах війни з РФ відповідно до цілей плану дій ЄС "Шляхи солідарності", повідомляється к пресрелізі Єврокомісії.

Запропонований Румунією план передбачає додаткове фінансування для компаній, які працюють у румунських портах і стикаються з необхідністю розширення потужностей для обробки або зберігання товарів з України.

Схема з бюджетом 126 мільйонів євро діятиме до 31 грудня 2024 року. Кошти надаватимуться у формі грантів розміром до 10 мільйонів євро логістичним компаніям, які працюють у морських і дунайських портах Румунії.

"Цей захід частково фінансуватиметься за рахунок фондів солідарності ЄС і сприятиме функціонуванню "Шляхів солідарності" між Україною та ЄС", – зазначається у повідомленні.

Читайте також: Вантажообіг українських портів на Дунаї зріс за останніх два роки у 6 разів

Єврокомісія дійшла висновку, що така державна допомога припустима, оскільки ані ринковий інвестор, ані будь-яка фінансова установа не профінансували б заплановані інвестиції на комерційних умовах через невизначеність, пов’язану з російською війною та тимчасовим характером спричинених нею торговельних потоків.

"Ця схема вартістю 126 мільйонів євро дозволить Румунії зменшити вузькі місця, створені раптовим сплеском товарів, які надходять до портів узбережжя Дунаю та Чорного моря. Допомога підтримає портових операторів у обробці та зберіганні вантажів у чергах, тим самим зменшивши блокаду, спричинену війною Росії проти України. Це сприятиме плану дій ЄС Solidarity Lanes без надмірного спотворення конкуренції на єдиному ринку", – зазначила єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.