Вторник, 23 января 2024 15:17

Уряд і центробанк Росії посперечалися через продаж валютної виручки експортерами

рубль

Уряд Росії пропонує продовжити запроваджену у жовтні 2023 року вимогу про обов’язковий продаж валютного виторгу експортерами, однак російський центробанк не бачить для цього підстав.

Перший віце-прем’єр РФ Андрій Бєлоусов заявив про намір продовжити дію цієї норми до кінця поточного року, хоча вона запроваджувалася до 30 квітня, пише російська редакція Forbes.

"Запроваджені заходи показали свою ефективність і допомогли стабілізувати ситуацію на внутрішньому валютному ринку за рахунок досягнення достатнього рівня валютної ліквідності", – зазначив Бєлоусов.

За його словами, ці заходи дали змогу покрити дефіцит валюти та зміцнили рубль.

У Мінфіні РФ також назвали продовження обов’язкового продажу валютної обґрунтованим, пообіцявши доопрацювати схему повернення валютного виторгу у разі, якщо вона спричинила труднощів для експортерів.

Своєю чергою центробанк Росії виступив проти продовження дії цієї норми.

"Наразі Банк Росії не бачить вагомих підстав для продовження обов’язкового продажу валютного виторгу", – повідомили у російському центробанку.

Там вважають, що це рішення мало помірний вплив на валютний ринок, у порівнянні з впливом на обмінний курс грошово-кредитної політики та рівня ключової ставки. У російському центробанку також зауважили, що укріплення курсу рубля пояснюється зростанням вартості російського експорту, яке позначається на валютному ринку з певним лагом.

Згодом це питання прокоментував російський президент Володимир Путін. На зустрічі з переможцями всеросійських сімейних конкурсів Путіну поставили питання про труднощі, які виникають у експортерів, зокрема, про необхідність сплачувати високі штрафи за несвоєчасне повернення валютного виторгу.

"Якщо там не все працює чи не поширюється на такі підприємства, як ваше, то це потрібно вирішити... Тут у нас вже ухвалено певні рішення, якщо щось не працює, ми це поправимо", – сказав російський президент.

Читайте також: "Московська біржа" готується зупинити торги доларом США через санкції

Як повідомлялося, у вересні минулого року російський президент Владімір Путін висловив занепокоєння через падіння курсу рубля і доручив уряду ухвалити "відповідні рішення".

Вже у жовтні Путін вже зобов’язав 43 російських бізнес-групи продавати 80% валютного виторгу для стабілізації курсу рубля. Обов’язкова репатріація та продаж валютних надходжень на російському ринку спочатку запроваджувалась на строк 6 місяців, тобто до 11 квітня 2024 року. Зауважимо, що 17 березня 2024 року мають відбутися вибори президента Росії.

У грудні того ж року Путін підписав закон, який зобов’язує російських експортерів розкривати інформацію про валютні активи та зобов’язання перед нерезидентами з урахуванням усіх їх дочірніх компаній, у тому числі зареєстрованих за кордоном.

За оцінками Bloomberg Economics, тільки за 2022 рік російські компанії накопичили на рахунках за кордоном близько $80 млрд сировинної виручки. Водночас запаси валюти на корпоративних рахунках у російських банках зменшилися на третину – зі $174,9 млрд перед початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну до $117 млрд на 1 червня 2023 року.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.