Воскресенье, 11 февраля 2024 02:45

Радіомовлення в Україні: від історії до сучасності

Радіомовлення в Україні розпочало свою роботу 16 листопада в далекому 1924 році, коли в Харкові з малопотужного передавача вийшла в ефір перша вітчизняна радіопередача. Саме з того моменту і розпочалась нова ера в історії українського мовлення.

Сьогодні ж кожен може поринути в безмежний світ українського радіо навіть не маючи радіоприймача, а просто маючи доступ до інтернету, де може знайти всі сучасні радіостанції України та обрати радіостанцію на свій смак: від улюбленої поп – музики та рок пісень до народних мелодій, – зазначають представники сервісу Uradio.com.ua.

радіо онлайн

Інтернет-сервіси дають унікальний шанс насолодитися якісним радіомовленням, завжди залишаючись в центрі цікавих подій. Фото: uradio.com.ua

Розширення та Мережі

У 1925 році були збудовані більш потужні радіостанції в Харкові та Києві, а в 1927 році – у Дніпропетровську, Донецьку, Одесі та інших містах. А найперша радіомережа з’явилася в Україні у 1928 році. Радіофікація республіки в той час проводилась із використанням релейної системи.

Етапи розвитку

В той час було суттєве обмеження програм, як за часом, так і за змістом, які транслювались українською мовою. Переважали політосвітні та агітаційні передачі. В 1934 році Українське радіо переїхало до Києва, куди було перенесено столицю України із Харкова.

Час Війни та Незалежність

Роки Другої світової війни стали справжнім випробуванням для Українського радіо, яке не припинило свою роботу та вело передачі з різних міст, від Харкова до Сталінграда. Після війни, у часи незалежності, радіо стало ключовим інформаційним ресурсом, який транслював події, що формували новий етап української історії, ставши важливим джерелом інформації в Україні.

Перехід до Незалежності (1991-2000)

У роки незалежності Українське радіо стало ключовим гравцем у формуванні національного світогляду. Починаючи з 1990 року, радіо транслювало засідання Верховної Ради та стало свідком важливих перевтілень у політичному та суспільному житті України.

У 1992 році припинено ретрансляцію передач із Москви. А з розвалом Радянського Союзу в Україні почалася нова радіоера. Вперше по радіо можна було почути національний гімн ще за півроку до того, як його було офіційно затверджено. Українське радіо стало справжнім голосом свободи, викриваючи політичні та соціальні зміни.

Імена та Досягнення

Значущими постатями в історії Українського радіо стали такі радіоведучі, як Петро Бойко, Андрій Євенко, Ігор Мурашко, та інші, які популяризували високий рівень української мови та культури.

Сучасний Стан та Майбутнє

Сьогодні Українське радіо має чотири радіоканали: Перший канал (Українське радіо), Радіо “Промінь”, Радіо “Культура” та Radio Ukraine International. Із 2017 року керівником Українського радіо є Дмитро Хоркін.

Радіо продовжує виконувати важливу роль у сприянні культурному обміну та підтримці національної самосвідомості в Україні, – резюмують фахівці порталу Uradio.com.ua, — а Інтернет це саме те місце, де кожен зможе насолоджуватися різноманіттям українського радіо, актуальними новинами та високоякісним контентом.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.