Понедельник, 08 июля 2024 16:19

У Чернігівській області голова ОТГ саботує розслідування дій недобропорядного підрядника?

Читать на русском
У Чернігівській області голова ОТГ саботує розслідування дій недобропорядного підрядника?
У Чернігівській області голова ОТГ саботує розслідування дій недобропорядного підрядника?

На Чернігівщині, а саме у Куликівській громаді, відбувається доволі цікава ситуація, що пов’язана з ремонтом дорожнього покриття та фактом зловживання з боку виконавця - ТОВ "БФ Терасапраймбуд". Через це громада зазнала мільйонних збитків, проте, навіть попри втручання поліції, ситуацію може вирішити лише звернення від голови Куликівської селищної ради Юлії Постернак. Наразі як жителі громади, так і правоохоронці просять її написати заяву, аби громаді відшкодували збитки за неякісний ремонт дороги. Проте вона, ймовірно, ігнорує ці запити. Але чому?

Так, з повідомлень у місцевих ЗМІ СтопКору стало відомо про те, що під час досудового розслідування правоохоронці встановили факт зловживання повноваженнями з боку директора ТОВ "БФ Терасапраймбуд".

08.07.2024 — різне queiqzkiqzkiqtzant

В свою чергу, згідно з оприлюдненими офіційно даними поліції у Чернігівській області, яка попередньо провела розслідування, такі дії з боку підрядника спричинили збитків бюджету громади на суму 2 997 459₴ Врешті, з метою документування зазначеного факту виникла необхідність в залученні представника потерпілого з боку замовника — Куликівської селищної ради.

Тендери Куликівської громади з ТОВ ’’БФ Терасапраймбуд’’

Та як стало відомо СтопКору з місцевих джерел, ситуація заморозилася, адже десятки звернень до голови селищної ради Куликівки Юлії Постернак були нібито проігноровані. Ба більше, як зауважило інсайдерське джерело, посадовиця відмовилась звертатися із заявою про вчинений злочин. А це, в свою чергу, унеможливлює проведення повного та об’єктивного досудового розслідування.

Виникає запитання: як громада може дозволити собі такі збитки та в чому може полягати причина таких дій голови сільради?

"Він уповноважений надавати офіційні висновки щодо якості виконаної роботи та відповідності її результатів чинним державним стандартам. У разі виявлення порушень – був зобов’язаний вимагати усунення недоліків і, за потреби, зупиняти задля цього будівництво. Натомість зловмисник, діючи у змові з іншими причетними особами, допустив виконання комплексу робіт завідомо зниженої якості", – йдеться у повідомленні.

Але, за даними поліції, він видав та завірила своєю печаткою приймальний акт, який містив недостовірні відомості щодо обсягів виконаних робіт та витрат будівельних матеріалів. На підставі цього акту недобросовісний підрядник отримав оплату в сумі майже 3 мільйони бюджетних гривень за роботи, які фактично не підлягали прийманню через їх невідповідність стандартам.

Ця ситуація привернула увагу не лише поліції та місцевих, а й ЗМІ, які так само вимагали голову сільради втрутитись. Але, як стало відомо нам під час невеликого моніторингу, голова Куликівки вже співпрацювала з цим ТОВ, тож, ймовірно, тут є інші причини ігнорування Юлією Постернак цього прецеденту.

Тендери ТОВ "БФ "Терасапраймбуд" з Куликівською сільрадою

Згідно з Open Data, власником і засновником компанії є громадянин України Барсегян Зорік Хоренович. Проте на порталі також зазначено, що керівника ТОВ було змінено 3 місяці тому, а попередньо посаду директора обіймав дехто Рустам Геворгян. Також, згідно з поданими даними, кілька разів було "видалено" та замінено кількох бенефеціарних власників та засновників.

За 2023 рік товариство отримало 26 985 000 грн доходу та 1 398 800 грн прибутку. В свою чергу у 2024 році завдяки тендерам компанія заробила 12 463 775₴ Причому останні два тендери на майже 18 млн грн були пов’язані з Куликівською селищною радою.

Тендери Куликівської громади з ТОВ ’’БФ Терасапраймбуд’’

Але цікаво також те, що саме з цим підрядником керівництво сільради кілька разів укладало договори на проведення ремонтних робіт проїжджої частини у різних районах населеного пункту. Так, йдеться про капітальні ремонти, проведені у липні та серпні 2023 року.

Також за цією компанією тягнуться кілька кримінальних справ, остання з яких стосується саме Куликівки.

"Службові особи ТОВ "Будівельна фірма "Терасапраймбуд", з метою незаконного збагачення, з відома службових осіб Куликівської селищної ради, яка являється розпорядниками бюджетних коштів, виконують роботи за вказаними договорами із порушеннями будівельних норм, завищують їх обсяги та вартість, а більшість робіт не виконують взагалі", – йдеться в ухвалі Новозаводського районного суду.

Проте, навіть попри наявність судових справ, активного розголосу громади та розслідування правоохоронців пані Постернак, ймовірно, навмисне продовжує ігнорувати прохання населення. На думку інсайдерів, посадовиця не тільки не хоче нести відповідальність за бюджетні гроші, а й допомагати слідству притягнути до відповідальності недоброчесного підрядника.

Що відомо про голову сільради Юлію Постернак?

У місцевих ЗМІ свого часу публікували коротке досьє на Юлію Постернак. Так, згідно з поданими даними, Юлії Постернак 35 років. Вона має вищу освіту, закінчила три вищі навчальні заклади.

До обрання на посаду Куликівського селищного голови обіймала посаду начальниці управління соціального захисту населення Куликівської райдержадміністрації.

Голова Куликівської сільської ради Юлія Постернак

На вибори йшла як самовисуванка. Юлія Олександрівна набрала 3009 голосів виборців (43 відсотки). Не менш цікавим фактом є те, що з її обранням громада, цитуємо, "ожіночнилась". Приміром, з 12 старост – лише троє є чоловіками.

Ми вирішили перевірити задекларовані статки голови сільради, проте дивним чином у мережі немає жодної відкритої декларації чиновниці, хоча вона й декларувала свої статки принаймні один раз, у 2019 році.

Врешті, аби не бути однобокими та краще зрозуміти ситуацію, наші журналісти зв’язалися з Юлію Постернак для отримання коментаря. Проте посадовиця відмовилась коментувати цю справу, посилаючись на те, що "ця скандальна ситуація ще не закрита".

"Я зараз не коментувати цю справу, вона сьогодні ще не є закритою. Продовжується і сьогодні робота правоохоронних органів, тому не можу забігати ні наперед, ні коментувати зараз. До мене НІХТО ні з чим не звертався. Також, якщо є зауваження у правоохоронних органів, є зауваження ще від кого... Не можу уявити, ще від кого... То є для цього суд", – заявила вона.

Підсумовуючи, варто зазначити, що ймовірна бездіяльність з боку голови громади Юлії Постернак дає можливість підряднику уникнути кримінальної відповідальності, а громада ризикує втратити близько трьох мільйонів. Власне саме тому СтопКор продовжить стежити за цією ситуацією.

stopcor.org

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.