Понедельник, 15 июля 2024 10:22

В Україні є аварійні відключення світла через негоду: будуть діяти жорсткі обмеження

Читать на русском Read in English
В Україні є аварійні відключення світла через негоду: будуть діяти жорсткі обмеження
В Україні є аварійні відключення світла через негоду: будуть діяти жорсткі обмеження

В Україні сьогодні, 15 липня, жорсткі обмеження на споживання електроенергії застосовуються впродовж доби. Це означає, що графіки погодинних відключень світла діють з 00:00 до 24:00. Найбільш суворий режим відключень у чотири черги з більшою кількістю годин без електрики почнеться з 16:00 і триватиме до кінця доби. Окрім планових відключень, у шести областях виникають аварійні перебої зі світлом через негоду.

Про формат обмежень повідомили в "Укренерго". "З 16:00 до 24:00 обленерго застосовуватимуть чотири черги відключень одночасно. В інші години діятимуть три черги відключень", – йдеться у повідомленні.

Для порівняння, у вихідні, 13-14 липня, відключення зачіпали по 2-3 черги одночасно, тобто ситуація ускладнилася. "Через аномальну спеку в Україні та Європі, за прогнозом, споживання досягло максимальної позначки та суттєво перевищує можливості українських електростанцій для його покриття", – пояснили енергетики.

Відключення світла 15 липня queiqzkiqzkiqtzant

При цьому через погодні умови знеструмлено 446 населених пунктів у шести областях – Київській, Чернігівській, Житомирській, Тернопільській, Львівській та Рівненській. До прикладу, на Львівщині грози з поривами вітру залишили без електропостачання 214 населених пунктів. 102 із них – повністю без електропостачання, ще й 112 – частково. Ведуться відновлювальні роботи, повідомив вранці 15 липня голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Чотири черги відключень світла: що це означає

Під час планових відключень світла "Укренерго" щодня оголошує, скільки черг відключатимуть одночасно у кожній області. Наприклад, 15 липня це три та чотири черги.

По суті це технічна інформація для обленерго. Але українцям слід розуміти: що більше черг, то більше годин без світла буде у вказану добу.

Існує умовне співвідношення кількості черг відключень світла з кількістю годинників без нього:

  • 1 черга графіків означає 4 години відключень на добу (сумарно із 24 годин);
  • 2 черги – 8 годин обмежень на добу;
  • 3 черги – 12 годин без світла на добу;
  • 4 черги – до 16 години обмежень на добу.

Як саме розподіляти ці відключення впродовж доби, розраховують обленерго та формують графіки для кожного регіону, пояснювали в "Укренерго . У ряді регіонів при цьому, наприклад, існує система з різними типами "зон відключень" у графіках.

Такі графіки застосовує ДТЕК у Києві, Київській області, на Одещині, у Донецькій області та на Дніпропетровщині. Зони в таблицях з графіками відключень позначені різними кольорами:

  • темно-сіра зона – це час, коли світла точно немає;
  • світло-сіра зона – відключення світла можливі;
  • біла зона – світло гарантовано їсти.

Тобто у зазначених регіонах кількість черг відключень прямо впливає на застосування "світло-сірих зон". Вимикати світло в цих зонах зазвичай починають у години, коли "Укренерго" оголошує три черги відключень.

Приклад графіка із сірими зонами

"Якщо кажуть, що потрібно відключити 1-2 групи/черги, то це означає, що відключення відбуватиметься в межах темно-сірих слотів на конкретний момент часу. Тобто, наприклад, якщо в середу з 18:00 потрібно обмежити споживання на дві черги, то за графіками це відключення 3-ї та 4-ї групи. Якщо потрібно відключити 3-4 групи/черги, то до темно-сірих слотів додаються ще й світло-сірі. 4 групи/черги, то без світла будуть 3-я та 4-та групи (темно-сірі зони) та 1-2 групи (світло-сірі зони)", – пояснює СЕО енергокомпанії Yasno Сергій Коваленко.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.