Понедельник, 08 января 2024 10:14

Колишнім чиновникам Міноборони висунули нові звинувачення в розтраті майже мільярда гривень

Колишнім посадовцям Міністерства оборони України повідомили про нові підозри за фактом розтрати ще майже мільярда гривень на закупівлях бронежилетів для Сил оборони.

Про це повідомили Офіс генпрокурора, ДБР та СБУ.

Слідчі зазначають, що викрили колишнього заступника міністра оборони на ще одному корупційному епізоді: разом зі спільниками у 2022 році він закупив іще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, розтративши понад 948 мільйонів бюджетних гривень.

За даними слідства, до схеми причетні також двоє колишніх підлеглих фігуранта: ексочільник Департаменту держзакупівель Міноборони та колишній керівник Центрального управління матеріального забезпечення ЗСУ.

Як зазначається, організатори схеми уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією зі східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни росії.

Однак експертиза придбаних бронеплит показала, що вони не відповідають заявленому класу захисту і, отже, становлять небезпеку для життя військовослужбовців у бойових умовах.

Наразі фігурантам повідомили про підозру за статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1 — перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене в умовах особливого періоду, що призвело до тяжких наслідків, вчинене групою осіб;
  • ​ч. 5 ст. 191 — розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Наразі двоє з підозрюваних перебувають під вартою в межах інших кримінальних проваджень.

Ексзаступника міністра оборони України та колишнього керівника Департаменту Міноборони підозрюють також у розтратах 100 та 250 мільйонів гривень на закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ, а також майже мільярда гривень на постачанні для ЗСУ непридатної військової форми.

Для встановлення місцеперебування третього підозрюваного за місцем його проживання провели обшуки, розслідування продовжується.

Правоохоронці не розкривають імен фігурантів. Утім, відомо, що раніше підозри щодо закупівель отримував уже колишній заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.