Среда, 06 марта 2024 17:02

Велика Британія готова запозичити Україні всі заморожені російські активи, — Кемерон

Читать на русском

Велика Британія готова запозичити Україні всі заморожені російські активи, — Кемерон

Велика Британія готова запозичити Україні всі заморожені російські активи, — Кемерон

Глава британського МЗС окреслив алгоритм пропозиції щодо використання заморожених російських активів, зазначивши, що ті можуть використовуватися як гарантія виплати репарацій.

Велика Британія готова надати Україні в борг усі заморожені активи російського Центробанку, що перебувають у Великій Британії.

Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, пише The Guardian.

Як заявив керівник британського МЗС, Росія буде змушена виплатити Україні репарації після закінчення війни, а ці активи можуть використовуватися як гарантія виплати репарацій.

На думку експертів видання, цей план є радикальнішим, ніж обговорювані в Європейському Союзі пропозиції про те, щоб Україні надавали тільки непередбачувані прибутки від активів російського центрального банку, що належать Заходу. Водночас щорічний непередбачуваний прибуток оцінюється в 4 мільярди доларів.

"Існує можливість використовувати щось на кшталт синдикованого кредиту або облігацій, які ефективно використовують заморожені російські активи як гарантію, щоб передати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Можливо, це найкращий спосіб зробити це. Ми прагнемо до максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо цього домогтися, я гадаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть вжити цих заходів", — заявив Кемерон у вівторок, 5 березня, ввечері.

Міністр додав, що не думає, що план облігацій якось підірве репутацію лондонського Сіті — фінансового центру Британії. Водночас Кемерон уперше так докладно говорить про цю пропозицію, підкреслюючи, найімовірніше, політичну підтримку, яку цей план має в США, але не в ЄС.

"Цей план буде особливо корисний для України, якщо Конгрес США продовжить блокувати надання допомоги Україні, оскільки він дасть Україні нове джерело коштів для закупівлі озброєнь і фінансування її бюджетного дефіциту", — акцентувала Guardian.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.