Четверг, 23 мая 2024 07:05

Новий закон про мобілізацію: запитання і відповіді. ЧАСТИНА 2

військовий,мобілізація,квиток

Від нового закону про мобілізацію люди, які вже понад два роки боронять країну , чекали щонайменше чітких правил щодо демобілізації, ротацій, відпусток. На жаль, про демобілізацію в ньому загалом не йдеться. Але деякі зміни щодо підстав для звільнення зі служби депутати все ж передбачили.

Першу частину матеріалу читайте тут.

Окрім того, цим документом виписані й додаткові відпустки, а також ще низка новел, які стосуються соціального захисту. Детальніше нововведення для "Цензор.НЕТ" проаналізували юристка громадської організації "Юридична сотня" Юлія Засоба і менеджерка аналітичного напрямку "Юридичної сотні" Марія Звягінцева.

ВЛК ДОЗВОЛИЛИ ПРОХОДИТИ ДИСТАНЦІЙНО

Оскільки статус обмежено придатних скасовується, відповідно до змін до законодавства, що набули чинності 4 травня, військовослужбовці, які мають такий статус, теж повинні оновити свої медичні дані, тобто перепройти ВЛК. Вони можуть бути визнані тимчасово або повністю непридатними до військової служби, або ж непридатними з виключенням з обліку чи навпаки — придатними до певних посад та видів військової служби. У будь-якому разі обмеження за станом здоров’я можуть стати підставою для переведення або звільнення військового. Для того, щоб оновити статус обмежено придатних, у людини є дев’ять місяців, тобто зробити це потрібно до початку лютого 2025 року.

У разі незгоди з рішенням ВЛК особа завжди має можливість оскаржити таке рішення. Існує два способи оскарження рішення ВЛК: судовий та позасудовий, тобто до ВЛК вищого рівня. Усі скарги, у судовому чи позасудовому порядку, необхідно підтвердити пакетом документів, що стосуються стану здоров’я, неповного чи необ’єктивного висновку ВЛК, що оскаржується.

Водночас хочемо зауважити, зміни до Закону, які діють з 18 травня, зберігають поняття обмеженої придатності в контексті виплати таким особам додаткової грошової винагороди у розмірі 20100₴ Тобто, якщо військовий був визнаний обмежено придатним, ця винагорода зберігається до моменту переогляду та переведення за потреби.

Також важливою новелою закону є можливість пройти ВЛК дистанційно за кордоном. У разі лікування чи реабілітації військового за кордоном та потреби пройти ВЛК для вирішення питання про довготривале лікування, огляд відтепер проводиться дистанційно. Раніше така можливість не була визначена законодавством, через що виникали численні проблеми з виплатами та продовженням необхідного лікування.

Новий закон про мобілізацію передбачає збереження грошового забезпечення протягом усього строку безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров’я (хоча тлумачення такої безперервності у законі відсутнє, що може потенційно спричинити прогалини у його застосуванні) та у відпустці для лікування за військовослужбовцями, виведеними поза штат у зв’язку з потребою в тривалому лікуванні.

Також у законі йдеться про виплати документально підтверджених витрат на відрядження, на харчування та фінансування інших власних потреб, зокрема, добові витрати у зв’язку з відрядженням. Така можливість існувала на підзаконному рівні, однак її законодавче закріплення потенційно зможе ефективно вплинути на захист прав військових, зокрема тих, що перебувають у довгострокових відрядженнях.

КОГО МОЖУЬ ЗВІЛЬНИТИ ЗІ СЛУЖБИ

Ще одна новела закону – додаткова відпустка за знищену ворожу техніку до 15 календарних днів. У таких випадках передбачена також додаткова грошова винагорода, яка з підзаконного рівня відтепер закріплюється законом.

Якщо говорити про відпустки детальніше, то надання щорічної основної відпустки частинами протягом календарного року передбачається у таких випадках:

- основна безперервна частина буде не менше 15 календарних днів;

- одночасно відсутні не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини за новим законом зможуть отримати також і звільнені з полону — у разі, якщо такі військовослужбовці не виявлять бажання звільнитися зі служби.

Зауважимо, за законодавством, чинним до 18 травня, таких гарантій для звільнених з полону військових не існувало — ні щодо додаткових оплачуваних відпусток, ані щодо звільнення (звісно, якщо такі особи після полону не визнавалися ВЛК непридатними до військової служби).

Водночас закон містить низку важливих змін з питання звільнення з військової служби. Зокрема, сімейні підстави для звільнення військовослужбовців тепер однакові незалежно від виду військової служби чи то служба за контрактом, за мобілізацією, кадрова тощо. При цьому, перелік підстав для звільнення з військової служби збільшено. Наприклад, до 18 травня неможливо було звільнитись у зв’язку зі звільненням з полону, наявністю інвалідності у військовослужбовця, утримання військовим повнолітньої дитини, яка має інвалідність І чи ІІ групи, раніше не могли звільнятись також усиновлювачі, патронатні вихователі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають дитина-сирота чи діти-сироти, дитина чи діти, позбавлені батьківського піклування та інші. Також з 18 травня військовослужбовці контрактної форми зможуть звільнитись зі служби у зв’язку з закінченням строку контракту, укладеного під час дії воєнного стану. Важливо, щоб контракт був укладений саме під час дії воєнного стану та сплив строк його дії.

Низка підстав зазнали змін та уточнень. Наприклад, до 18 травня мали право на звільнення на вибір військовослужбовець-жінка чи військовослужбовець-чоловік, якщо вони проходять службу та у них є дитина до 18 років, а відтепер право на звільнення в такому разі має тільки військовослужбовець-жінка.

Також раніше військовослужбовці могли звільнитися у зв’язку із самостійним вихованням дитини, що на практиці викликало проблеми як саме варто тлумачити самостійне виховання і в яких саме ситуаціях можна звільнитись з військової служби за цією ж підставою. Новим законом ця норма була уточнена таким чином, що військовослужбовці, які мають дитину до 18 років, якщо другий з батьків дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

Окрім того, відтепер військовослужбовці зможуть звільнятись у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років тільки у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати. Таке уточнення про відсутність інших осіб було відсутнє у законодавстві, що діяло до 18 травня.

Також змін зазнали і підстави звільнення у зв’язку з інвалідністю члена сім’ї чи необхідністю догляду за ним. Якщо раніше мобілізовані мали можливість звільнення у зв’язку з наявністю інвалідності у дружини, то відтепер це положення значно змінилось. По-перше, звільнення можливе у разі необхідності догляду за дружиною І чи ІІ групи інвалідності. Тобто необхідно ще підтверджувати необхідність догляду, чого не було раніше. У разі наявності ІІІ групи інвалідності у дружини звільнення можливе тільки за умови, що вона потребує догляду і інвалідність встановлена внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або інвалідність ІІІ групи встановлена незалежно внаслідок якої хвороби чи травми, але крім інвалідності, дружина ще має онкологічне захворювання, психічний розлад, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми.

Такою підставою для звільнення можуть скористатись як мобілізовані, так і контрактники.

Щодо звільнення у зв’язку з наявністю у своїх батька чи матері або у батька чи матері дружини/чоловіка інвалідності, то нині таке звільнення можливе тільки якщо, батько чи мати потребують постійного догляду та мають І чи ІІ групу інвалідності, а також, якщо у них відсутні батьки, чоловік/дружина, діти, рідні брати сестри, баба, дід, онуки, які можуть за ними доглядати, або навіть якщо такі особи є, то вони самі потребують постійного догляду, що буде підтверджуватись довідкою лікарсько-консультативної чи медико-соціальної експертної комісії.

До 18 травня мали право на звільнення військові, які були опікунами недієздатних осіб з інвалідністю, наразі ж матимуть право звільнитись військові, що є опікунами недієздатних осіб (незалежно від факту наявності у них інвалідності) та за умови, що за такими особами ніхто інший не здійснює опіку.

У новому законі залишили можливість звільнятись, якщо загинув чи зник безвісти під час АТО, ООС, під час дії воєнного стану чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра. Таким чином, не зможуть звільнятись з військової служби неповнорідні брат чи сестра у разі наявності такої ситуації.

ЖИТЛО В КРЕДИТ І СЕРТИФІКАТ НА АВТОМОБІЛЬ

Закон також передбачає низку гарантій щодо іпотечного кредитування: у разі укладення першого контракту військовослужбовці матимуть право на компенсацію 50% від першого внеску за іпотечним житловим кредитом, додатково 100 тис. грн після першого року військової служби, та ще 100 тис. грн — після другого. Окрім того, для військових-контрактників передбачені сертифікати на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тис. грн, які можна буде отримати протягом трьох місяців з дати укладення контракту.

Попри всі ці додаткові гарантії соціального захисту, військові все ще чекають відповіді на основне запитання: коли вони зможуть повернутися додому. Але коли депутати на нього відреагують — невідомо.

Тетяна Бодня, "Цензор.НЕТ"

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.