Вторник, 11 июня 2024 13:07

Найбільший виробник взуття для російських окупантів і вбивць чудово почувається в ЄС і укладає контракти із західними компаніями

Читать на русском

Найбільший виробник взуття для російських окупантів і вбивць чудово почувається в ЄС і укладає контракти із західними компаніями

Найбільший виробник взуття для російських окупантів і вбивць чудово почувається в ЄС і укладає контракти із західними компаніями

Взуття для військових «Фарадей» хвалять Володимир Соловйов та z-військори в телеграм-каналах, які носять російські окупанти, що воюють в Україні. Це один із флагманських російських брендів, що символізують імпортозаміщення та успіхи російської промисловості в умовах тиску заходу.

Втім, як переконалися у виданні «Нова газета Європа», особливого тиску на виробників військового взуття західні країни не надають: власники «Фарадея» не включені до списків санкцій, поставляють матеріали з Італії та Іспанії, самі вільно переміщаються Європою, а члени їхньої родини мають європейське громадянство.

Світлана та Олег Андріанови – power couple обробної промисловості Росії. Він — високий і широкоплечий, колишній кремлівський курсант із копицею сивого волосся. Вона — блондинка з правильними рисами обличчя та діловою манерою, яка на рівних бере участь у зустрічах і з президентом Росії, і приймає міністра промисловості у себе на фабриці під Тамбовом.

Світлана Андріанова uqidrxitqiukant

Світлана Андріанова

Протягом 30 років Андріанови будували сімейний бізнес у Росії і досягли певних успіхів. Вони з нуля створили своє виробництво взуття для активного відпочинку та спеціалізованого взуття для силових структур. На двох їхніх заводах працює тисяча людей, там можна виробляти до 5 мільйонів пар на рік. Разом з Андріановим виробництвом керує їх син, Олександр. Його дружина Ольга веде соцмережі компанії та, наприклад, сама відповідає на коментарі клієнтів, навіть незадоволених.

По-справжньому масштабним сімейний бізнес Андріанових став завдяки закупівлі від держави. У 2017 році — останньому, коли компанія публікувала звіти про свої фінансові результати, — вся їхня виручка була меншою, ніж сума виграних цього року держконтрактів. Кілька років «Фарадей» був ексклюзивним постачальником взуття для МВС та Росгвардії, з 2001 року постачав армію Росії.

Секрет такого нищівного успіху серед державних органів може бути в тому, що близький друг сім’ї — Ігор Медоєв, виходець із ФСБ, який був з 2001 року помічником міністра оборони. Але, можливо, річ не тільки в цьому.

Учасники ринку відгукуються про «Фарадію» з повагою. Один із виробників взуття з великим стажем розповідав «Новій газеті Європа», що ще на початку 2000-х позиції «Фарадея» на ринку не були такими стійкими і компанія жорстко конкурувала за держзамовлення з іншими російськими компаніями, наприклад, «Донобуттям» та «Паризькою комуною». Андріанови нібито відмовлялися демпінгувати, тобто максимально знижувати ціну на шкоду якості, і зробили репутацію саме за рахунок цього.

Компанія «Фарадей» змогла налагодити відносини не лише з російськими силовими структурами, а й із світовими лідерами у взуттєвому виробництві. Наприклад, "Фарадей" був єдиною російською фірмою, де використовувалися мембранний матеріал Gore-Tex або унікальна система швидкого шнурування Boa. Щоб отримати право користуватися цими технологіями, виробники зазвичай проходять складну систему сертифікації. Серед клієнтів цих компаній є Adidas, Camper, Timberland, Patagonia. І російський «Фарадей».

Незважаючи на те, що компанія обслуговувала інтереси силової галузі Росії, здається, її власники не поділяли уявлення про країну як фортецю в кільці ворогів. Вони вміло налагоджували стосунки із зарубіжними партнерами. Та й самі обзавелися нерухомістю в самому серці Євросоюзу. У 2018 році "Нова газета" знайшла нерухомість Андріанових у Словаччині.

Як переконалася Нова газета Європа, війна не порушила ні особистих, ні навіть бізнес-зв’язків найбільшого виробника взуття для російських солдатів.

Завтра була війна

У лютневі дні 2022 року, після того, як президент Росії Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, у паблиці «Фарадея» «ВКонтакті» було оприлюднено кілька антивоєнних постів. Що саме там було написано, зараз дізнатися неможливо. Але в березні, через кілька тижнів після початку воєнних дій, адміністрація спільноти повідомила, що сторінка була «під контролем ворожих сил» і вибачилася за «політичний та екстремістський контент на нашій сторінці за цей час».

Якщо хтось мав сумніви, що великий постачальник військових чобіт виступить проти тих, хто їх носить, вони швидко розсіялися.

З початком військових дій усі постачання Міноборони засекречено , але є багато свідчень, що «Фарадей» постачає взуття російським солдатам на передовій в Україні.

Наприклад, на сайті «Воєнторгу» — організації, яка відповідає за побут солдатів, — все ще зазначено , що «Фарадей» є їх підрядником, надаючи послуги з «пошиття та постачання речового майна». Декілька мобілізованих солдатів, що виють в Україні, розповіли «Новій газеті Європа», що взуття «Фарадей» видавали їм як статутне.

Про це також писав телеграм-канал «Військовий інформатор», порівнюючи «Фарадей» із турецьким взуттям для військових, яке отримували раніше: «За першим враженням — на дві голови вище, ніж турецькі аналоги Лови (Vaneda, YDS). <…> М’які, шви якісно виготовлені». У взутті компанії «Фарадей» в одному зі своїх ефірів з’явився і пропагандист Володимир Соловйов. «Щось, а наші навчилися робити тактичний одяг, фантастичне взуття, яке використовують бійці спецпідрозділів. Тож прямі красені», — прокоментував він.

З початком війни компанія лише розширювала виробництво, зокрема — за допомогою пільгового кредиту, виданого Мінпромторгом.

«За допомогою фонду Мінпромторгу — торік нам виділили гроші — ми вдало закупили обладнання, бо на цей час, наприкінці року, євро впав, і ми дуже добре закупили майже 450 одиниць. Цього року повністю перебудовуємо, переоснащуємо фабрику», — розповідала Світлана Андріанова президентові Росії під час зустрічі з питань розвитку промисловості у Кремлі вже у серпні 2023 року.

Євро for Євросоюз

Згідно з митними даними, за два роки війни «Фарадей» імпортував із Європи товарів на 1,2 млрд рублів. У тому числі обладнання з Європи для переоснащення фабрики:

  • форми для лиття гуми для виготовлення підошви з Чехії на 35 500 000 рублів,
  • пресформи з Італії на майже мільйон рублів.

Обладнання на 54 мільйони також надійшло з Південної Кореї, яка, як і європейські країни, засудила війну в Україні та приєдналася до західних санкцій проти Росії.

"М’які, шви якісно зроблені, відсутня технологія GORE-TEX, але заклепки зроблені у венеціанському стилі, в золотій інкрустації", – захоплювався телеграм-канал "Військовий інформатор". Ці заклепки, на радість російських солдатів, постачає «Фарадею» італійський виробник Sammi Export – один із головних гравців на ринку взуттєвої та галантерейної фурнітури.

За два роки війни виробник взуття для російських солдатів закупив текстильні та неткані матеріали в Італії та Іспанії на майже мільярд рублів, і станом на грудень 2023 року (останні доступні дані) закупівлі тривали.

"Нова-Європа" звернулася за коментарями до кількох постачальників "Фарадея", у тому числі до компанії Boa, яка розробила унікальну систему швидкого шнурівки спортивних черевиків. Там відповіли, що "Фарадей" була однією з небагатьох російських компаній, з якою BOA співпрацювала, але припинила свої відносини з 7 березня 2022 року. (На сайті російського виробника вони, як і раніше, вказані як партнери).

Постачання матеріалів для виробництва взуття та устілок заперечує і італійська компанія Siretessile, керівництво компанії запевнило «Нову-Європа», що «філософськи підтримує вирішення будь-якої війни, суперечки, розбіжності чи сварки лише через спілкування». Але митні дані показують, що асоційоване з «Фарадеєм» АТ «Івера» отримувало матеріали від італійців і 2022-го, і 2023-го військових років.

Життя в обложеній фортеці

Ольга Андріанова, невістка творців «Фарадея», веде патріотичний «ВКонтакте»: на аватарці вона зображена на тлі російського прапора. А ось у забороненій у Росії соцмережі інстаграм багато закордонних пейзажів.

У липні 2022 року, через півроку після початку війни, вона виклала фотографію зі Словаччини. Разом із нею до Європи приїхав і її чоловік Олександр: разом вони проводили час на березі мальовничого озера Нойзідлер-Зе на кордоні Австрії та Угорщини — озеро та його околиці включені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Фото, оприлюднене в Instagram Ольги Андріанової. Скріншот

Фото, оприлюднене в Instagram Ольги Андріанової. Скріншот

У березні 2022 року Словаччина, як і деякі інші країни Євросоюзу, запровадила мораторій на видачу віз громадянам Росії. Словаччина була також серед європейських країн, які відмовилися видавати гуманітарні візи росіянам, які тікають від мобілізації. А ось виробники армійських черевиків зберегли доступ до своєї європейської нерухомості.

У Ольги та Олександра Андріанових чотири дитини, за інформацією з бази даних МВС, що втекла, дані з якої вдалося підтвердити додатково, щонайменше двоє з чотирьох дітей мають громадянство Словаччини.

За словацькими законами діти можуть отримати його, якщо хоча б один із батьків теж має громадянство цієї країни. Воно знайшлося у невістки Андріанових Ольги.

У розпорядженні «Нової газети Європа» є документи, які підтверджують, що сім’я має кілька земельних ділянок загальною площею майже 30 соток і два будинки в селищі Лімбах. Це місце розташоване неподалік Братислави, там живуть заможні словаки, наприклад, якщо вірити місцевій пресі, — колишній президент країни Іван Гаспарович.

Один котедж у 400 кв. метрів ховається за високою живоплотом, навколо будинку розбитий сад, а на задньому дворі облаштований великий басейн, де діти та онуки Світлани та Олега Андріанових люблять проводити час улітку. Ще один будинок у 376 квадратних метрів розташований за 10 хвилин ходьби поряд з католицькою церквою.

Знімок екрану витягу з кадастрового реєстру Словаччини

Знімок екрану витягу з кадастрового реєстру Словаччини

Вся нерухомість записана на власницю "Фарадея" Світлану Андріанову, вона придбала нерухомість ще у 2013 році. Але якщо порівняти виписки, отримані «Новою-Європа» у 2024 та 2019 роках, можна помітити цікаву деталь: від часу початку війни в документах на одну літеру змінилося ім’я власниці, Адріанова замість Андріанова.

Всі інші дані, наприклад, рік народження та дівоче прізвище, залишилися тими самими. «Не можна виключати, що це зроблено для порятунку від санкцій. Чи це врятує дійсно від санкцій Євросоюзу, якщо вони захочуть їх запровадити? Ну, ні», — каже голова санкційного департаменту Anti-Corruption Foundation (закордонного фонду, створеного прихильниками Навального — прим. ред.) Олександр Помазуєв. Зовсім недавно, у квітні 2023 року, сім’я провела місяць на Кіпрі, де мають ще один будинок. У сторіс Ольга Андріанова написала, що у сім’ї свій «приватний пляж», де «ніколи нікого немає, окрім нас, навіть у пляжний сезон».

Фото, оприлюднене в Instagram Ольги Андріанової. Скріншот

Фото, оприлюднене в Instagram Ольги Андріанової. Скріншот

«Я вважаю, що санкційний тиск, коли він точковий і торкається саме бенефіціарів війни, має посилюватися, — каже Олександр Помазуєв. — У цьому краса персональних санкцій. Під них не підпадуть випадкові люди і ці санкції можна використовувати більш ефективно».

Як приклад, Помазуєв наводить кейс ФБК щодо введення санкцій проти головного конструктора авіамоторного науково-технічного комплексу «Союз» Мкртича Окрояна. «Він взагалі ракети допомагає робити, тобто безпосередньо озброєння. Але навіть він не був під санкціями і опинився під ними лише через велику політичну кампанію, — нарікає юрист. — Не просто розслідування, а доводилося їздити, переконувати, що має активи, що він має опинитися в списках санкцій. І багато в чому це сталося тому, що випадок був занадто кричущий. Тобто був прямий зв’язок між ракетами та майном за кордоном. А ось усі ці незліченні підприємці, які працюють на Міністерство оборони, нижчі від радарів».

«Нова-Європа» звернулася за коментарями до Європейської служби зовнішніх зв’язків Євросоюзу, представництва ЄС у Словаччині та словацьких МВС та МЗС. Журналісти просили відповісти на запитання про те, чому компанія «Фарадей», незважаючи на постачання ними обмундирування російським військовим, не перебуває у списках санкцій, а також про те, як представники ЄС ставляться до наявності у родини Андріанових нерухомості в країнах ЄС та їх вільному переміщенню. країнами союзу.

"Санкції в ЄС – це внутрішній процес, який є конфіденційним", – заявив "Новий-Європа" головний представник Європейської служби зовнішніх зв’язків з питань закордонних справ та політики безпеки Пітер Стано.

«Списки санкцій підлягають одностайному схваленню всіх держав-членів», — нагадала у своїй відповіді глава прес-служби представництва ЄС у Словаччині Інгрід Людвікова, додавши, що такі питання знаходяться у компетенції Словаччини.

Ні МВС, ні МЗС Словаччини не відповіли на запити "Нової-Європа".

«Нова-Європа» зв’язалася з Олегом та Ольгою Андріановими, щоб дізнатися, що вони думають про поїздки недружніми країнами під час війни. Чоловік кинув слухавку одразу, як почув, що йому дзвонить журналіст, Ольга ж вислухала запитання, поклала слухавку та більше на дзвінки не відповідала.

За участю Андрія Серафімова

Джерело: Відділ розслідувань "Нової газети Європа"

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.