Вторник, 23 августа 2022 16:20

Чому українці 23 серпня відзначають День Державного Прапора

Щороку 23 серпня в Україні відзначають День Державного Прапора. Ця дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі прокомуністичної Верховної Ради група народних депутатів-патріотів внесла синьо-жовтий стяг.

Об этом сообщает Скандалы РУ


В Україні свято встановлене згідно з указом президента Леоніда Кучми “Про День Державного прапора України” від 23 серпня 2004 року. У 2009 році президент Віктор Ющенко вніс до Указу зміни, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.


Достеменно не відомо, як і коли на українських землях з’явився символ з поєднанням синього та жовтого кольорів. Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форми. Перша спроба утворити прямокутний прапор з жовтого і блакитного кольорів була зроблена Головною Руською радою на Галичині.


Тож, перша історична згадка датується 1256 роком – днем заснування Львова. Саме на гербі міста Лева поєднались ці символічні для України кольори – жовтого лева на блакитному тлі.


Поєднання цих барв було поширеним і в добу козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.


Перше офіційне визнання синьо-жовтого як прапора українського народу відбулась 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.


У 1938−1939 роках синьо-жовтий стяг був прапором Карпатської України, у 1941 році – Української Держави.


Відомо, що синій відтінок на прапорі завжди символізував чисте небо, а жовтий – родючі пшеничні поля.


Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення — він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гамму кольорів.


Найбільший прапор України був розміром 40×60 метрів. Його навіть внесли до Книги рекордів України. А найбільший намальований національний прапор з’явився в Києві в червні 2014 року. Тисячі жителів столиці на Оболонській набережній розмалювали частину бетонного укосу.


Веніамін Цвєтков

Источник: Компромат PRO

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.