Среда, 20 марта 2024 20:43

У Ліхтенштейні суд арештував 22 мільйона доларів ексглави "Натфогазу" Коболєва

Читать на русском Read in English

У Ліхтенштейні суд арештував 22 мільйона доларів ексглави

У Ліхтенштейні суд арештував 22 мільйона доларів ексглави "Натфогазу" Коболєва

Суд у Ліхтенштейні наклав арешт на кошти, які вивів із України колишній голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв. Йдеться про суму понад 22 млн доларів.

Відповідне рішення ухвалив Княжий окружний суд міста Вадуц у Ліхтенштейні, повідомляють "Українські новини". Зокрема, у рішення суду сказано про заборону розпорядження (тобто накладення арешту) на суму коштів – 22 215 522 доларів. При цьому стороною захисту не надано суду відомостей про загальну кількість коштів, що знаходяться на відповідних рахунках.

Матеріали суду у справі Коболєва qkxiqdxiqdeihrant

Як свідчать матеріали суду, також заставники, які внесли заставу за Коболєва у розмірі 107 млн грн, вимагають повернути їм 44 млн₴ У зв’язку з цим адвокати попросили змінити Коболєву запобіжний захід із застави в 107,13 млн грн до 62,9 млн₴

Захисник також послався на недоцільність затвердження прокурора про майновий стан обвинуваченого та зазначив, що його майнове становище не підтверджується новими документами з боку звинувачення. Проте банківські рахунки Коболєва за кордоном заблоковані через кримінальне переслідування, і він не може користуватися цими грошима.

У свою чергу суд критично сприйняв посилання адвокатів Коболєва на рішення Княжого окружного суду м. Вадуц (Ліхтенштейн) про заборону розпорядження коштами на рахунках обвинуваченого та його колишньої дружини як твердження про відсутність у нього коштів. Колегія суддів також переконана, що, отримуючи офіційну заробітну плату та скуповуючи твори мистецтва, Коболєв міг зробити певні заощадження, які перебувають не на рахунках банківських установ Ліхтенштейна.

Коболєва звинувачують у незаконному отриманні 10 млн долл. премії. Справа стосується отримання Коболєвим премії у розмірі близько 260 млн грн навесні 2018 року. У січні 2023 року за отримання премії Коболєву було вручено повідомлення про підозру.

На думку звинувачення, колишній голова правління "Нафтогазу України" у 2018 році ініціював розгляд її наглядовою радою "Нафтогазу України" питання про погодження виплати премії. Пізніше, як стверджують прокурори, Коболєв підготував зміни та доповнення до подання про виплату премії за екстраординарні досягнення, визначивши розмір премії у розмірі 10 млн доларів.

При цьому Коболєва підозрюють у тому, що він цілеспрямовано приховав від членів Наглядової ради та Комітету із призначення та винагороди відомості про граничні розміри преміювання за підсумками роботи. У той же час, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) дозволив Коболєву тимчасово виїхати за кордон.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.