суббота21 сентября 2024
gipoteza.net

У Мінську почався суд у справі про удар по авіабазі, під час якого був пошкоджений російський А-50

14:44 19-08-2024
Російський літак дальньої розвідки А-50 перед вибухом на авіабазі «Мачулищі» в лютому 2023 року

У Мінську 19 серпня розпочався суд над 12 фігурантами справи про удар безпілотників по авіабазі «Мачулищі» поблизу білоруської столиці наприкінці лютого 2023 року, внаслідок якого був пошкоджений російський військовий літак.

У правозахисному центрі «Вясна» повідомили, що фігурантам справи інкримінують, зокрема, державну зраду, тероризм, сприяння екстремістській діяльності, фінансування терористичної діяльності, організацію і підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, умисне пошкодження транспортних засобів, незаконні операції зі зброєю і вибуховими речовинами, участь у терористичних навчаннях.

Серед обвинувачених шестеро не перебувають в Білорусі, їх судять заочно.

Лідер білоруської антиурядової групи ByPol Олександр Азаров у липні минулого року заявив, що атака на авіабазу в Мачулищах, у результаті якої був пошкоджений російський літак далекого радіолокаційного стеження й управління А-50, була спільною операцією ByPol і Служби безпеки України.

Тоді білоруська влада заявила, що заарештувала понад 20 осіб, підозрюваних у причетності до удару.

Росія використовувала авіабазу «Мачулищі» поблизу Мінська для авіації, яка брала участь у повномасштабному вторгненні в Україну, розпочатому в лютому 2022 року.

Білоруські слідчі заявили, що один із підозрюваних громадянин України Микола Швець був агентом СБУ. Швець і ще кілька українців були звільнені з ув’язнення в Білорусі і повернуті в Україну під час обміну в червні, але, незважаючи на це, він є серед тих, кого тепер судять заочно.

У березні цього року українські чиновники підтвердили причетність СБУ до удару по білоруській авіабазі.

А-50 – російський літак далекого радіолокаційного виявлення й управління, завдяки якому сили РФ керують атаками своєї ударної авіації і виявляють у небі українські літаки. Його вартість, за даними ЗМІ, перевищує 300 мільйонів доларів.

Росія за 2023 і 2024 роки втратила три такі літаки, зокрема два збили українські сили.

Форум