Среда, 31 мая 2023 08:13

Чернівецький телеканал ТВА під час війни: колишній мер та порнозірка

Чернівецький телеканал ТВА під час війни:  колишній мер та порнозірка

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела , які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Хто згори?

Сайт YouControl підказує, що ТОВ «ТРК "ТВА"» зареєстроване в лютому 1992 року. Директором компанії є Вадим Пелех (який веде на телеканалі певні проєкти, про них далі), а 100% статутного капіталу належать Наталії Гірман. Її чоловік Юрій Гірман, у свою чергу, був помічником-консультантом парламентаря від «Народного фронту» Максима Бурбака.

Першу ліцензію, як бачимо на сайті Нацради, мовник отримав ще у вересні 2001 року. На сайті медіа йдеться, що «телеканал ТВА здійснює цифрове ефірне мовлення Т-2 цілодобово 24/7 у Чернівцях та прилеглих районах області. ТВА присутній у всіх кабельних мережах Чернівців та в мережах цифрового телебачення не тільки Буковини, а й в інших містах України». ТВА має 70 тисяч підписників у фейсбуку, 316 читачів у телеграмі та 2 тисячі користувачів, котрі стежать за медіа на ютубі.

Сторінку на вказаному відеохостингу створено в березні 2020 року. По буднях на неї викладають випуски новин, а також окремо — сюжети з них, час від часу розбавляючи відео супутніми телепроєктами. Для моніторингу переглянуто випуски за 1–12 травня та програми, оприлюднені у квітні.

Хороший мер — поганий мер

Випуски новин від ТРК «ТВА» називаються «Теми дня» і тривають 15–20 хвилин. Формат стандартний: ведучі зачитують дикторські повідомлення або ж підводять глядача до повноцінних сюжетів.

Попри віддаленість Чернівців від зони бойових дій, місцеві медійники не забувають про те, що в Україні триває повномасштабна війна. Тож на старті кожного випуску подають короткі фронтові зведення, пряму мову воєнних речників, повідомляють про те, як служать чи волонтерять земляки, а також про загиблих воїнів із регіону.

Добірка тем для висвітлення — різноманітна. Медійники говорять і про житлово-комунальні проблеми, і про ситуації з переселенцями, і про освітні події, і про ДТП чи займання. Наприклад, у випуску від 1 травня, крім традиційних «фронтових» новин, були повідомлення про відкриття в Чернівцях консульства Південної Кореї, оновлення місцевого скверу, роботу адаптаційних (до школи) груп у дитсадках, табір для внутрішньо переміщених осіб, повідомлення ДСНС тощо.

До переліку тем, які журналісти ТВА беруть у роботу, запитань не виникає. А от до висвітлення деяких із них — чимало. Особливо коли йдеться про роботу чинної міської влади на чолі з мером Романом Клічуком. Зазвичай, такі сюжети будуються за принципом «Клічук цю проблему вирішує абияк. А от якби був Каспрук…». Олексій Каспрук очолював Чернівці з 2014 по 2020 роки. Ще тоді на ТВА його активно піарили.

На парламентських виборах 2014 року Каспрук був обраний від «Народного фронту», але від мандату відмовився. Нагадаймо, що чоловік власниці ТВА Юрій Гірман також був помічником-консультантом парламентаря від «Народного фронту» Максима Бурбака. Представників цієї політсили в етерах піарять регулярно. Нині Олексій Каспрук — депутат Чернівецької міськради від «партії мерів» «Пропозиція».

Депутат Чернівецької міськради Олексій Каспрук

Протистояння Каспрука і Клічука у матеріалах ТВА з’являється періодично. Наприклад, у сюжеті від 3 травня про контролерів у міських тролейбусах, які начебто вимагають оплату навіть у школярів, котрі мають учнівські транспортні картки. Почалося з підводки ведучої у студії, яка зазначила, що міська влада «пливе за течією у реформі електронного квитка». Ішлося про школяра, що не зміг скористатися транспортною карткою через технічні проблеми у тролейбусі й був змушений на вимогу контролера оплатити проїзд. Автори сюжету навели коментарі із соцмереж, де матері учнів скаржаться на аналогічні проблеми. Далі міський голова Клічук невпевнено сказав, що «ми пропрацюємо це з контролерами». І врешті вже впевненіше тему коментував депутат міськради Олексій Каспрук: влада транспортне питання вирішує дуже мляво. На завершення сюжету журналістка сказала, що від тяганини «страждають наші діти, яких, як виявилося, немає кому захистити».

У тому ж випуску йшлося про пам’ятник місцевому письменнику та композитору Сидору Воробкевичу, демонтований під час реконструкції одного з місцевих скверів. Нині міська влада оголосила конкурс на відновлення пам’ятки. Однак, за версією журналістки, «міський голова не переймається тим, як має виглядати пам’ятник відомому українцю. Головне — закрити питання». Далі йде пряма мова Романа Клічука про те, що вшанувати земляка мають «у будь-який спосіб». Авторка сюжету, посилаючись на нібито думки містян, говорить, що громада побоюється, «чи не заховають пам’ятник десь серед кущів».

Наступного дня, у випуску новин від 4 травня, протистояння Клічука/ Каспрука відобразилося в сюжеті про створення в Чернівцях реабілітаційного центру для військових. Ідею створення закладу, за словами журналістів, висунув саме Олексій Каспрук. Депутати, мовляв, її підтримали. Але далі, за словами авторки сюжету, робота не просувається ще від березня 2023 року. І хоча очільниця міського управління охорони здоров’я Наталія Калмикова в синхроні каже, що сформовано робочу групу, Олексій Каспрук у своїй прямій мові піддає це сумніву й ініціює перевірку. На завершення журналістка стверджує, що «вочевидь, такі проблеми для місцевих керманичів — далеко не на першому плані […] Вочевидь, виконати свій обов’язок перед чернівчанами, які пішли захищати Україну, команда мера не поспішає або ж не встигає». Що про це думає «команда мера», із сюжету невідомо.

Помітно, що міській владі важко «догодити» журналістам ТВА. Наприклад, у випуску від 8 травня був сюжет про воркшоп, присвячений реконструкції центральної площі Чернівців. Авторка відео зауважила, що «під новомодним терміном зібрали студентів, аби, очевидно, заручитися думкою молоді». І це, мовляв, замість того, щоб «залучити до обговорення справжніх фахівців». Коли заступник міського голови Василь Зазуляк пояснив, що зараз є можливість «почути тих людей, яким не байдуже», журналістка зробила припущення: «Мабуть, заступник мера зі своїм переможцем і без думки чернівчан уже визначився». Мовляв, серед учасників конкурсу є наближені до посадовців люди.

Наступним цього ж дня йшов матеріал «Хто краде на комунальних підприємствах Чернівців?». У ньому — про заяву міського голови Клічука, який вважає, що попередники розкрадали кошти, зокрема, у тролейбусному управлінні. Мовляв, тільки у 2022 році підприємство перестало бути дотаційним. Ті самі попередники слова керманича Чернівців заперечили. Спершу — в. о. мера у 2018, 2020 роках Василь Продан, а далі — вже добре знайомий ексочільник міста Олексій Каспрук. Доповнили картину слова авторки сюжету про «недолугі нововведення» у комунальному транспорті, тобто пристрої для зчитування карток, які досі працюють некоректно.

У новинах за 9 травня Роману Клічуку дісталося за проголосований на сесії проєкт рішення, згідно з яким місцевих сиріт старше 35 років начебто можуть виселяти із соціального житла. Авторка сюжету послалася на історію 37-річної містянки, яку у травні цього року можуть позбавити помешкання. У ролі «героя-рятівника» і тут виступив депутат міськради Олексій Каспрук. Мовляв, рішення незаконне, тож він «здійняв скандал». Скандальності додала й журналістка, на думку якої «міські чиновники грають з долями дітей-сиріт».

12 травня можновладці дістали на горіхи за слабку боротьбу із самовільним паркуванням у дворах. Початок знову був цікавим: журналістка взяла історію одного з автовласників, який самовільно облаштував кілька паркомісць біля будинку. Авторка нагадала, що «роботу над міжбудинковими проїздами» (хай би що це не означало. — Авт.) розпочав у 2016-му тодішній міський голова Каспрук. А нині, мовляв, знову трапляються випадки, «які колишня влада усувала шляхом демонтажу та штрафів, а нинішня не помічає». Далі в цьому ж матеріалі міську владу критикує «фахівець у сфері ЖКГ» Сергій Обшанський (свого часу балотувався до міськради від ВО «Батьківщина»; помічником нардепа від цієї ж політсили Арсенія Яценюка колись працював і улюбленець ТВА Олексій Каспрук). Потому критичне слово знову бере журналістка. Мовляв, представники департаменту інфраструктури «скоріш за все, зосереджені на дискусії з актрисою дорослих фільмів» (про неї — далі). Позиція міської влади презентована лише дописом у соцмережі.

Подібні матеріали просто кричать про заангажованість ТВА, порушення балансу та політичну, а не журналістську роботу місцевих співробітників.

Порноакторка проти чернівецьких доріг

З ким же начебто дискутують міські чиновники, замість виконання посадових обов’язків? Як виявилося, з порноакторкою Юлією Сенюк, відомою під псевдонімом Josephine Jackson. На початку травня, перебуваючи в Чернівцях, вона поскаржилася в соцмережах на місцеву бруківку, яка «дуже крива і дуже важко їздити». Медійники ТВА критику влади від такої популярної постаті пропустити не змогли, тож зробили про це аж три сюжети.

Порнозірка Юлія Сенюк (фото із фейсбука)

Спершу 10 травня згадали власне про скарги дівчини та про відповідь, яку їй публічно надав перший заступник начальника міського департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко. Він оприлюднив допис, де, зокрема, запросив Юлію Сенюк працювати у своєму ж структурному підрозділі. Акторка відповіла, що посадовці й самі впораються.

Наступного дня цій темі присвятили ще одне відео в новинах. Порнозірка в соцмережах запитала підписників, чи проголосували би чернівчани за неї «замість нинішніх управлінців». А ще подали пряму мову Сенюк, яка сказала, начебто чиновник пост-запрошення вже видалив. Втім, журналісти ТВА в усьому розібралися й виявили, що Прохоренко просто перевів допис у статус «для друзів» та обмежив можливість коментування.

Третя згадка суперечки була в сюжеті про самовільне паркування, про який ішлося в цьому огляді вище.

Прем’єр, міністр та нардеп, яких дещо об’єднує

Можливо, коментарі відомої порнозірки й викликали цікавість авдиторії телеканалу, а от про заяви колишніх високопосадовців та нардепів, пов’язаних із партією «Народний фронт», таке навряд чи скажеш.

Зокрема, доволі часто в новинах ТВА з’являється прем’єр-міністр часів Порошенка Арсеній Яценюк. У моніторинговий період політик коментував те, що з Росією не можна йти на мирні переговори (1 травня), або те, що територіальна цілісність України має бути відновлена (8 травня). В обох випадках це було не авторське відео телеканалу, а фрагменти виступів Яценюка в різних медіа. В обох випадках колишній прем’єр казав очевидні, неновинні речі.

Арсеній Яценюк поганого не порадить

Аналогічна ситуація з міністром інфраструктури часів Турчинова, нардепом сьомого (ВО «Батьківщина») та восьмого («Народний фронт») скликань Максимом Бурбаком, помічником якого свого часу був чоловік власниці ТВА. Бурбак теж частий гість телеканалу й так само коментує різні теми. Наприклад, 8 травня політик фігурував у сюжеті про виставку до Дня пам’яті і примирення як «меценат». Наступного дня у відео про корупційні схеми з ремонту чернівецьких доріг, які розслідували у проєкті «Наші гроші», Бурбак мовив уже як «нардеп 7-8 скликань».

Нардеп 7-8 скликань Максим Бурбак

Знайшлося місце в «Темах дня» і для екснардепа від «Народного фронту» та колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У випуску від 4 травня політик «власним коштом розпочав виробництво систем відеомоніторингу для ЗСУ». Супроводжувалося відео прямою мовою самого Авакова, де той хвалив розробку.

Ознаки комерційного піару містили матеріали про події в місцевих вишах. Наприклад, про ярмарок вакансій, що пройшов у Чернівецькому національному університеті, та про міжнародну конференцію у торгівельно-економічному інституті. Обидва сюжети вийшли у випуску за 11 травня.

Хороші сюжети без «вправних» посадовців

Що ж до представників обласної влади, то вони з’являлися в новинах ТВА регулярно, але зазвичай фігурували там, де це логічно. Лише одного разу, у розлогому сюжеті від 5 травня про те, як посадовці обласної військової адміністрації, сівши в інвалідні візки, перевіряли місто на доступність, очільниця департаменту соцзахисту сказала, що «буде реалізований план заходів», але так і не деталізувала, яких саме.

Якщо журналісти для виготовлення матеріалів брали стороннє відео, про це глядачам повідомляли плашка або водяний знак.

Традиційно, хороші сюжети медійникам вдавалися там, де не було посадовців «для галочки». Таких насправді не бракувало. Наприклад, 3 травня був змістовний матеріал про роботу поліцейських собак, а 5 травня — про встановлення дефібриляторів у комунальних закладах Чернівців. Динамічно, багато фахових коментарів — так тримати.

Про медицину й політичні інтриги

І про неновинні проєкти. Наприклад, «Наше здоров’я», з назви якого неважко здогадатися про його тематику. Програма подібна до аналогічних на інших регіональних телеканалах: у студію приходить медичний фахівець, який близько 20 хвилин розповідає про ту чи іншу проблему.

Зокрема, в одному з випусків онколог Іван Гушул розповідав про рак у чоловіків, при цьому побіжно рекламуючи медичний центр, який представляє. Відео мало титр «На правах реклами». В одному з наступних випусків проєкту той самий спікер уже розповідав про вплив радіації на людину. Програма рекламних позначок не мала, бо власне піару там і не було. Ще в одній програмі отоларинголог розповідав про отити в дітей.

Ще є проєкт «Постфактум», який веде директор ТВА Вадим Пелех і гостем якого час від часу буває дотичний до медіа екснардеп Максим Бурбак. У випуску, оприлюдненому 27 квітня, до розмови запросили архієпископа Чернівецького і Хотинського ПЦУ Германа. Він розповідав про перехід релігійних громад УПЦ до Православної церкви України, релігію під час війни тощо.

Виходить на ТВА і програма «Rezumat» (з румунської — резюме), ведучий та гості якої, власне, румунською мовою і спілкуються. У випуску від 26 квітня до студії завітали румунські журналісти. Тема розмови для оглядача, який цією мовою не володіє, залишилася загадкою.

Вкрай специфічним є і проєкт «У фокусі. Колонка редактора», який веде вже згадуваний керівник медіа Вадим Пелех. У випуску, оприлюдненому на ютубі 26 квітня, медійник гостро критикує свого земляка-нардепа від «Слуги народу» Георгія Мазурашу. Той нещодавно виступив з ініціативою карати власників брехливих акаунтів та ботоферм у соцмережах. Документ вже зазнав критики медійників та політиків, не стримувався і директор ТВА.

Вадим Пелех говорив про «черговий ідіотський законопроєкт» нардепа з Буковини, та пригадав, що Мазурашу й сам «керуючи чернівецьким сайтиком, розганяв хвилі хайпу […] про ліпецкую фабрику, віли Яценюка на Маямі, ліс Бурбака». Медійник нагадував, що депутат навіть втрапив на сайт «Миротворець».

Втім, згадки Пелехом частих гостей його ж телеканалу дали зрозуміти, що ведучий не стільки критикує сумнівну ініціативу Георгія Мазурашу, скільки захищає честь та гідність Арсенія Яценюка та Максима Бурбака.

Медійники ТВА занадто впевнено підміняють стандарти достовірності та балансу в новинах власними поглядами. Постійна критика одних політиків на фоні вихваляння інших вказує на прихильність журналістів, чого в медіа бути не повинно. Якщо, звісно, воно хоче видаватися незалежним.

Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.