Среда, 13 марта 2024 14:30

Ракетне лігво російських загарбників: у цехах ДержМКБ «Райдуга» виготовляють далекобійну зброю

Читать на русском

Ракетне лігво російських загарбників: у цехах ДержМКБ «Райдуга» виготовляють далекобійну зброю

Ракетне лігво російських загарбників: у цехах ДержМКБ «Райдуга» виготовляють далекобійну зброю

Невелике місто Дубна, населення якого не дотягує і до 100 тисяч чоловік, розкинулося серед лісів на берегах Волги. Однак мальовничість місця на стику кордонів Московської та Тверської областей не повинна вводити в оману — цехах Державного машинобудівного конструкторського бюро (ДержМКБ) «Райдуга» імені А.Я. Березняка виготовляють далекобійну зброю. Після початку війни підприємство працює у три зміни, забезпечуючи російську армію крилатими ракетами для ударів по Україні.

У спільному розслідуванні журналістів РосЗМІ та українського проекту кіберфахівців Evocation Info розповідається, як «Райдуга» розширює виробництво — будує нові цехи та обладнає їх підсанкційними верстатами європейського виробництва.

ДержМКБ "Райдуга", що входить до складу держкорпорації "Тактичне ракетне озброєння", — один з головних російських виробників крилатих ракет. Це можна зрозуміти, проїжджаючи на автомобілі повз промзону на північному заході Дубни вздовж берега Іваньківського водосховища.

На перехресті вулиць Жуковського та Макаренка, через дорогу від навколишнього «промку» паркану, на трьох металевих стовпах у кольорах російського прапора закріплено надзвукову крилату ракету Х-22. Нижче напис «Слава творцям авіаційної техніки».

 qhtidqdiqqtiddxant

МКБ «Райдуга». Фото: Wikimedia Commons

Ракетами Х-22 російські стратегічні бомбардувальники Ту-22М3 з початку повномасштабного вторгнення завдають ударів по глибокому українському тилу — багато з цих снарядів потрапляють до об’єктів цивільної інфраструктури та житлових будинків. Надзвукові ракети Х-22 вражали торговий центр «Амстор» у Кременчуці (27 червня 2022 року загинуло щонайменше 20 людей, ще близько 60 отримали поранення) та багатоповерхівку у Дніпрі (внаслідок удару 14 січня 2023 року загинуло близько 60 осіб).

Це чи не найнебезпечніша для цивільного населення зброя російської армії. За словами спікера Повітряних сил України Юрія Ігната, з початку війни Росія випустила українськими містами 300 ракет такого типу — жодної збити не вдалося. Через низьку точність Х-22 можуть падати в радіусі 600 метрів від мети, що для мирних жителів перетворює кожен пуск на російську рулетку.

Хороша новина полягає в тому, що ДержМКБ «Райдуга» їх уже не виробляє. За словами фахівця з виробництва ракет в українському ВПК, з яким анонімно поговорив журналіст, випуск Х-22 зупинили через високі ризики при наповненні їх паливом із небезпечними хімічними компонентами. Проте на озброєнні російської армії можуть залишатися сотні ракет такого типу.

Російським ракетам — італійські верстати.

Однак «Райдуга» має цілу лінійку інших продуктів. У цехах підприємства виробляють набагато сучасніші ракети Х-69, різні модифікації Х-59, Х-101, Х-555, модифікації Х-58, протикорабельні ракетні комплекси "Москіт", а також удосконалену версію Х-22 — Х-32. Всі вони використовуються для ударів по Україні.

Здатність Росії нарощувати виробництво далекобійних крилатих ракет в умовах дефіциту в Україні систем ППО та боєприпасів до них — один із головних викликів для військового та політичного керівництва країни, що обороняється. Особливо в поточній ситуації, коли США не можуть домовитися про новий бюджет для відновлення постачання військової допомоги Києву.

МКБ «Райдуга». Фото: Wikimedia Commons

Свідчення того, що «Райдуга» розширює виробництво, ЗМІ виявив у листуванні електронною поштою керівництва підприємства, здобутою за допомогою команди проекту Evocation Info, яка отримала дані від хакерів. Усі листи датуються періодом із березня 2022 року по листопад 2023 року. Вони представники керівництва «Райдуги» пересилають один одному документацію про будівництво нових цехів у промзоні на північному заході Дубни.

У масиві даних, отриманих редакцією, виявлено фотографії двох об’єктів, що будуються. Один із них — з координатами 56.749099535327765, 37.115833443470706 — до середини вересня 2023 року був уже практично повністю завершений та готовий до оснащення виробничим обладнанням. Згідно з паспортом об’єкта, який має ЗМІ, це цех, що складається з двох корпусів, — М11А і М11Б.

Новий цех ДержМКБ «Райдуга» з корпусами М11А та М11Б. Вересень 2023 року. Фото: Google Earth

Зовнішній периметр об’єкта, що виходить на лісовий масив, складається з двох металевих парканів — суцільного (ближче до лісу) і ґратчастого з колючим дротом та сигналізацією. Між ними — коридор, яким можуть переміщатися сторожові собаки. Будівництво цеху розпочато у травні 2023 року, а датою завершення у паспорті об’єкту було вказано серпень 2023 року.

Про важливість будівництва цього цеху говорить той факт, що на нараді керівництва ДержМКБ «Райдуга» у липні 2023 року було вирішено відмовитися від будівництва інших об’єктів через дефіцит бюджету, щоб завершити роботи з корпусів М11А та М11Б. У внутрішній документації «Райдуги» обидва корпуси цеху вказані як «дві виробничі будівлі», між якими побудований перехід і які пов’язані між собою технологічно.

Цех, що будується, з двома корпусами М11А і М11Б у промзоні на північному заході Дубни. Фото з внутрішнього листування співробітників ДержМКБ «Райдуга»

У розпорядженні ЗМІ виявилася також планувальна схема корпусів М11А та М11Б із зазначенням усіх верстатів, з яких складаються виробничі лінії. Крім китайських Hision, є обладнання європейських компаній. Йдеться про верстати італійського виробництва Fagima Jazz R 5AX, Biglia SMART TURN та Biglia 620 YS — їх постачання до Росії заборонено санкціями ЄС.

Як військово-промисловий комплекс РФ придбав це устаткування і коли — невідомо. Окрім санкцій ЄС, з березня 2022 року щодо ДержМКБ «Райдуга» діють обмеження, запроваджені спочатку США, а згодом і іншими союзниками України — зокрема Канадою, Швейцарією та Японією.

Планувальна схема нових корпусів цеху. Фото із внутрішньої документації ДержМКБ «Райдуга»

Корпуси М11А та М11Б, ймовірно, були введені в експлуатацію не в серпні минулого року, а з невеликим запізненням наприкінці 2023 року. Набирати фахівців у новий цех почали приблизно з середини жовтня – тоді на популярних сайтах пошуку роботи з’явилися нові вакансії від ДержМКБ «Райдуга», виявив ЗМІ.

Підприємство шукало шліфувальників для «обробки зовнішніх та внутрішніх діаметрів із жорсткими допусками», монтажників радіозв’язкового обладнання літальних апаратів, операторів верстатів із програмним управлінням, регулювальників радіоелектронної апаратури, інженерів з підготовки виробництва, слюсарів – збирачів літальних апаратів. Зарплати, які в оголошеннях пропонували фахівцям, варіювалися від 60 до 100 тис. рублів на місяць (660 – 1,1 тис. доларів).

Облаштування одного із корпусів нового цеху. Фото з внутрішнього листування співробітників ДержМКБ «Райдуга»

За словами українського фахівця з виробництва ракет, у новому цеху виробляють не самі ракети, а лише комплектуючі до них. Він припускає, що частину з них відразу ж відправляють для збирання ракет в інший цех, решта комплектуючих — на склади та арсенали для подальшого технічного обслуговування снарядів.

«Чому я впевнений, що в цьому цеху зайняті саме виробництвом комплектуючих для крилатих ракет? Тому що вакансія слюсаря – збирача систем управління літальними апаратами – це така дефіцитна спеціальність, і вона одразу вказує на виробництво компонентів», – пояснив співрозмовник ЗМІ.

Новий цех із двома корпусами у промзоні на північному заході Дубни. Фото з внутрішнього листування співробітників ДержМКБ «Райдуга»

На виробництво в цеху комплектуючих ракет вказують також дані у проектно-кошторисній документації з будівництва корпусів М11А та М11Б, яка є у розпорядженні ЗМІ. Вона була затверджена 2 грудня 2022 року. У документі зазначено, що у цеху планується «організація замкнутого виробництва агрегатів виробу — крило та кермо». Серед технологічних операцій — шліфування сталевих деталей, розточування, випробування відповідальних деталей на міцність та герметичність у бронекапсулах, ручне складання та складання — клепка вузлів, попереднє складання крила, остаточне складання, упаковка комплекту крил та кермів для ракет.

За словами українського фахівця з виробництва ракет, у новому цеху можна виготовляти близько 10 комплектів кермів та крил на місяць. "Це досить багато для такого типу продукції", — вважає співрозмовник.

У документації зазначено максимальну кількість працівників цеху (116 осіб), а також їхню професію. Вони відповідають опису вакансій, що з’явилися на сайтах пошуку роботи у середині жовтня 2023 року. При цьому на підставі інформації, що є у ЗМІ, неможливо з упевненістю стверджувати, для яких саме ракет виробляють крила і керма в цеху.

Більше цехів для «Райдуги»

Документи компанії, з якими нам вдалося ознайомитись, вказують на те, що ДержМКБ «Райдуга» не збирається зупинятися на зведенні одного цеху. На супутникових знімках, зроблених у середині вересня 2023 року, за 150 метрів від уже збудованої будівлі цеху видно ще один майданчик з координатами 56.75105449491683, 37.11796443780072, на якому працювала будівельна техніка.

Майданчик, на якому працювала будівельна техніка у промзоні на північному заході Дубни. Вересень 2023 року. Фото: Google Earth

Ймовірно, на цьому місці збудують нові приміщення для виробництва. У документації ДержМКБ «Райдуга» є Повідомлення №4. У ньому йдеться про будівництво двох виробничих будівель у північно-західній промзоні Дубни (там, де розташований цех із корпусами М11А та М11Б. — Ред.). Датою початку будівництва вказано 12 жовтня 2023 року, датою закінчення – травень 2024 року.

Крім того, із внутрішньої документації підприємства ЗМІ дізнався про намір реконструювати приміщення розміром 24 на 60 метрів. Усередині нього на стелажах розміщені крилаті ракети, які випливають із креслення, відправленого в листі заступнику гендиректора ДержМКБ «Райдуга» Анатолію Утріванову. У внутрішній документації приміщення називається корпусом РММ-33, де розміщена виробничо-випробувальна база підприємства.

За словами українського технічного фахівця, ці дані говорять про те, що у приміщенні розташовано випробувальний комплекс серійного виробництва. На стелажах, які позначені на кресленні, можна розмістити до 11 ракет, у тому числі Х-25 та Х-101, якими російські війська завдають ударів по Україні , стверджує співрозмовник ЗМІ. На території вищезгаданої промзони за координатами 56.75000672450372, 37.11946616886945 ми виявили будівлю, що повністю відповідає розмірам на кресленні.

Вид зверху на випробувальний комплекс серійного виробництва ДержМКБ «Райдуга». Вересень 2023 року

Фото: Google Earth

Активне будівництво об’єктів «Райдуги» у промзоні Дубни, за інформацією українських OSINT-розслідувачів Molfar, розпочалося ще 2016 року. Оборонне підприємство швидкими темпами розширювало свої виробничі потужності. Причому зводилися як цехи, і адміністративні будівлі. Один із цехів був зданий в експлуатацію наприкінці 2021 року, незадовго до початку російського вторгнення .

ДержМКБ «Райдуга» не обділена увагою з боку російської влади, представники яких час від часу відвідують підприємство. Під час одного з візитів 11 липня 2023 року губернатор Московської області Андрій Воробйов подякував працівникам «Райдуги», які виконали дорученняВолодимира Путіна та збільшили план продуктивності. За його словами, на підприємстві зайнято вже майже півтори тисячі осіб, які працюють у три зміни — цілодобово. Такий самий режим роботи вказано і в технічній документації для нещодавно побудованого цеху з корпусами на M11A та M11Б.

Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.