Среда, 24 августа 2022 21:47

Посадовців Васильківської громади підозрюють у привласненні благодійних коштів та продаж гуманітарної допомоги

Васильків на Київщині сколихнув гучний скандал із кримінальним присмаком. СБУ підозрює владу Василькова у масштабному розкраданні благодійних коштів. Мова йде про привласнення понад 1 млн гривень, які місцеві мешканці перераховували для потреб ЗСУ, та продаж гуманітарної допомоги, призначеної для населення громади.

Як стало відомо, 9 серпня правоохоронці здійснили обшуки приміщень Васильківської міської ради, зокрема, і в оселі однієї із посадовців міськради. Обшуки здійснювали з метою вилучення доказів у вигляді документів та речей у рамках досудових розслідувань щодо кримінальної справи №42022112340000074, пов’язаної з розкраданням благодійних коштів на підтримку ЗСУ.  

І як виявилось, підозрюваними в цій справі фігурують керівництво та посадовці Васильківської міської громади.

“Вся банда мера Василькова спалилася на розкраданні благодійної допомоги. Крали масштабно, а попалися на копійках. Уявіть масштаб, в рамках справи пред’явлено понад 50 підозр. Це купка некомпетентних злодіїв. Вони збирали гроші для ЗСУ на приватну картку та використовували кошти у приватних інтересах. Банально”, – розповів на своїй сторінці у Facebook васильківчанин, ексдепутат міськради та юрист-активіст Богдан Корчинський, який у 2020 році балотувався на посаду голови Васильківської громади. 

 

 

Така скандальна заява швидко розійшлася соцмережою і, звісно, викликала небувале обурення з-поміж васильківчан. Тож мешканці громади висловлювали сподівання, що у такій справі, як нажива на війні, будуть знайдені всі винні і можновладцям не вдасться уникнути покарання.

Радили місцеві активісти СБУ та поліції звернути увагу і провести обшуки на території колишнього алюмінієвого заводу, де, начебто, зберігали гуманітарну допомогу.

 

Крихітка на мільйон

Як дізналася KВ, Київська обласна прокуратура повідомляла, що саме в Обухівському районі місцевою окружною прокуратурою про підозру за незаконне використання благодійних внесків з метою одержання прибутку під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України) повідомлено вже експосадовиці однієї із міських рад Київської області. Мова йде про 1 млн гривень – коштами посадова особа розпоряджалася на власний розсуд. 

“Підозрювана, будучи посадовою особою міської ради, вступила у змову з невстановленими під час досудового розслідування особами, з метою отримання прибутку за рахунок благодійних пожертв. У соціальній мережі впродовж лютого-травня 2022 року особи розміщували оголошення про збір коштів на потреби добровольчого формування територіальної громади. В оголошенні вказували реквізити банківської картки жінки, на яку небайдужі громадяни переказували грошові кошти”, – йдеться у повідомленні.

Слідчими Нацполіції в Київській області за оперативного супроводу відповідних управлінь СБУ ще триває досудове розслідування та встановлюються інші особи, причетні до скоєння кримінального правопорушення.

Наразі лише відомо, що під час обшуків виявили та вилучили чорнові записи, що можуть підтвердити протиправну діяльність. 

Як відомо, Васильківська громада організовувала збір коштів на потреби ЗСУ, де була вказана картка помічниці мера Василькова Наталії Баласинович – Златослави Кравченко, яка, нібито, наразі перебуває вже за кордоном. 

 

 

Крім того, підозрюють посадовців Васильківської громади і в продажі гуманітарної допомоги, що призначалася для місцевого населення. Згідно із Ухвалою Святошинського райсуду м. Києва у справі № 759/8024/22, працівники СБУ встановили, що до кримінального правопорушення можуть бути причетними меркиня Василькова Наталія Баласинович, Андрій Мельник, який фактично проживає та має спільний побут з Баласинович, Ольга Клочко та Марина Меленець, які є радницями очільниці громади та відповідають за гуманітарну допомогу.

Зокрема, в ухвалі зауважено, що 24 лютого за вказівкою Баласинович, після військового вторгнення рф, було створено єдиний добровольчий батальйони тероборони “Щит Василькова”, командиром якого є також Андрій Мельник, для захисту населення громади. І, за наявною інформацією, гумдопомога (продукти харчування та речі) для потреб мешканців громади за вказівкою Баласинович та Мельника розміщувалися в  низці приміщень у Василькові. Як виявилось, за вказаними адресами розміщуються – Васильківська міськрада, приміщення виконкому, школа № та ліцеї “Успіх”,  і, зокрема,  кафе “Романтик”, директором якого є Любов Валюха. І за вказівками останніх, Клочко та Меленець, реалізовули цю гумдопомогу безпосередньо з місць її зберігання, а також на ринках та в магазинах області. А виручені кошти розподілялися між всіма учасниками схеми. 

Згідно із документом, планували правоохоронці здійснити обшуки і в приміщеннях Васильківського академічного ліцею “Успіх”, що розташований у Василькові по вулиці Шевченка, 46, який також може бути пов’язаний зі справою та зберіганням необхідних доказів. Та в його обшуку відмовили.

Згодом після розголошення гучної кримінальної справи та обшуків в приміщеннях міської ради, активіст Богдан Корчинський повідомив, що в міській раді, незважаючи на те, що поки триває слідство і підозрювана особа не може вважатися винуватою, вже  “призначили крайнього”.

“Цапом відбувайлом призначили дівчину, чия картка була використана злодіями для збору благодійних коштів. Щоб публічно відхреститися від своєї помічниці, зібралися посібники – члени васильківського виконкому та прийняли рішення у якому “всіх собак повісили” на молоду дівчину. Це лише початок краху корупційного режиму Наталії Баласинович. І на цьому  шляху в небуття, ця банда буде здавати правоохоронцям один за одним своїх посіпак, сьогодні Злату, наступними можуть будуть “Льолік і Болік”, і кожен з тих, хто голосував. Баласинович, щоб врятувати себе, буде здавати правоохоронцям своє оточення одним за одним. План простий, перевести стрілки,  уникнути відповідальності”, – вважає Корчинський.

Золоте пальне

Відреагував на скандал у Василькові і колишній депутат ВРУ (2014–2019 роки) та васильківець Ігор Мосійчук.

“У місті Василькові на Київщині, де розміщуються військові частини Повітряних сил ЗСУ, на яких тримається ППО Києва та області, в місті по якому було нанесено перший російський ракетний удар ранком 24 лютого, скандально відома міська голова Наталія Баласинович з радником і співмешканцем Андрієм Мельником, та трьома подружками радницями Златославою Кравченко, Мариною Меленець та Ольгою Клочко організували декілька схем по розкраданню благодійних фінансових пожертв, гуманітарної допомоги та бюджетних коштів, які нібито направлялися для організації захисту цивільного населення у Васильківській ТГ…”, – зауважив Мосійчук.

Зокрема, він повідав громадськості подробиці гучної справи, обгрунтовані на рішеннях суду та матеріалах слідства. А саме про те, як за його словами “васильківські мародери” розпочали збір благодійних коштів для організації захисту Василькова на банківську картку Златослави Кравченко і потім здійснювали з неї особисті покупки на великі суми, товари яких не мали жодного відношення до заявлених потреб тероборони громади. І зауважує, що кошти перераховували на картки інших посадових осіб громади і їхніх родичів, та інших громадян. 

Проінформував він і про те, як на чолі з Андрієм Мельником здійснювався продаж гуманітарки, у тому числі й бронежилетів, військової форми тощо. 

Крім того, із допомогою КП ККП м. Василькова міській владі вдавалося й успішно розкрадати бюджетні кошти з резервного фонду та рахунків комунальних підприємств. А саме, із резервного фонду ради рішенням виконкому були перекинути кошти на КП, нібито, з метою закупівлі талонів на пальне.

Баласинович мовчить

KВ намагалася одержати позицію влади громади, з приводу скандальної ситуації і направляла відповідний інформаційний запит. Та журналісту видання відмовились прокоментувати ситуацію посилаючись на те, що подібні коментарі про обшуки в міській раді, на думку керівництва Васильківської міської ради, не є публічною інформацією. 

Нагадаємо, що у травні Васильків захлинуло чергове бурхливе обговорення, а стосувалося воно перейменування стугнянської набережної на честь прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона. Жителі міста Васильків виступили категорично проти такого перейменування, тип паче – без проведення громадських обговорень. Аргументували вони те і тим, що міська влада вже рік як ігнорує пропозицію активістів щодо перейменування однієї із проросійських вулиць на честь Героя України з Василькова. 

kievvlast.com.ua

Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.