Пятница, 13 января 2023 11:51

Перша українська біржа віскі "6 королів".

Віскі — культовий алкогольний напій із старовинною і дуже цікавою історією, яка почалася ще у 1494 роцi. Шотландцi та Iрладцi відносять вiскi до власної національної спадщини.
Перша українська біржа віскі "6 королів" готує колективні інвестиції у віскі, і це буде єдиний в Україні приватний віскі-інвестфонд – Ukrainian Whiskey Index "VI KING".
Зайнятися актуальною темою та створити абсолютно новий ринок щодо масових інвестицій у віскі, вирішили фахівці iз Вiнницi: один із них добре розуміється на інвестиціях, інший – на віскі. Перший – відомий співвласник кількох інтернет-сервісів, що дозволяє дрібним приватним інвесторам вкладатись у різні інвестиційні фонди. Другий – бренд-амбасадор біржі віскі Євгеній Литвак, який збирає приватну колекцію віскі.
– Як правильно починати збирати колекцію віскі?
– Вік – не головний аргумент на користь того, що віскі гідний колекції (якщо ми не говоримо про колекцію-кількість). У магазинах пропонується і 12-річний напій, і 30-річний і, якщо поставити мету, не важко купити навіть 80-річну витримку, але це не означає, що алкоголь дiйсно із дистиляції, яка зацікавить колекціонера. Так, він буде дорогим i смачним, але не ексклюзивним. Інтерес фанатів напою викликають лімітовані випуски, а вони не перевищують 10 тисяч пляшок розливу.
– А як поповнюється саме ваша колекція?
– Різними способами. Одні пляшки віскі можу придбати в магазинах або замовляю безпосередньо від виробника, якісь – купую за допомогою онлайн біржі віскі «6 королів», але більшу частину дарують мої друзi i читачі. У мене вже є кілька однакових пляшок, тож у планах виставити їх на біржу для обміну на інші екземпляри. Також маю намiри зайнятися скуповуванням елітного алкоголю у населення. Адже, як показала практика, дуже часто незвичайні, рідкісні та ексклюзивні пляшки віскі є у звичайних людей, які отримали їх в подарунок або купили в ті часи, коли ціна на них ще не була надхмарною.
– Де ви купуєте віскі для інвестицій?
– Якщо ви хочете купити віскі інвестиційного рівня, у вас є три варіанти. Перший – це пряма покупка з заводу, але необхідно враховувати проблеми з доставкою або поверненням. Далі — на аукціоні віскі, але покупка на аукціоні пов’язана із деякими фiнансовими труднощами. Аукціоністи можуть стягувати до 25 відсотків вартості віскі, щоб продати їх, при цьому також необхідно враховувати витрати на транспортування та зберігання. Нарешті, є можливість купити на онлайн біржі віскі Ukrainian Whiskey Index "VI KING", що останнім часом набирає обертів. Використовуючи цей підхід, колекціонери не лише купують цікаві екземпляри, а й обмінюються ними.
– У цих інвестиціях є «підводне каміння»?
– Як і при інвестуванні в будь-який предмет колекціонування, інвестор-початківець віскі повинен остерігатися підробок. Деякі з них досить очевидні – наприклад: продається пляшка того року, коли виробник не виробляв віскі. При покупці пляшки завжди проводьте багато досліджень, а краще звертайтеся за порадою до консультантів онлайн біржі віскі Ukrainian Whiskey Index "VI KING". Це корисний ресурс і, якщо ви отримали пропозицію, яка здається гарною, то я рекомендую перевіряти її саме таким чином. І, звичайно ж, зрозуміло, що купувати відкриту пляшку колекційного віскі не можна. У той момент, коли кришка зламана, цінність цього напою різко падає, а відкритий віскі, по суті, вже не є інвестицією.
– Як працюють інвестиції Ukrainian Whiskey Index "VI KING"?
– На відміну від інвесторів, які викладають тисячі доларів за раритетні пляшки «з історією», користувачі нового інтернет-сервісу біржі «6 королів» можуть придбати віскі на етапі витримки (тобто, ще навіть не віскі, а розведений спирт). У цьому випадку покупка відбувається безпосередньо у виробника зі списку, який є на сайті, до якого входять тільки українські підприємства. Коли віскі дозріє, виробник може викупити його в інвесторів, щоб продати в роздріб. У цьому полягає основний сенс підприємства: інвестори хіба що кредитують виробників віскі кілька років, вивільняючи фонди винокурень.  
– Це довгострокові інвестиції?
– Передбачається, що виробники періодично виставлятимуть пропозиції, щодо купівлі того чи іншого віскі (вже витриманого) за якоюсь ціною, а інвестори вирішать, чи бажають вони продавати свої запаси. Через постійні зміни на ринку регулярно виникають ситуації, коли у виробника не вистачає віскі певного виду та витримки для поставок у магазини, і він готовий підвищити ціну, аби закрити цей дефіцит. Крім того, готовий продукт буде коштувати більше, ніж напівфабрикат, а віскі з більшим терміном витримки - більше, ніж аналогічний «молодий», тому довгостроковий інвестор з міцними нервами має багато можливостей, щоб досягти вигідної ціни, нехай і через кілька років. 
– Що ще є цiкавого на Бiржi Вiскі, крім інвестицій?
– Очевидно, що сервіс, який пропонує лише багаторічні інвестиції, не став би популярним. Тому в рамках Біржі Віскі «6 королів» можлива і торгівля між учасниками, які можуть купувати та продавати свої екземпляри майже, як на будь-якій іншій біржі.
– А це правда чи вигадка, що всі письменники полюбляють віскі?
– Нещодавно український письменник Макс Кідрук разом із дружиною відкрив власне видавництво «Бородатий Тамарин», та під час інтернет обговорення зазначив: «Це видавництво – справжнє відкриття, що викликає захоплення». А цікаво саме те, що ця фраза належить англійському письменнику та найвідомішому незалежному експерту віскі у світі Джиму Мюррею (автор книги «Біблія віскі» 2021 рік) про віскі Tyrconnell: «Цей віскі – справжнє відкриття, що викликає захоплення».
Інвестування у віскі може здатися привабливим з огляду на прибуток, який ви потенційно можете отримати, але це складний бізнес, і існує безліч змінних, які будуть визначати ваш успіх. Як каже бренд-амбасадор Євген Литвак: «Не забувайте, що будь-яка пляшка віскі щороку дорожчає, а ще ви повинні знати, що коливання цін ґрунтуються виключно на попиті та пропозиції. Якщо інвестування є надто ризикованим для вас, я б порекомендував стати колекціонером. Якщо все йде не так, як треба, і ви не можете продати свій віскі, принаймні у вас є чудовий напій, який можна показати чи спробувати насолодитися ним».
Другие материалы в этой категории: Главные преимущества Xbox над PlayStation »

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.