Суббота, 23 декабря 2023 12:24

Зірка "Вікінгів" українського походження Кетрін Винник: "Головне для українців – триматися разом"

Читать на русском

Зірка

Зірка "Вікінгів" українського походження Кетрін Винник: "Головне для українців – триматися разом"

Канадська акторка і каскадерка Кетрін Винник завжди пишалася своїм українським корінням, хоча довгі роки знала про нашу країну лише з чуток. Уперше акторка побувала в Україні у серпні 2021 року на запрошення Олени Зеленської – Київ, який вона відвідала, справив на неї величезне враження.

Буквально за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вона оприлюднила в інтернеті свою фотографію у вишиванці.

У перший же день повномасштабної війни Винник висловила своє ставлення до того, що відбувається: "Ми мирна країна. Ми не заслуговуємо на цю війну", і з того часу підтримує українців, висловлюючи свою солідарність і співчуття не тільки словом, а й ділом – разом із матір’ю вона створила благодійний фонд Vinnick Foundation, мета якого – збирання коштів для нашої країни.

Усі родичі Кетрін також займаються благодійністю – вони допомагають українським біженцям. Глава Vinnick Foundation Кетрін постійно перебуває на зв’язку з командою українського президента Володимира Зеленського, координуючи з нею свою діяльність.

Зірка  uqidrkiqxeiqxdant

Зірка

Спадкоємиця Січових Стрільців та УНР

Кетрін Винник – Катерина-Анна Вінницька, яку вдома називають просто Катею, – народилася у містечку Етобіко, що розташоване в канадській провінції Онтаріо, у родині українських емігрантів: батьки її мами, Лесі (до речі, вона є членом Управління Конгресу українців у Канаді) родом із Львівщини, а батьки тата, Романа – із Тернопільської області. Дід Кетрін, Володимир Вінницький, був січовим стрільцем – щоб вступити до лав цього війська, він навіть додав собі два роки, а один із її прадідів воював у Першій Запорізькій дивізії армії УНР.

Зірка

"Канадка у першому поколінні"

З України, рятуючись від радянської влади, рідні Кетрін 1940 року виїхали до Німеччини, а вже звідти, у 1948 році, – до Канади, де й осіли, тому акторка називає себе "канадкою в першому поколінні". Вдома в Кетрін завжди відзначали Різдво в українських народних традиціях та спілкувалися рідною мовою, завдяки чому вона навчилася говорити українською раніше, ніж англійською, що трапилося лише у вісім років. Кетрін навчалася у недільній українській школі в Торонто, відвідувала українську католицьку церкву і до 17 років була членом скаутської організації "Пласт".

Тоді ж вона почала займатися бойовими мистецтвами – тхеквондо та карате, отримавши в кожному по чорному поясу (третього ступеня з тхеквондо та другого – з карате), а заразом ще й ліцензію охоронця. Згодом ці її вміння та навички відіграли важливу роль у її акторській кар’єрі. Кетрін також займалася гімнастикою, грала у футбол і волейбол. У 16 років відкрила власну школу бойових мистецтв, а коли їй виповнився 21 рік, керувала трьома школами тхеквондо в Торонто, де жінок навчали мистецтва самооборони.

Зірка

З каскадерок...

До кіно Винник безпосередньо наблизилася після того, як почала навчати бойових мистецтв акторів, а потім стала дублеркою деяких із них. Так вона змогла на власні очі побачити, що таке робота каскадерів – вона буквально приголомшила її (в хорошому сенсі цього слова), відтоді зйомки в кіно стали мрією дівчини. Сьогодні вона розповідає, що її шлях до мети не був простим: зйомки для портфоліо вона обміняла на уроки з тхеквондо (які провела для фотографа), постійні кастинги та прослуховування, спілкування з режисерами, які вважали, що її героїня "мусить" битися в бікіні. Згодом вона стала більш вимогливою до вибору матеріалу, а потім вирішила підняти планку, замінивши роботу каскадера акторською діяльністю.

Зірка

…в акторки

Коли Кетрін було 20 років, вона уперше потрапила на знімальний майданчик: почавши з невеликих ролей у не найпопулярніших серіалах, вона вийшла на високий професійний рівень, зігравши в таких проєктах як "Кістки", "Реальні хлопці", "Темна вежа", "Заступник". Але головною – принаймні сьогодні – є її Лагерта з епічної історичної драми "Вікінги", яку називають культовим персонажем. Глядачів вразило те, як протягом кількох сезонів її героїня боролася з чоловіками, вдвічі більшими – й сильнішими – за неї, і володіла мечем так, ніби народилася з ним. При цьому ніхто не підозрює, якої праці варта для неї легкість виконання трюків. "Тіло дуже сильно зношується, – каже вона в інтерв’ю, – але саме це робить серіал таким достовірним. У "Вікінгах" ви не побачите комп’ютерних технологій, там усе по-чесному: якщо глядачі бачать нас промоклими від дощу, значить ми дійсно промокли".

Втім, на ролі Лагерти Винник зупинятися не збирається, її мрія – втілити у кіно образ сильної української жінки. За її словами, у цьому сенсі їй близька княгиня Ольга – вона знає, як треба її зіграти.

Зірка

Зірка

Особисте життя вкрите таємницею

Своє особисте життя акторка ретельно приховує від сторонніх очей. Відомо, що в неї є два брати – Адам і Маркіян – та сестра Дарія. Кілька років тому в пресі писали про те, що Кетрін перебуває у стосунках з екснареченим Софії Вергари, актором і бізнесменом Ніком Лоебом, але офіційно цей факт не підтверджено. Ще один гаданий бойфренд Кетрін – бізнесмен Майкл Персалл, але й про ці стосунки офіційно не оголосили, тому й тут стверджувати щось із повною впевненістю неможливо. Коли журналісти безпосередньо запитують Винник про її особисте життя, вона відповідає лагідно: "Я не розповідаю, з ким цілуюсь".

Зірка

Зірка

Зірка

"Головне для українців – триматися разом"

У день першої річниці початку війни в Україні акторка знову звернулася до жителів нашої країни, сказавши, що пишається своїм українським корінням. За її словами, вона хвилюється за долю своєї історичної батьківщини ще з часів Революції Гідності, але сьогодні акторка дуже непокоїться через те, що її родина та друзі, її народ перебувають під постійною загрозою. "Україно, – сказала вона українською у своєму відео, – моя підтримка, мої молитви та моя боротьба з тобою. Ти не одна". Втім, акторка впевнена, що після перемоги України у війні її допомога буде не менш актуальною. Кетрін вважає, що найдорожче для людини – її будинок: це місце, де сім’я збирається разом, де панує любов і народжуються спогади. Винник впевнена, що її фонд візьме участь у відродженні України – всім світом вдасться не лише відновити будинки, а й знову зібрати сім’ї. "Головне для українців – триматися разом", – вважає вона.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.