Среда, 27 декабря 2023 04:19

Націоналісти Ірландії анонсували кроки з возз’єднання острова в разі приходу до влади

Читать на русском

Націоналісти Ірландії анонсували кроки з возз’єднання острова в разі приходу до влади

Націоналісти Ірландії анонсували кроки з возз’ єднання острова в разі приходу до влади

Голова ірландської лівої націоналістичної партії "Шинн Фейн" Мері Лу Макдональд заявила, що в разі приходу до влади політична сила активніше працюватиме для об’єднання острова в складі однієї держави.

Про це вона сказала в інтерв’ю інформагентству PA Media.

За словами Макдональд, якщо "Шинн Фейн" отримає владу після наступних парламентських виборів в Ірландії, то використає свій мандат для тиску на уряд Великої Британії, аби чітко визначити критерії для ініціювання голосування про конституційні зміни в Північній Ірландії.

Одним з варіантів, який "Шинн Фейн" може розглянути в разі формування ірландського уряду, є створення посади міністра, який відповідатиме за підготовку до референдуму про об’єднання Ірландії.

Макдональд розкритикувала нинішню урядову коаліцію через те, що вона досі не створила "демократичний простір" для початку дискусій і підготовки до "конституційного переходу".

Лідерка "Шинн Фейн" водночас вважає, що активніша політика уряду Ірландії з возз’єднання півострова не обов’язково призведе до охолодження відносин із Британією.

"Це залежить від того, з ким ви говорите. Я впевнена, що консерватори не будуть задоволені. Але й ми не дуже ними задоволені… Насправді я не просто вірю, що ми можемо це зробити – ми повинні це зробити", – додала вона.

Страстноп’ятнична угода 1998 року поклала край громадянській війні у Північній Ірландії між прихильниками перебування регіону у складі Британії та возз’єднання з Ірландією.

Вона передбачає проведення референдуму про зміну статусу Північної Ірландії, якщо є дані, що вказують на зміну суспільних настроїв у регіоні. Але критерії такої зміни не були погоджені чи оголошені публічно.

Наступні загальні вибори в Ірландії мають відбутись до весни 2025 року. Згідно з останніми опитуваннями, "Шинн Фейн" може перемогти на них, але для формування уряду вона все одно муситиме заручитись підтримкою менших партій.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.