Понедельник, 06 мая 2024 22:01

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Читать на русском

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження, затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про факт порушення Конституції та гарантій адвокатської діяльності передбачених Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» повідомили у Раді адвокатів Одеської області.

Адвокат перебував у м. Рені за дорученням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де здійснював захист осіб яких було затримано правоохоронними органами.

Під час обшуку в одному з приміщень працівниками поліції було повідомлено, що за наказом керівництва адвокат начебто повинен терміново прибути то ТЦК. Після відмови протягом 10 хвилин з’явилися озброєнні особи, які силою помістили адвоката до мікроавтобусу із прихованими держномерами та відвезли до ТЦК.

У Раді адвокатів Одеської області оцінили такі дії як грубе порушення гарантій адвокатської діяльності. Йдеться про відповідні пп. 1, 6 ч. 1 ст. 23 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Забороняються будь-які втручання і перешкоди здійсненню адвокатської діяльності. Життя, здоров’я, честь і гідність адвоката та членів його сім’ї, їх майно перебуває під охороною держави, а посягання на них тягнуть відповідальність, передбачену законом;

«Вказані дії свідчать про перешкоджання адвокатській діяльності у зв’язку із здійсненням ним адвокатської діяльності, що, як наслідок, обмежує конституційне право людини на захист та позбавляє адвоката можливості належним чином здійснювати свої професійні обов’язки», — йдеться у заяві органу адвокатського самоврядування. Повідомляється, що за зверненням адвоката до Ради адвокатів Одеської області будуть ужиті заходи реагування на порушення прав та гарантій реалізації адвокатської діяльності.

Нагадаймо, інциденти, пов’язані із порушенням ТЦК гарантій адвокатської діяльності, вже траплялися, в тому числі на Одещині.

Так, у минулому році адвокат, яка надавала професійну правничу допомогу, прибула до ТЦК та СП в Одесі, де клієнт проходив повторну військово-лікарську комісію. Однак працівники центру фізично не допустили адвоката до клієнта. Тоді Комітет із захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ направив звернення до Міністерства оборони України. Зрештою Одеський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки поставив перед начальникам районних ТЦК вимогу виключити у службовій діяльності випадки порушення професійних прав адвокатів.

різне xdidzriruiqqhant

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.