Среда, 10 июля 2024 08:07

Саудівська Аравія застерегла G7 від конфіскації активів РФ, – Bloomberg

Читать на русском
Саудівська Аравія застерегла G7 від конфіскації активів РФ, – Bloomberg
Саудівська Аравія застерегла G7 від конфіскації активів РФ, – Bloomberg

Bloomberg пише, що Саудівська Аравія пригрозила продати європейські боргові зобов’язання, якщо G7 вирішить вилучити заморожені активи Росії.

Агентство пише, що це сталося на початку року. Саудівці спеціально згадали боргові зобов’язання, випущені французьким казначейством.

У травні та червні G7 вивчала різні варіанти взаємодії з коштами російського Центробанку. У результаті група погодилася використати отриманий прибуток та залишити самі активи у спокої.

Незважаючи на те, що США та Велика Британія наполягали на тому, щоб союзники розглянули сміливіші варіанти, включно із безпосереднім вилученням.

Деякі країни, які входять до єврозони, були проти цієї ідеї, побоюючись, що це може підірвати валюту. Позиція Саудівської Аравії, напевно, вплинула на позицію європейських країн, вважають джерела.

Активи королівства в євро та французьких облігаціях можуть становити десятки мільярдів євро, але вони не такі великі, щоб сильно вплинути на ситуацію, якщо їх розпродадуть.

Однак європейські чиновники все одно стурбовані, тому що інші країни могли наслідувати приклад Саудівської Аравії.

Один із саудівських чиновників сказав, що це не стиль уряду — виступати з подібними погрозами, але Саудівська Аравія окреслила членам G7 можливі наслідки будь-яких конфіскацій.

Позиція Саудівської Аравії змінилася після того, як країни G7 прийняли пропозицію, яка не передбачала експропріацію активів.

Незрозуміло, чи діяла Саудівська Аравія, виходячи із власних інтересів — побоюючись, що вилучення російських активів створить прецедент, який у майбутньому може бути використаний проти інших країн, чи з солідарності з Росією.

Ер-Ріяд та Москва підтримують тісні стосунки з того часу, як Росія почала конфлікт в Україні, і разом очолюють картель виробників нафти ОПЕК+.

різне queiqzkiqzkiqtzant

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.