Среда, 22 марта 2023 12:11

Як працюють російські аналітичні центри з темою так званої ‘’Спеціальної військової операції’’

Війна з Україною залишається ключовою темою обговорення в російському суспільстві та ЗМІ. Закономірно, що суспільні настрої стосовно так званої "Спеціальної військової операції" ("СВО") стали предметом досліджень провідних соціологічних центрів РФ.

Об этом сообщает Скелеты в шкафу

Їхні дослідження говорять про безумовну підтримку "військової операції" російським суспільством. Але важливо усвідомлювати, що Кремль намагається використовувати індустрію соціально-політичних досліджень не тільки для моніторингу суспільних настроїв, але й з метою впливу на них.

Свого часу в середовищі російських політтехнологів був популярним прийом, який називався "фургон з оркестром". Його суть полягала в ефекті приєднання до більшості – формі групового мислення, яке проявляється в тому, що популярність певних переконань збільшується в міру того, як їхніми носіями стає все більше людей.

Це мало принципове значення для боротьби за голоси виборців, які не мали твердих переконань і орієнтувались на думку більшості. Саме тому будь-які вибори перетворювались на змагання кандидатів в оприлюднених рейтингах.

Конкурентних виборів в Російській Федерації немає вже років з двадцять. А багато хто з колишніх політтехнологів вже давно змінив спеціалізацію і обслуговує російську державну пропаганду. Змінилися і самі технології, вони стали набагато витонченішими і підступнішими одночасно.

20 лютого Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД), найстарший та найвідоміший соціологічний центр РФ (рос. – ВЦИОМ) оприлюднив "результати опитування про те, як змінилися суспільні настрої за рік проведення спеціальної військової операції".

Згідно з цими даними, рішення провести спеціальну військову операцію Росії в Україні підтримує більшість росіян (68%), не підтримує – кожен п’ятий (20%). Все нібито вірно, ці дані в цілому збігаються з показниками інших дослідницьких служб. Одне тільки але – як саме змінилися настрої громадськість так і не повідомити. Хоч саме цьому і присвячувалось дослідження.

Щоб зрозуміти чому так відбулось, треба знати дві обставини. По-перше, історію ВЦВГД – він був заснований в 1987 році за рішенням ЦК КПРС, тривалий час був провідним соціологічним центром пострадянського простору. До 2003 року зберігав відносну незалежність, однак після зміни керівництва (замість відомого вченого-суспільствознавця Юрія Левади керівником ВЦВГД був призначений політолог Валерій Федоров) фактично обслуговує інтереси влади.

Федоров публічно визнає, що головним замовником ВЦВГД є державні органи та партія "Єдина Росія". Більше того, 100% акцій ВЦВГД належать державі.

По-друге, зазирнути в березень минулого року і подивитися рівень підтримки "СВО". Тоді, на хвилі мілітаристського піднесення, у ВЦВГД стверджували, що "спецоперацію" підтримує 73% росіян.

Зрозуміло, що зменшення ключового для російської влади соціологічного показника на 5% неможливо пояснити лише статистичною похибкою, як це було в вересні минулого року, коли підтримка скоротилася до 70%. Тож, було прийнято рішення не нагадувати аудиторії минулорічні цифри. А виправити назву релізу мабуть просто … забули виправити.

Загалом, вибірковість оприлюднення результати досліджень стосовно "СВО" є характерною ознакою близьких до Кремля соціологічних служб. Так-так, ВЦВГД в придворній ролі далеко не один.

Не менш відомий ФОМ (Фонд "Общественное мнение") також щільно співпрацює з російською владою. Ще з 1996 року. Серед постійних замовників – Адміністрація президента РФ та Уряд РФ. А сам керівник ФОМ Олександр Ослон є членом Громадської ради при Міністерстві оборони РФ і навіть входить до Комісії з питань правопорядку та воїнської дисципліни. ФОМ оприлюднював рейтинги підтримки "СВО" тільки на піку підтримки – в березні 2022 року і це також були 73%.

Отже оприлюднюють свої дослідження про "СВО" ці центри вибірково, коли вищому військово-політичному керівництву РФ треба засвідчити високі показники підтримки.

До речі, соціологічні служби, які вважаються такими, що не входять в "кремлівський пул", більш послідовні в оприлюдненні ставлення населення до "СВО" і щомісяця надаються нові дані. Саме так робить визнаний іноагентом "Левада-центр".

Але маніпуляції з цифрами і вибірковість оприлюднення результатів відповідей на коректні по суті питання не єдиний і, можливо, не найбільший "гріх" кремлівських соціологів.

Паралельно вони накачують інформаційний простір даними, які хоч і стосуються деяких аспектів "СВО", однак мають виражений маніпулятивний характер. Зокрема, питання ставляться не про ставлення до "СВО" як такої, а до її уявних здобутків. При цьому сформульованих за шаблонами офіційної пропаганди. Наприклад, "зняття водної блокади з Криму" за версією ВЦВГД підтримують 86% росіян, "убезпечення узбережжя Азовського моря від баз НАТО" – 81%, а "надання жителям приєднаних територій можливості жити за своїми традиціями, культурою та спілкуватися рідною мовою" – 80%. Далі результати таких "досліджень"-симулякрів активно тиражуються федеральними ЗМІ.

Таким ось чином російському суспільству нав’язуються штучно сконструйовані "раціональні" пояснення причин та цілей "СВО". Хоч роль соціології в цьому процесі вже абсолютно не дослідницька. В руках пропагандистів вона перетворюється з науки про суспільство в один з брутальних інструментів ментальної інженерії.

Владислав Роговець

***

Колонка – материал, который отражает исключительно точку зрения автора. Текст колонки не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, которая в ней поднимается. Редакция "Украинской правды" не отвечает за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя. Точка зрения редакции УП может не совпадать с точкой зрения автора колонки.


Источник: Преступная Россия

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.