Вторник, 09 июля 2024 11:06

В ООН кажуть про «високу ймовірність» того, що дитяча лікарня в Києві зазнала «прямого влучання» ракети РФ

Дитяча лікарня «Охматдит» у Києві, пошкоджена внаслідок російської атаки 8 липня 2024 року

В Організації Об’єднаних Націй заявили, що існує «висока ймовірність» того, що дитяча лікарня в Києві зазнала «прямого влучання» російської ракети.

«Аналіз відеоматеріалів та оцінка, проведена на місці інциденту, вказує на високу ймовірність того, що дитяча лікарня зазнала прямого влучання, а не отримала пошкодження від протиповітряної системи», – заявила Даніель Белл, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, на пресбрифінгу в Женеві.

За її словами, у медзакладі лікують дітей з серйозними захворюваннями, такими як рак і хвороби нирок, на момент удару перебували близько 670 дітей і близько 1 000 співробітників.

Як заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль, це було «однією з найбільш кричущих атак, які ми бачили з початку повномасштабного вторгнення» в лютому 2022 року.

Сьогодні, 9 липня, Радбез ООН збереться на засідання для обговорення обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. Росія є постійним членом Радбезу і може ветувати резолюції цього органу ООН.

Вранці 8 липня російські війська завдали масованого удару по Україні. Серед інших об’єктів, під російський ракетний удар потрапило одне з приміщень дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. Постраждав корпус, де були діти на діалізі, розповів міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

Аварійно-рятувальні роботи на території «Охматдиту» завершені. За даними МВС, внаслідок російської атаки на цій локації двоє людей загинули (раніше повідомлялось, що це дорослі, одна з жертв – лікарка), за медичною допомогою звернулися 32 поранених. Госпіталізовано з травмами 8 дітей.

СБУ кваліфікувала удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит» як воєнний злочин і відкрила за даним фактом кримінальне провадження. За попередніми даними слідства, для вогневого ураження медустанови сили РФ застосували стратегічну крилату ракету Х-101.

Українські правоохоронці вважають, що по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві влучила російська ракета Х-101, і вразила вона «саме ту ціль, на яку була запрограмована». Про це ввечері 8 липня повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело в правоохоронних органах.

Міноборони Росії заявило, що відеоматеріали нібито підтверджують, що падіння українських ракет ППО пошкодило цивільні об’єкти в Києві. Натомість американський Інститут вивчення війни наголошує, що ця заява Москви чи твердження російських блогерів про те, що російська ракета нібито випадково влучила в лікарню, не звільняють російські війська від відповідальності за ці наслідки, оскільки Росія є державою-агресором у цій війні, і Україні не довелося б захищатися від російських ударів, якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення і не завдала регулярних ракетних ударів по Україні.

Кремль, не наводячи жодних доказів, наполягає на тому, що Москва «не завдає ударів по цивільних об’єктах».

Форум

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.