Четверг, 26 января 2023 05:50

Віцепрезидент Торгово-промислової палати України причетний до махінацій з цінними паперами

Коробка та Непран

Віцепрезидент Торгово-промислової палати України Ростислав Коробка причетний до корупційної схеми з виводу грошей з банку «Столичний», що призвела до загальних збитків на 409 млн гривень. Про це редакцію 368.media поінформували джерело з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Об этом сообщает Руспресс

Інвестор від Порошенка

Коробка довгий час працював на керівних посадах у компаніях в страховому та інвестиційному секторах. У 2015 році його обрали віцепрезидентом ТППУ. Його завданням було залучення іноземних інвестицій та їхній супровід. Тоді вказували, що він уособлював оточення президента Петра Порошенка. Вся інвестиційна діяльність віцепрезидента звелася до поїздок за кордон державним коштом. Реальних результатів для української економіки так і не було.

Проте Коробка мав більший успіх з виведенням коштів ПАТ АБ «Столичний» з міста Суми. Як це відбувалося можна дізнатися з матеріалів Фонду гарантування вкладів. Згідно з цими даними, кошти почали виводити ще під час Євромайдану.

Правління банку «Столичний» відкрило кредитні лінії для низки компаній під заставу недержавних цінних паперів. Мова йшла про наступні фірми:

  • ТОВ «Оптімал трейд груп» 10 млн гривень
  • ТОВ «Компанія Праід інвєст» 7,16 млн гривень
  • ТОВ «ЧАТ» 30 млн гривень.
  • ТОВ «БК Гарант-Інвест» 31 млн гривень
  • ТОВ «Енерго група трейд» 31 млн гривень
  • ТОВ «Арх-буд-інвест» 19 млн гривень
  • ТОВ «Інтер-мєдіа» 18 млн гривень
  • ТОВ «Компанія кепітал-сістемз» 31 млн гривень

На початку липня 2015 року правління НБУ віднесло банк до категорії неплатоспроможних та запровадило у ньому тимчасову адміністрацію. Уповноваженою особою фонду призначили Володимира Кухарева. До цього моменту цього кредитні лінії компаніям переглядали декілька разів у сторону збільшення. Водночас відбувалося суттєве зменшення процентних ставок.

Першим п’ятьом позичальникам з вищезгаданого списку збільшили кредит до 39 млн гривень кожному. «Арх-буд-інвест» підвищили до 31 млн, «Інтер-мєдіа» — до 30,3 млн гривень. Всього банк прокредитував компанії на 255,6 млн гривень. На момент виведення банку з ринку кошти, позичені вказаним фірмам, складали 56,4% кредитного портфеля.

Внутрішня перевірка встановила, що кредити видавались збитковим компаніям без якихось активів. Конкретніше, заборгованість позичальників за отриманими кредитами значно перевищувала вартість їхніх активів. В окремих випадках співвідношення досягало 300%! А джерелом сплати відсотків більшості позичальників виступали кошти інших позичальників банку.

Всі ці компанії були так чи інакше пов’язані з керівництвом банку «Столичний» та паном Коробкою. Мова йде про ТОВ «БК Гарант-Інвест». Саме цю компанію махінатор використовує зараз для своїх інвестиційних будівельних проектів у столиці. Про це ви детальніше можете прочитати у нашому минулому розслідуванні.

Коробка веде будівництво впритул до нацпарку «Голосіївський»

Щодо інших фірм-позичальників, то вони те ж пов’язані з керівництвом банку. Наприклад, засновником ТОВ «Арх-буд-інвест» був родич начальника відділу кредитування «Столичного». Тодішні засновники «БК Гарант-Інвест» та «Інтер-мєдіа» також були акціонерами банку.

Сміттєві папери

У чому ж полягала суть цієї схеми? Всі кредитні лінії відкривалися під заставу недержавних цінних паперів, а саме наступних ПАТ: «Актив трейд», «Сіам капітал», «Профінанс», «Великополовецьке РТП». Також заставою були інвестиційні сертифікати «КУА Сіті ессет менеджмент».

І головна проблема цих паперів була в тому, що вони були сміттєвими. Наприклад, «Актив трейд» у 2015 році включили у список компаній з ознаками фіктивності та зупинили обіг паперів. Більш того, компанія у 2013-2014 роках не здійснювала господарської діяльності.

«Сіам капітал» та «Профінанс» фігурували у числених кримінальних справах щодо фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків (№42015100110000351, №4201600000001331, №3201610004000049, №22014101110000065, №3201710010000080, 32014100110000238, №420140000000000368, 32017100000000066, №42016100000001118). Їх цінні папери, за данними слідства, були сміттєвими.

Тобто ці підприємства робили емісію цінних паперів, знаючи, що вони нічого не варті.

Всі ці фірми як і «КУА Сіті ессет менеджмент» через третіх осіб пов’язані з ПрАТ «Українська промислова страхова компанія». Донедавна її директором був Максим Дубовой — довірена особа Коробки.

І що саме цікаве — Коробка через свої сміттєві папери кредитував свою компанію «БК Гарант-Інвест» через банк.

Завдяки махінаціям з недержавними паперами банк втратив більш ніж 409 млн гривень, насамперед через відсутність виплат та діями ФГВФО щодо продажу кредиту іншим установам.

Без покарання

Коробка та Дубовой, використовуючи зв’язки з корупціонерами з Фонду гарантування вкладів, перед введенням тимчасової адміністрації вивели велику суму коштів на власні компанії. У цьому допомогу забезпечував вже колишній перший заступник голови адміністрації Президента Віталіий Ковальчук, який є у тісних відносинах з Коробкою.

Наразі сам Фонд марно судиться з позичальниками. При цьому правоохоронці ігнорують даний факт. Попри числені кримінальні справи вони не понесли покарання і підчас війни розбудовують свій бізнес.

Такі самі схеми Коробка та Дубовой проводили й в інших українських банках.

Редакція 368.media звертається до Офісу генпрокурора та ДБР з вимогою розпочати розслідування привласнення коштів банків даною групою зловмисників. Якщо в вас є інформація про діяльність Коробки та Дубового, то


Источник: Преступная Россия

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.