Суббота, 18 февраля 2023 14:18

ОПУ, КСУ, Кабмін. Прикриваючись війною, високопосадовці приховали свої прибутки

Читать на русском
ОПУ, КСУ, Кабмін. Прикриваючись війною, високопосадовці приховали свої прибутки
ОПУ, КСУ, Кабмін. Прикриваючись війною, високопосадовці приховали свої прибутки

Лише один міністр добровільно задекларував свій стан.

Об этом сообщает ФИБ

На тлі призупинення обов’язкового електронного декларування через повномасштабну війну РФ проти України поки що жоден із представників керівництва Офісу президента добровільно не подав свої відомості до державного реєстру декларацій. Про це повідомив заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Артем Ситник в інтерв’ю "Є питання", передає ZN.ua.

"Дві декларації подано (від ОП – ред.), але це декларації, пов’язані зі звільненням. Тобто керівники офісу на сьогодні декларацій не подавали", – заявив він, відповідаючи на запитання.

За словами Ситника, аналогічна ситуація і із декларуванням суддів Конституційного суду. З них теж ніхто не схотів добровільно надати свої дані.

Невисока статистика декларування також є серед народних депутатів України, міністрів та керівників ОВА/ОДА. "З депутатів лише 28 подали щорічні декларації. Якщо ми говоримо про керівників військових адміністрацій чи державних обласних адміністрацій, то із 30 таких посадових осіб чинних лише п’ять подали свої декларації. А ми знаємо чудово, який обсяг коштів освоюється щодня, у тому числі й благодійних. Це було б дуже ефективно, мати ці декларації та в ході фінансового контролю перевіряти доброчесність використання цих коштів. Якщо ми говоримо про членів уряду, то лише один міністр – міністр освіти – подав декларацію", – розповів заступник голови НАЗК.

При цьому Ситник вказав на вищі показники подання декларацій серед чиновників нижчого рівня. З його слів, серед усіх декларатів вже близько 60% добровільно внесли свої дані.

"Тобто, чиновники нижчого рівня не бачать жодних проблем, жодних ризиків у тому, щоб подати цю декларацію. Ризики та проблеми бачать лише ті, чиї посади пов’язані з великими корупційними ризиками. Ми говоримо про тих людей, які обіймають високі посади і чому -то постійно намагаються придумати якісь аргументи щодо непоновлення декларування", — зазначив Ситник.

Він додав, що багато депутатів та інших високопосадовців розраховують на неможливість проконтролювати їхні доходи та витрати, допоки не буде відновлено обов’язкове електронне декларування. Однак це не так, оскільки НАЗК також має інший інструмент, який продовжує ефективно використовувати – моніторинг життя.

"Якщо ми знаходимо різницю між витратами та доходами, і ця різниця не пояснюється законними джерелами, то ми складаємо обґрунтований висновок. Один із останніх таких висновків стосувався народного депутата від «Слуги народу» Павла Халимона (йдеться про можливе незаконне збагачення на 10 млн грн) – ред.). Наразі вже зареєстровано кримінальне провадження генеральним прокурором за цим фактом", – уточнив Артем Ситник.

На початку лютого петиція з вимогою поновити обов’язкове декларування стану чиновників та депутатів набрала 25 тисяч підписів. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

Источник: Дедал

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.