Среда, 22 марта 2023 09:00

На Полтавщині капітан ЗСУ отримав 5 років за вбивство солдата

Читать на русском
На Полтавщині капітан ЗСУ отримав 5 років за вбивство солдата
На Полтавщині капітан ЗСУ отримав 5 років за вбивство солдата

На Полтавщині капітана ЗСУ Віталія Жилуна засудили до п’яти років позбавлення волі за вбивство солдата через необережність.

Об этом сообщает Инсайдер РУ

Про це редакція 368.media дізналася з вироку Диканського райсуду за ч.2 ст.414 КК.

В червні 2022 року начальник продовольчої служби тилу Жилун перебував в стані алкогольного сп’яніння у кімнаті для відпочинку тилового пункту управління. Маючи наміри заспокоїти інших військовослужбовців, які начебто голосно розмовляли та заважали йому відпочивати, він вийшов з кімнати на двір. Жилун направив автомат АК-74 у підлогу та натиснув на спусковий гачок, що призвело до пострілу у бетонну підлогу.

Куля зрикошетила від бетонної підлоги та влучила в обличчя старшому солдату, який був кухарем. Чоловік у комі потрапив до нейрохірургії КНП «Олександрівська клінічна лікарня Києва», де згодом помер.

Прокурор просив суд визнати його винуватим та призначити покарання у виді позбавлення волі строком на сім років.

У судовому засіданні обвинувачений вину визнач частково, вказав, що у той повернувся з передової лінії з бойового чергування, в якому перебував три дні. Випив 250 грамів самогону та ліг спати.

Кімнати для зберігання зброї не було, оскільки це був фермерський ангар, тому ввірений йому автомат, знаходився біля нього. Проспавши деякий час, він прокинувся від галасу особового складу, які перебували за стінкою. Далі Жилун вказав, що вийшовши до особового складу, вказав їм, щоб вони припинили шуміти та попередив, що в разі неприпинення галасу, він вистрілить з автомату та пішов знову спати.

Галас не припинився, капітан був втомлений після бойового завдання, тому взяв автомат вийшов до особового складу та знявши з запобіжника натиснув на пусковий гачок. Автомат був направлений у підлогу, тому від рикошету куля мала полетіти прямо у лісосмугу.

Жилун додав, що матеріалами кримінального провадження не доведено, що саме його куля влучила в потерпілого, оскільки цей ангар знаходився неподалік від бойових позицій та могли заходити групи ДРГ.

Капітан не заперечував, що порушив інструкцію по зберіганню зброї, оскільки не розрядив, ввірений йому автомат. Зазначив, що він разом з іншими хлопцями перерахував батькові 20 тис. гривень на лікування, більше шкоди не відшкодовував.

Не заперечував, що порушив інструкцію по зберіганню зброї, оскільки не розрядив, ввірений йому автомат. Зазначив, що він разом з іншими хлопцями перерахував батькові 20 тис. гривень на лікування, більше шкоди не відшкодовував.

Потерпіла в судовому засіданні вказала, що просить суворо покарати обвинуваченого, оскільки той навіть не вибачився за смерть сина. Внаслідок дій обвинуваченого вона ніколи не побачить сина, а її онук так і не дочекався батька. Представник потерпілої звернувся з позовом про стягнення 400 тис. гривень моральної шкоди.

Свідки у справі заявили, що позиції знаходилися до 24 км та інших пострілів не було. Заступник командира частини доповів, що підлеглий капітан погрожував застосуванням зброї. А потім здійснив постріл у землю. Офіцер зазначав, що у місці розташування їхньої частини, була відсутня кімната для зберігання зброї, проте військові повинні тримати зброю при собі у розрядженому стані.

Суд визнав Жилуна винним та засудив до п’яти років позбавлення волі. Також його зобов’язали виплатити 400 тис. гривень.

Источник: Люди

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.