Понедельник, 29 мая 2023 07:01

Нацкомісія запропонувала підвищити тарифи на електроенергію для населення вдвічі - і це лише перший етап

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно запропонувала підвищити тариф на електроенергію для побутових споживачів з 1 червня з 1,44-1,68 грн до рівні 2,88 грн за кВт-год (з НДС).

Про це йдеться у листі тимчасово виконуючого обов’язки голови НКРЕКП Руслана Кайдаша на адресу Міненерго, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За даними джерел агентства в уряді, Кабмін може підтримати цю пропозицію найближчими днями.

У документі зазначається, що підвищення тарифу з 1 червня – це лише перший етап "корекції цін".

"НКРЕКП надає пропозиції про внесення змін до положення про спецобов’язання щодо забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів (ПСО) з 1 червня 2023 року з впровадженням першого етапу корекції цін на електроенергію із застосуванням єдиної ціни без диверсифікації за обсягом споживання на рівні 2,88 грн/кВт-год з НДС", – йдеться у листі.

Очікується, що підвищення тарифу дозволить покращити фінансові показники НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" (основні виконавці ПСО, за рахунок яких покривається різниця в тарифах на електроенергію) і наблизити механізм ПСО до збалансованого стану.

При цьому НКРЕКП також вказує, що єдиним дієвим способом стабілізації механізму ПСО залишається поступове приведення цін на електроенергію для населення до ринкового рівня.

Зазначимо, що перед цим НКРЕКП підвищила тарифи на розподіл електроенергії для більшості компаній-операторів систем розподілу (ОСР, "обленерго") в середньому на 25-50%.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 25 квітня ухвалив рішення продовжити дію чинних тарифів на електроенергію для населення ще на місяць – до 31 травня.

Раніше в уряді пояснювали необхідність підвищення тарифів на електроенергію для населення тим, що нинішній їх рівень не покриває вартість послуг обленерго.

Один із базових варіантів нових тарифів передбачав підвищення верхнього тарифу з 1,68 грн до 2,4 грн або 2,8 грн за кВт-год, водночас планувалося зберегти нижній тариф для населення на рівні 1,44 грн за кВт-год, який зараз діє за умови місячного споживання до 250 кВт-год.

Нагадаймо, чинні тарифи на електроенергію для населення діють з 1 жовтня 2021 року. Для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 грн за кВт-год при споживанні до 250 кВт год на місяць та 1,68 грн/кВт год – понад 250 кВт год на місяць.

У серпні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає запровадження мораторію на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення. Однак він не передбачає мораторію на підвищення тарифів на електроенергію.

«Аргумент»

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.