Вторник, 14 марта 2023 13:42

Широке оборонне партнерство: CША, Британія та Австралія розкрили нові деталі співпраці у форматі AUKUS

Читать на русском
Широке оборонне партнерство: CША, Британія та Австралія розкрили нові деталі співпраці у форматі AUKUS
Широке оборонне партнерство: CША, Британія та Австралія розкрили нові деталі співпраці у форматі AUKUS

США, Великобританія та Австралія оприлюднили деталі співробітництва у форматі AUKUS. Серед іншого, він передбачає створення нового флоту атомних підводних човнів, спрямованих на протидію впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Об этом сообщает Инсайдер

Про це президент США Джо Байден, прем’єр Великобританії Ріші Сунак та прем’єр Австралії Ентоні Албанізі повідомили на спільному брифінгу в Сан-Дієго (Каліфорнія), пише ВВС News. Згідно з пактом AUKUS, Австралія повинна отримати від США щонайменше три атомні підводні човни, які стануть для неї першими в цьому класі.

При цьому президент США Джо Байден заявив, що угода спрямована на зміцнення миру в регіоні, і наголосив, що підводні човни будуть "атомними, а не ядерними" і ця угода не поставить під загрозу зобов’язання Австралії бути без’ядерною країною.

"Для Австралії це серйозне підвищення військового потенціалу союзника США. Країна стає лише другою після Великобританії, яка отримає елітну технологію ядерного двигуна Вашингтона. Підводні човни зможуть діяти далі і швидше, ніж існуючий флот дизельних підводних човнів країни. Також Австралія зможе вперше завдавати далеких ударів по ворогам" , — пише видання.

Згідно з угодою, Австралія на початку 2030-х років придбає у США три підводні човни класу "Вірджинія" з подальшою можливістю придбання ще двох. Водночас моряки ВМС Австралії вже у 2023 році вирушать на бази підводних човнів США та Великобританії, щоб навчитися використовувати атомні підводні човни. А з 2027 року США та Великобританія базуватимуть невелику кількість атомних підводних човнів у Перті (Західна Австралія).

Згодом планується спроектувати та побудувати абсолютно новий атомний підводний човен для ВМС Великобританії та Австралії – модель, яка називається SSN-AUKUS. Цей штурмовий підводний човен буде побудований у Великобританії та Австралії за британським проектом, але з використанням технологій усіх трьох країн, включаючи реактори Rolls-Royce британського виробництва.

Президент США Байден заявив, що всі три країни зобов’язані забезпечити, щоб Індо-Тихоокеанський регіон залишався вільним та відкритим.

"Формуючи це нове партнерство, ми знову показуємо, як демократії можуть забезпечити нашу власну безпеку та процвітання не лише для нас, а й для всього світу", – сказав Байден.

Він пообіцяв виділити 4,6 мільярда доларів на розширення потужностей США з будівництва підводних човнів та покращення технічного обслуговування їх нинішніх атомних підводних човнів класу "Вірджинія".

У свою чергу, прем’єр-міністр Австралії Албанізі сказав, що план, який коштуватиме Канберрі до 368 мільярдів австралійських доларів протягом 30 років, стане "найбільшою одноразовою інвестицією в обороноздатність Австралії за всю її історію". Водночас, за його словами, будівництво підводних човнів на австралійських верфях створить тисячі робочих місць.

Прем’єр-міністр Великобританії Сунак звернув увагу, що через 18 місяців після відкриття альянсу AUKUS виклики глобальної стабільності лише зросли.

"Незаконне вторгнення Росії в Україну, зростаюча наполегливість Китаю, дестабілізуюча поведінка Ірану та Північної Кореї – все це загрожує створити світ, в якому пануватимуть небезпека, безлад та розкол", – сказав Ріші Сунак.

Він також пообіцяв збільшити витрати на оборону майже на 6 мільярдів доларів протягом наступних двох років, щоб протистояти загрозам ворожих держав.

BBC News також зазначає, що Китай піддав різкій критиці цю морську угоду. Міністерство закордонних справ КНР у вівторок звинуватило три країни в тому, що вони "йдуть все далі і далі шляхом помилок і небезпеки".

Источник: Незыгарь

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.