Четверг, 11 мая 2023 20:12

Операція "Щит та стріла": З чого все почалося і що відбувається між Ізраїлем та сектором Газа

Читать на русском

Операція

Операція "Щит та стріла": З чого все почалося і що відбувається між Ізраїлем та сектором Газа

Ізраїль уже третій день продовжує свою операцію "Щит та стріла" проти палестинської терористичної організації "Ісламський джихад". Ракетна перестрілка між сторонами не вщухає.

Більш детально про те, як відбувається конфлікт, – у матеріалі РБК-Україна нижче.

З чого все почалося

Вночі 9 травня 40 літаків ВПС Ізраїлю почали атакувати об’єкти терористів на території сектора Гази. Такий обстріл ознаменував початок операції під кодовою назвою "Щит та стріла". Перші атаки ізраїльських військ були успішними – трьох польових командирів угруповання "Ісламський джихад" ліквідували.

Удари завдавалися додому, на цьому тлі палестинська сторона заявляла про загибель мирних жителів. Очевидці стверджували, що пошкоджено багатоповерхівки, інформацію підтверджували авторитетні західні ЗМІ.

У свою чергу, бойовики "Ісламського джихаду" заприсяглися помститися Ізраїлю за такі обстріли. Атаки терористів довго чекати не довелося.

У відповідь удар

Наступного дня, 10 травня, Ізраїль також продовжив завдавати ударів по позиціях бойовиків. Цього разу цілями стали місця, звідки країною запускали ракети з сектора Газа, вибухи також лунали в місці, де знаходиться тренувальний табір бойовиків.

Але тепер атака Ізраїлю не залишилася нерозділеною. З сектору Газа країну обстрілювали весь день, ЦАХАЛ підтвердив спробу ударів за допомогою 469 ракет, але лише 333 із них перетнули умовний кордон із Ізраїлем. Системи ППО збили 153 ворожі ракети. ЗМІ писали про перше успішне перехоплення снаряда протиракетною установкою "Праща Давида".

Людей, що бігли від Israeli beaches до близьких bomb shelter. pic.twitter.com/T50dl3MzhZ

— Moshe Schwartz (@YWNReporter) May 10, 2023

Продовження ракетної перестрілки

Вже сьогодні, 11 травня, вночі Ізраїль продовжив завдавати прицільних ударів. Внаслідок атаки було ліквідовано головного ракетника "Ісламського джихаду" Алі Хасан Галі. Він загинув у своїй квартирі у шестиповерховому будинку, яким потрапив снаряд ізраїльських військових.

Разом з бойовиком було знищено і двох його родичів — брата і племінника. Ізраїль також називав їх своєю метою.

У відповідь країну знову почали обстрілювати члени "Ісламського джихаду", але довгий час ізраїльська сторона не заявляла про наявність жертв серед населення. Палестина у свою чергу повідомляла про десятки жертв.

IDF releases footage of Iron Dome interceptions. pic.twitter.com/sDtw8DO4KR

— Moshe Schwartz (@YWNReporter) May 10, 2023

Інформація про одного загиблого та п’ятьох постраждалих в ізраїльському місті Реховот з’явилася лише сьогодні ввечері. The Jerusalem Post стверджує, що, за словами джерела, країна вже готує відповідь.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.