Вторник, 23 мая 2023 20:27

В Україні на фронті успішно випробували розробку SurgiBox, яка дозволяє рятувати життя

Читать на русском

В Україні на фронті успішно випробували розробку SurgiBox, яка дозволяє рятувати життя

В Україні на фронті успішно випробували розробку SurgiBox, яка дозволяє рятувати життя

В Україні вперше випробували у польових умовах розробку стартапу SurgiBox, яка дозволяє проводити стерильні операції в будь-яких умовах. Розробка може застосовуватися як в умовах бойових дій, так і у бідних країнах, де просто немає доступу до операційних.

Подробиці про перші випробування розповідається у пресрелізі, оприлюдненому Массачусетським технологічним інститутом (MIT). SurgiBox було розроблено за підтримки D-Lab, що є частиною MIT.

SurgiBox привезли в Україну в березні 2023 року, коли два мікроавтобуси з лікарями та іншим медичним приладдям перетнули польський кордон та вирушили до Києва в рамках гуманітарної місії.

Обидва фургони були заповнені традиційними медичними засобами, які особливо потрібні під час війни, але там також було 50 одиниць абсолютно нової системи, яка дозволяє проводити безпечні хірургічні операції в місцях, де немає стерильних операційних.

SurgiBox дозволяє проводити безпечні операції будь-якої складності незважаючи на бойові дії, суворі погодні умови чи інші стихійні лиха.

Система є надзвичайно компактною і поміщається в звичайний рюкзак, а для її налаштування потрібні лічені хвилини. SurgiBox складається з міхура з проймами, спрямованими всередину, модуля, який фільтрує і контролює потік повітря, та акумулятора.

SurgiBox

"Ми намагаємося забезпечити безпечну операцію для пацієнтів, які її потребують. У наш час, за межами дуже маленької частини світу, дуже важко отримати безпечну операцію. У вас можуть бути ті ж самі лікарі, ті ж самі видатні навички, але якщо вам не вистачає приміщень та обладнання, ви просто не зможете запропонувати таку ж саму допомогу", – розповіла засновниця SurgiBox Деббі Теодореску.

У Києві Теодореску і компанія навчили українських медиків використанню SurgiBox і по-новому оцінили щоденні труднощі, з якими стикаються українці.

SurgiBox, за словами розробниці, дозволяє помістити хірургів в більш звичні для них умови попри те, що відбувається довкола. Таким чином їм вдається зменшити когнітивне навантаження та бути більш зосередженими під час роботи.

Розробники розповіли, що вже отримали листа з подякою від Оперативного командування "Південь", яке розповіло про порятунок 31 життя завдяки допомозі. Але розробку використовували не лише військові, але й цивільні медики. Вона виявилася придатною не лише для проведення операцій при інфекції жовчного міхура чи апендициті, але й під час пологів.

Розробка також може бути використана для проведення хірургічних операцій безпосередньо біля ліжка пацієнта, якщо він є літнім або особливо вразливим до інфекцій. Також її можна використовувати для проведення мобільних операцій у автомобілях швидкої допомоги чи на дому.

Зараз SurgiBox нарощує виробництво своїх систем. Найближчим часом стартап має отримати другу сертифікацію медичного обладнання від Європейського Союзу. Після цього SurgiBox можна буде використовувати в усіх країнах ЄС.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.